Σεπ
24

Η αδυναμία πληρωμής οδηγεί σε προσφυγές
Εκτύπωση

Η αδυναμία πληρωμής των έκτακτων φόρων, τόσο από τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και από τους εργαζόμενους, οδηγεί όλο και περισσότερους στο να αναζητούν νομική διέξοδο, ειδικότερα μετά τις προσφυγές που ήδη κατατέθηκαν, κατά των μέτρων που θεωρούνται αντισυνταγματικά.
Η πρώτη προσφυγή ήταν αυτή που κατέθεσε ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Αχαΐα, κατά των συγκεκριμένων φοροεισπρακτικών μέτρων που επιβλήθηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικά και παράνομα.
Επίσης, χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επιτηδεύματος χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αίτημα του ΔΣΑ είναι να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» όπως προβλέπει ο Ν. 3900/2010.
Στην αντισυνταγματικότητα των μέτρων αναφέρθηκε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή καθώς παραβιάζουν τις αρχές της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης, της έννομης προστασίας και άλλων διατάξεων του Συντάγματος.
«Σαν δικηγορικός κόσμος δεν λέμε στους πολίτες να προσφύγουν ή όχι. Σαφώς υπάρχουν νομικά επιχειρήματα, αλλά ο κάθε πολίτης θα επιλέξει τι θα κάνει», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην αίτηση «ρητής επιφύλαξης» που έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν οι πολίτες.
Προσφυγές κατά έκτακτων εισφορών είχαν κατατεθεί και στο παρελθόν, όπως το 2000, που όμως απερρίφθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς κρίθηκε ότι αφορούσε περίπτωση έκτακτης ανάγκης της χώρας. Εκκρεμεί ακόμη προσφυγή του 2011 κατά της αναδρομικότητας της έκτακτης εισφοράς που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, για εισοδήματα όμως του προηγούμενου έτους, κάτι που απαγορεύεται.
«Η προσφυγή αυτή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και πιστεύουμε ότι οι δικαστές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όπως παλαιότερα έδειξαν τόλμη, ευελπιστούμε να κάνουν το ίδιο και τώρα, ιδιαίτερα όταν οι πολίτες βάλλονται τόσο πολύ», σημείωσε η κ. Γιογλή.
Το ζήτημα των έκτακτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, που οι νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν φόρο και όχι τέλος, πρόκειται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΙ την ερχόμενη εβδομάδα και ενδεχομένως να ακολουθηθεί το «παράδειγμα» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δηλαδή η προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και στρέφονται κατά της από 2.8.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ.1167) που καθορίζει τη διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΣΑ δε στρέφεται κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος