Σεπ
29

Προβληματισμός για καταλήψεις και φύλαξη σχολείων
Εκτύπωση

Με καταλήψεις που δημιουργούν «πονοκέφαλο» στο Υπουργείο Παιδείας αντιδρούν οι μαθητές στην γενικότερη οικονομική πολιτική που ακολουθείται, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία των σχολείων.
Γυμνάσια και λύκεια καθημερινά αποφασίζουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις, χωρίς να λείπουν οι εντάσεις με τους γονείς που αντιδρούν και ζητούν να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Στα Γιάννινα χθες υπό κατάληψη, με απόφαση των μαθητών, τελούσαν 9 σχολεία, εκ των οποίων πέντε Γενικά Λύκεια, δύο Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις και 2 ΕΠΑΛ. Μια ημέρα πριν, λόγω καταλήψεων, δεν είχαν λειτουργήσει 10 σχολεία στο νομό. Τα δεδομένα ωστόσο αλλάζουν καθημερινά, καθώς πραγματοποιούνται συνελεύσεις των μαθητών.
Το υπουργείο προβληματίζεται αν θα πρέπει να προειδοποιήσει άμεσα τους μαθητές ότι αν κάνουν καταλήψεις και χάσουν μαθήματα, αυτά θα πρέπει να αναπληρωθούν ακόμη και τα Σάββατα ή τις ημέρες των διακοπών ή και των ημερήσιων εκδρομών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσταλεί κάποια σχετική εγκύκλιος.
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα αιτήματα των μαθητών δεν είναι εκτός πραγματικότητας, με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην παράδοση των βιβλίων, στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, αλλά και στο «αλαλούμ» που υπάρχει στο θέμα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.
Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων συμμετέχει στο συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που καλούν σήμερα το απόγευμα στις 6:30 πανεκπαιδευτικό – πανεργατικό συλλαλητήριο μπροστά από την Ακαδημία. Εκ μέρους της ΕΛΜΕ το μέλος του Δ.Σ. Μπάμπης Τουφίδης αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα στα σχολεία, και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων σε κοινό αγώνα.
Μάλιστα, το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων πρόκειται να συμμετέχει στην κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας στις 12 το μεσημέρι και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Δημαρχείο των Ιωαννίνων, όπου θα συζητηθεί το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Όχι» στο αίτημα για τη φύλαξη σχολείων
Εξάλλου, έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των εκπαιδευτικών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, μετά το αίτημα που κατέθεσε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ιωαννίνων προς το Δήμο Ιωαννιτών για φύλαξη των σχολείων.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Δήμος απάντησε αρνητικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σε ανακοίνωσή του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία αναφέρει τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή, με τις υπηρεσίες της και τα αρμόδια Νομικά Πρόσωπα, φρόντισε εγκαίρως να παραδώσει όλες τις σχολικές μονάδες, σε άριστη κατάσταση, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα κατά την έναρξη σχολικής χρονιάς.
Άνοιξε διάλογο με όλους τους Διευθυντές των σχολείων, επιζητώντας την μέγιστη συνεργασία για την αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων.
Η μόνη ευθύνη του Δήμου είναι η διασφάλιση της καταλληλότητας των κτιρίων και  η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Ευθύνη την οποία έχει αναλάβει και ανταποκρίνεται στο ακέραιο.
Ο Δήμος δεν δικαιούται να παρέμβει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε σε εσωτερικά ζητήματα που ανακύπτουν. Εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο και καλεί τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Το αίτημα που έχει διατυπωθεί εγγράφως από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων προς την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για την φύλαξη των σχολείων δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η φύλαξη των σχολείων από σεκιούριτι είναι ενέργεια αντιδημοκρατική, που δεν συνάδει με την παιδεία και τον πολιτισμό μας και μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύμα καταλήψεων.
Η Δημοτική Αρχή απευθύνει έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις, εκπαιδευτικούς φορείς, μαθητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να συμβάλλει ο καθένας από την πλευρά του για την εκτόνωση της κατάστασης, να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση της ηρεμίας στα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζει ότι ο σεβασμός της δημόσιας περιουσίας, είναι υποχρέωση όλων μας».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος