Σεπ
28

Στα σκαριά έργα 150 εκ. ευρώ στο Δήμο Ιωαννιτών
Εκτύπωση

Περισσότερο απολογισμός σχεδιασμού και προγραμματισμού, παρά υλοποίησης έργων και δράσεων, ήταν ο απολογισμός τον οποίο έκανε χθες σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
Ένας απολογισμός για το πρώτο εννιάμηνο δράσης της δημοτικής αρχής, το οποίο ήταν ένα διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα του καλλικρατικού δήμου.
Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στα κυρίαρχα προβλήματα αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει προς αντιμετώπιση η δημοτική αρχή, διατυπώνοντας αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή, που δεν είχε κάνει καμία απολύτως προετοιμασία για τα δεδομένα του νέου δήμου.
Με αναφορές στις προτάσεις του δήμου και της ΔΕΥΑΙ για την ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα έργων, ο δήμαρχος της πόλης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης κάθε δυνατής ευκαιρίας, όπως επίσης και προσπάθεια περιστολής των δαπανών.
Στα πλαίσια αυτά ο δήμος έκανε περικοπές εξόδων και δράσεων που δεν είχαν καμία ανταποδοτικότητα στους πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως μέσα από την υλοποίηση των έργων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, είναι εφικτό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν οι τοπικές δράσεις απασχόλησης.
Ένα από τα κυρίαρχα ωστόσο ζητήματα προς αντιμετώπιση για τη δημοτική αρχή είναι αυτό των ρυμοτομιών. Ο δήμος αδυνατεί να καταβάλει σε χρήμα την εισφορά γης, προτείνει όμως την ανταλλαγή εκτάσεων, που ανήκουν στη δημοτική περιουσία.
«Σε όσους χρωστάμε γη θα δώσουμε γη. Δεν υπάρχουν χρήματα για τις ρυμοτομίες. Είναι μία έντιμη πράξη και θεωρούμε ότι μπορούμε με αυτήν να κλείσουμε εκκρεμότητες ετών. Η λογική των δανείων είναι μόνο για την εξόφληση παλιών οφειλών και όχι για τις ρυμοτομίες. Το δάνειο είναι υποχρεωτικό να μπει στον προϋπολογισμό, δεν είναι όμως υποχρεωτικό να συναφθεί στο ύψος των 11,5 εκ. ευρώ, εάν προχωρήσουν οι ανταλλαγές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μικρά έργα στο περίμενε
Ο κ. Φίλιος σημείωσε ότι λόγω της περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης, στην παρούσα τουλάχιστον φάση είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν έργα μικρής έκτασης.
Αντιθέτως, αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία και με ίδιους πόρους. Παράλληλα, η δημοτική αρχή επιθυμεί να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.
«Στο διάστημα αυτό, καταφέραμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο πακέτο έργων που έχει εγκριθεί ποτέ στο Δήμο Ιωαννιτών. Χαρακτηριστικά είναι δύο στοιχεία. Το συνολικό ποσό των έργων που έχουν υποβληθεί στο ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 148,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, έχουν εγκριθεί, μπαίνουν δηλαδή στο στάδιο της υλοποίησης, έργα συνολικού προϋπολογισμού 98,3 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα έργα 70 εκατομμυρίων έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΙ, μεταξύ αυτών και το συνολικό πρόγραμμα για την προστασία της Παμβώτιδας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος. 
Όλα στο φως
Ασκώντας και κριτική για την ανύπαρκτη προετοιμασία σε διοικητικό επίπεδο από την προηγούμενη δημοτική αρχή ο κ. Φίλιος τόνισε πως ο νέος δήμος στήθηκε από το μηδέν με οργάνωση όλων των υπηρεσιών εξ αρχής.
«Δεσμευτήκαμε για διαφάνεια και το κάνουμε πράξη. Όλες οι αποφάσεις του Δήμου βρίσκονται στο «Διαύγεια». Όλα είναι στο φως. Δεσμευτήκαμε για ισονομία και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών. Το κάνουμε πράξη. Ενδεικτικό είναι ότι όλες οι προσλήψεις, ακόμη και τα δίμηνα, έγιναν με κριτήρια ΑΣΕΠ», τόνισε ο Δήμαρχος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στα επιμέρους προβλήματα των δημοτικών ενοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή και την ίδια μέριμνα, με αυτήν που επιδεικνύεται στην πόλη.
Βελισσάριο – αεροδρόμιο Κατσικά
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα του στρατοπέδου Βελισσαρίου, με τη διαπραγμάτευση, όπως είπε να έχει κλείσει μέσω του ΥΠΕΚΑ και των συνομιλιών με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Σηφουνάκη.
«Το στρατόπεδο δεν χτίζεται. Μπορεί να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων. Να δώσουμε δηλαδή δημοτική γη για την πλήρη απελευθέρωσή του, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο, Μητροπολιτικό Πάρκο. Εμείς δεν έχουμε την λογική οικοπεδοποίησης του στρατοπέδου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί στο Υπουργείο», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.
Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι στα ΤΟΛ του πρώην αεροδρομίου Κατσικά έχει μεταφερθεί ήδη το αρχείο της πολεοδομίας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί και χώρος εργοταξίου.
Τέλος ύστερα από σύσκεψη που έγινε στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, διαπιστώθηκε ότι προχωρά το αρδευτικό έργο και εκτιμάται ότι την ερχόμενη άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί, επιλύοντας έτσι σημαντικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Απάντηση της παράταξης Γκόντα
Αργά το απόγευμα η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει άξιον απορίας πως μία δημοτική αρχή που δεν παράγει έργο κάνει απολογισμό πεπραγμένων.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για προεκλογικά πυροτεχνήματα που σχετίζονται με το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, για την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, για αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ, για εκπόνηση προγραμμάτων και σχεδίων που δεν εφαρμόζονται στην πράξη, αλλά και για την απόλυτη εγκατάλειψη των δημοτικών διαμερισμάτων.
«Η δημοτική αρχή ξαναέκανε απολογισμό πεπραγμένων πριν από 3 μήνες περίπου. Εάν ο οποιοσδήποτε πολίτης ανατρέξει και συγκρίνει αυτούς τους δύο απολογισμούς, σίγουρα θα βγάλει χρήσιμα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Η πραγματικότητα δεν ανατρέπεται και δεν διαστρεβλώνεται. Οι πολίτες την γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί αυτοί τη βιώνουν καθημερινά. Καμία έκθεση ιδεών και κανένας απολογισμός έργου  λοιπόν, δεν μπορεί να τους πείσει ότι ζουν σε μια άλλη πόλη και βιώνουν μια άλλη πραγματικότητα».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος