Σεπ
14

«Πόλεμος» χωριών για τη διεκδίκηση ενός σχολείου
Εκτύπωση

Απροσδιόριστες διαστάσεις, με άμεσα θύματα όμως τα παιδιά παίρνει ο «πόλεμος» μεταξύ Άνω και Κάτω Λαψίστας με αφορμή το που θα λειτουργήσει το μοναδικό δημοτικό σχολείο ύστερα από τη συγχώνευσή τους.
Προς το παρόν η… μπίλια έχει καθίσει την Άνω Λαψίστα μετά και από σχετική απόφαση του δήμου Ζίτσας και της αρμόδιας επιτροπής Παιδείας, μία απόφαση όμως που βρίσκει αντίθετους τους γονείς, τους κηδεμόνες και την πλειονότητα των κατοίκων της Κ. Λαψίστας.
Χθες, καταβλήθηκε μία φιλότιμη προσπάθεια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου προκειμένου να βρεθεί λύση, όμως η πρόταση που έγινε από την κα Νόκα να μεταφερθούν οι μαθητές και των δύο σχολείων στα πολυθέσια και σύγχρονα σχολεία στην Ελεούσα συνάντησε αντιστάσεις.
Τα πράγματα όμως χθες, οδηγήθηκαν στα άκρα, όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το πρωί στο σχολείο της Κ. Λαψίστας οι γονείς των μαθητών και κάτοικοι του χωριού με τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αγγέλη και τον προϊστάμενο της παιδαγωγικής στην Ήπειρο κ. Τσιάλλο, ένα στέλεχος της εκπαίδευσης που συμμετείχε στη συζήτηση, επιχείρησε να μεταφέρει από το γραφείο των δασκάλων του σχολείο, τα βιβλία και τα μαθητολόγια των μαθητών.
Έγινε όμως αντιληπτός από τους παρευρισκόμενους κατοίκους και γονείς, και κάποιοι εξ’ αυτών κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά όμως, αφού παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι. Το συμβάν αυτό λίγο έλειψε να οδηγήσει σε ματαίωση της συζήτησης που συνεχίστηκε ωστόσο με τις δύο πλευρές να εκφράζουν τις θέσεις τους. 
Παρότι επίσης ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή να σπεύσει εκπρόσωπός της στο σχολείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, κανείς δεν εμφανίστηκε, γεγονός που επίσης σχολιάστηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων, οι οποίοι θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνη τη δημοτική αρχή και την αρμόδια επιτροπή Παιδείας για το αλαλούμ που δημιουργήθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε της νέας σχολικής χρονιάς.
Άλλωστε, όπως τόνισαν οι κ.κ Τσιάλλος και Αγγέλης, το έγγραφο του δήμου για τη λειτουργία του σχολείου στην Άνω και όχι στην Κάτω Λαψίστα έφτασε πριν από λίγες ημέρες στην αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης, ενώ οι γονείς ενημερώθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος