Ιουν
16

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ - Ζουν με το… φόβο των κατασχέσεων
Εκτύπωση

li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} li.li2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} ul.ul1 {list-style-type: disc}

Ποιοι και πόσοι απειλούνται με κατάσχεση από την Εφορία


Με το φόβο των κατασχέσεων ζουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες φορολογικές τους υποχρεώσεις και λυγίζουν υπό το βάρος της ανελέητης φορολογικής επίθεσης του υπουργείου Οικονομικών στην οικονομία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον Απρίλιο ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που είχαν ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ήταν 3,94 εκατομμύρια.


Ωστόσο, η εφορία δεν μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον όλων των οφειλετών. Σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλές είναι έως 500 ευρώ για τις οποίες δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις που χρωστούν είναι ουσιαστικά νεκρές και δεν έχει νόημα η έκδοση κατασχετηρίων.
Η εφορία μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον 1,63 εκατ. οφειλετών και ήδη έχει προχωρήσει σε αυτά για 906 χιλιάδες οφειλέτες. Έτσι, έρχονται τους επόμενους μήνες κατασχετήρια για άλλους περίπου 720 χιλιάδες φορολογούμενους με οφειλές προς την εφορία.
Ας δούμε και ποια είναι τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η ΑΑΔΕ:
- κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων, Εκδίδονται καθημερινά περίπου 1.600 κατασχετήρια που αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες για την κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων των φορολογούμενων. Από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την μεταφορά του υπολοίπου από τον τραπεζικό λογαριασμό στο δημόσιο ταμείο συνήθως μεσολαβούν λιγότερες από δέκα ημέρες. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προστατευτούν από την κατάσχεση μέσω της δήλωσης στο taxisnet ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού που προστατεύεται μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ
- κατάσχεση ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες που χρωστούν στην εφορία χάνουν το σχετικό εισόδημα αφού εκδίδεται κατασχετήριο στα χέρια του ενοικιαστή. Η σχετική διαδικασία είναι χειρόγραφη και ταλαιπωρεί τον ενοικιαστή με επισκέψεις σε πρωτοδικείο και εφορία.
- κατάσχεση ακινήτων και πώλησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό
- κατάσχεση μισθών και συντάξεων με επίδοση κατασχετηρίου στο λογιστήριο του εργοδότη ή του συνταξιοδοτικού ταμείου. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από τα 1.500 ευρώ και άνω το σύνολο του ποσού.
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Παράλληλα, οι φορολογούμενοι συνεχίζουν… την παράδοση και πολλοί εξ’ αυτών δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις περιμένοντας κλασικά… την τελευταία στιγμή, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Ωστόσο, φέτος όπως δείχνουν τα στοιχεία αναβάλλουν την υποχρέωσή τους, περιμένοντας ενδεχομένως παράταση των προθεσμιών.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης είναι η 30ή Ιουνίου. Με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανό το οικονομικό επιτελείο να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία αν και η αρμόδια υπουργός το αρνείται κατηγορηματικά. Ωστόσο, και επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις δηλώσεις, το πιο πιθανό είναι να υποχωρήσει από την άρνησή της!
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν υποβληθεί πάνω από 2,5 εκ. δηλώσεις ενώ την προηγούμενη χρονιά οι δηλώσεις άγγιζαν περίπου τα 3 εκ.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών Παντελής Ζαρβαλιάς, τα προβλήματα στο Taxisnet μπλοκάρουν τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κυρίως για τους αγρότες, τα εισοδήματα των οποίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων και δικαιούνται την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.
Ωστόσο, οι ρυθμίσεις δεν έχουν περάσει στο σύστημα ενώ οι δηλώσεις που είχαν προ-υποβληθεί πρέπει να ξανα-υποβληθούν.
«Εμείς οι λογιστές σφυροκοπούμαστε από όλους και από τους πολίτες και από τα Υπουργεία που δεν συντονίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη ούτε για τις αποφάσεις ούτε για τις καθυστερήσεις», καταλήγει ο πρόεδρος.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος