Σεπ
09

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Ζητούμενο το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης
Εκτύπωση

Στο επίκεντρο της εσπερίδας που διοργανώθηκε από το υπουργείο και το ΓΕΩΤΕΕ, η χρόνια απαξίωση του πρωτογενούς τομέα

 

Με πολύτιμα και ιδιαίτερα αξιοποιήσιμα συμπεράσματα, για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Γιάννενα, ενημερωτική εσπερίδα που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Παράρτημα Ηπείρου-Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με στόχο να αναλυθούν οι προοπτικές για την κτηνοτροφία στις ορεινές περιοχές.

Κεντρικός ομιλητής στην εσπερίδα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στις αιτίες που προκάλεσαν διαχρονικά την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.

Ο κ. Τσιρώνης ανέλυσε τις αιτίες που όχι μόνο οδήγησαν στην απαξίωση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα, αλλά δημιούργησαν και πλήθος ακόμη προβλημάτων στην ίδια την κοινωνική συνοχή. Το κρίσιμο ζητούμενο βέβαια είναι να περάσει η χώρα σε ένα μοντέλο νέας παραγωγικής ανασυγκρότησης και εκεί είναι που θα κριθούν και οι προθέσεις και οι πράξεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Γ. Τσιρώνης πάντως τόνισε, ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες σε όλους όσοι ανέλαβαν τις τύχες της χώρας, οδηγώντας ουσιαστικά την πρωτογενή παραγωγή σε οπισθοδρόμηση.

Ειδικότερες αναφορές ωστόσο έκανε στα διαχειριστικά σχέδια για τις βοσκήσιμες γαίες, στην προσπάθεια του υπουργείου να εφαρμόσει ένα μοντέλο αξιοποίησης στις σχολάζουσες γαίες και τέλος στην θεσμική πρόβλεψη και κατοχύρωση πλέον της δημιουργίας Δασικών Συνεταιρισμών.

«Ελπίζω στο εξής να μην ξαναδώ ελληνική οξιά να πωλείται για καυσόξυλα και το ίδιο να γίνει και με την καρυδιά και με τη δρυ. Η Λιθουανία εξασφαλίζει το 2% του ΑΕΠ της χώρας μέσω της δασοπονίας, διαθέτοντας το μισό δασικό πλούτο από τον δικό μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Τ. Καλογιάννη

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία στον χαιρετισμό της, επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Σημείωσε επίσης, ότι για την περιφέρεια της Ηπείρου, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί τον έναν εκ των τεσσάρων πυλώνων της «έξυπνης εξειδίκευσης» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020.

«Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με διακριτά χαρακτηριστικά, διαφοροποιημένων στην ελληνική και διεθνή αγορά, βασίζεται στη διατροφή των ζώων στην πλούσια φυτική βιοποικιλότητα των ορεινών - αλπικών λιβαδιών μας, που αξιοποιούνται από τους κτηνοτρόφους, αποτελώντας σημαντικό νομευτικό πόρο για την ποιμενική αιγοπροβατοτροφία και την αγελαία βοοτροφία. Στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν, επιτυχώς από την Περιφέρεια Ηπείρου, η κατασκευή νέων στεγάστρων ζώων καθώς και παρεμβάσεις στους δρόμους πρόσβασης στα ορεινά βοσκοτόπια. Προτιθέμεθα, με την αξιοποίηση της καλής αυτής πρακτικής, να επεκτείνουμε και σε άλλα σημεία τις εγκαταστάσεις αυτές, όπως στα Τζουμέρκα, το Περιστέρι και τον Γράμμο. Παράλληλα, για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των απομακρυσμένων εγκαταστάσεων στις οποίες παράγεται το, μοναδικής ποιότητας προϊόν, προωθούμε την εγκατάσταση αυτόνομων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μικρής ισχύος μέσω φωτοβολταϊκών panels», σημείωσε η κα Καλογιάννη που έκλεισε την ομιλία της με την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα.

«Όποια αδράνεια υπάρξει σήμερα, θα οδηγήσει στην οριστική απαξίωση του πρωτογενούς τομέα και σε νέα εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Οφείλουμε να συντονιστούμε, για να βρούμε το βηματισμό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις εργασίες της εσπερίδας συντόνισε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου – Νήσων Αναστάσιος Γάτσιος και παρακολουθήσαν η Οργανωτική Γραμματέας του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ Ηλιάνα Τσολιού, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κων/νος Μπασιούκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» Νίκος Ζήκος, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Άγγελος Φούκας, εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Προϊστάμενοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου, των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και άλλων γεωτεχνικών υπηρεσιών, γεωτεχνικοί - μέλη του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε Ηπείρου – Νήσων, κτηνοτρόφοι και αγρότες.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωαννίνων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της Συντονιστικής ΑΝΕΛ Ιωαννίνων Γιώργος Γοργόλης, που είναι ο Σύνδεσμος Ηπείρου για τη Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης του κινήματος, ενώ το παρόν έδωσαν και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ελπινίκη Μπάρκα και Χρήστος Οικονόμου. Στο χαιρετισμό του ο κ. Γοργόλης ανέφερε τις θέσεις και τις προτάσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναφορικά με τον τομέα της κτηνοτροφίας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος