Σεπ
15

Σχεδιάζει ο ένας, απέχουν οι υπόλοιποι...
Εκτύπωση

Με άδεια τα έδρανα της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου, γεγονός που δεν πέρασε …ασχολίαστο από τα μέλη της πλειοψηφίας.
Η συνεδρίαση ήταν συνέχεια αυτής της Δευτέρας και μοναδικό θέμα είχε την σημαντική συζήτηση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως είχαν ενημερώσει με κοινή ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν προσήλθαν στην συνεδρίαση, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και την υποβάθμιση του έργο του Σώματος.
Εξαιτίας αυτής της απουσίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και υπογράμμισε πως οι σχετικές εισηγήσεις είχαν δοθεί ήδη από την περασμένη Τετάρτη, άρα οι παρατάξεις είχαν αρκετό χρόνο για να μελετήσουν το σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού.
«Είναι απέραντη η υποκρισία να κατηγορείται η περιφερειακή αρχή για υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης απουσιάζουν από τη συνεδρίαση. Και μάλιστα όταν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως έχουν επαγγελματικές, προσωπικές ακόμη και κομματικές υποχρεώσεις και γι’ αυτό ζητούσαν συνεδρίαση άλλοι την Πέμπτη, άλλοι την Παρασκευή, άλλοι το Σάββατο και άλλοι τη Δευτέρα», τόνισε ο κ. Καχριμάνης και συνέχισε: «Ο καθένας δηλαδή με την προτεραιότητά του και η Περιφερειακή Αρχή με τη δική της προτεραιότητα που της υπαγορεύει το καθήκον και οι υποχρεώσεις έναντι του «Καλλικράτη». Άρα άλλοι είναι εκείνοι, που δημόσια υπεραμύνονται της ορθής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και στην πράξη το υποβαθμίζουν».
Εξίσου σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, που μάλιστα έκανε και την εισήγηση του θέματος.
Η κα Καλογιάννη έκανε λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στην υπεύθυνη περιφερειακή αρχή και χαρακτήρισε «πολιτική γύμνια» την στάση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα άφησε υπονοούμενα για ενδοπαραταξιακή ζύμωση με στόχο την παρουσίαση συμβούλων απέναντι στο σχέδιο που παρουσίασε η περιφερειακή αρχή.
«Όχημα» για την ανάπτυξη της Ηπείρου
Η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, η αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητάς της, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των οικονομικών πόρων του Οργανισμού της Περιφέρειας, αποτελούν το αναπτυξιακό όραμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού όπως το ανέπτυξε η κ. Καλογιάννη στην εισήγησή της.
Μεταξύ άλλων σημείωσε η κα Καλογιάννη: « Το ζητούμενο για την παρούσα Αιρετή Περιφερειακή Αρχή δεν είναι η «κατανάλωση χρηματοδοτικών πόρων» αλλά η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων, σε στοχευμένες δράσεις που επιτυγχάνουν το βέλτιστο πρακτικό αποτέλεσμα για την ουσιαστική πρόοδο του τόπου».
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν επίπονα και μεθοδικά για τη διαμόρφωση του σχεδίου και ανακοίνωσε πως μετά την έγκριση θα ακολουθήσει η διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς.
«Δεν υποστηρίζουμε ότι όλα έγιναν τέλεια. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Θέλουμε και επιζητούμε τις προτάσεις όλων σας, τις προτάσεις και την κριτική αν θέλετε από την αντιπολίτευση», σημείωσε.
Της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο έπεται διαβούλευση, συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης, με τους Δημάρχους, τους φορείς, το Πανεπιστήμιο κ.α Στη συνέχεια θα καταρτισθεί το τριετές Επιχειρησιακό πρόγραμμα, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Με γραπτή της ανακοίνωση, λίγες ώρες νωρίτερα η περιφερειακή αρχή απάντησε στην επερώτηση που κατέθεσε ο Κ. Αρβανίτης στο Περιφερειακό Συμβ;ούλιο τονίζοντας μεταξύ άλλων πως δε γίνεται καμία αναφορά στις οφειλές της πολιτείας έναντι της Περιφέρειας Ηπείρου.
Απάντηση Αργύρη
Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ήπειρος. Τόπος να ζεις» κατηγορεί για προχειρότητα τον Αλ. Καχριμάνη και για συνεδρίαση – παρωδία.
«Φαίνεται , όμως, ότι  οι  έννοιες  μεθοδικότητα, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, είναι  άγνωστες  για  την  Περιφερειακή  Αρχή. Αντί  αυτών  διακρίνουμε  συνέχεια  προχειρότητα , προχειρότητα, προχειρότητα…… Τη στάση τους αυτή την πληρώνει η Ήπειρος και οι πολίτες της και δεν έχει αυτό το δικαίωμα ο κ. Καχριμάνης. Δε δικαιούται να παίζει με το μέλλον του τόπου και των πολιτών επειδή δε θέλει να δεσμευτεί για τίποτε και επιθυμεί να πορεύεται με τη γνωστή λογική «βλέποντας, μικρο-εξυπηρετώντας και κάνοντας».
Οι πολίτες τον εξέλεξαν για το ρόλο του Περιφερειάρχη και όχι του «τροχονόμου» και του «ρουσφετολόγου κομματάρχη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος