Σεπ
12

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ - Προβληματισμός για τις συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ
Εκτύπωση

 

Στο προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων ο Γ. Καψάλης – Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ συμμετείχε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου

 

Αγωνία και προβληματισμός αναφορικά με το ενδεχόμενο συνενώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκφράζει η Σύνοδος Πρυτάνεων που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα με αρκετά ανοικτά ζητήματα στο επίκεντρο.

Στο προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, μαζί με τους ομολόγους του από το ΑΠΘ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξελέγη και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Γιώργος Καψάλης.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς ανάμεσα στα πολλά θέματα που έχει να διαχειριστεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι και αυτό της συγχώνευσης ή συνένωσης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Οι πανεπιστημιακοί θέτουν ως προτεραιότητα την ακαδημαϊκότητα ενώ εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Καψάλης: «Στη Σύνοδο εκφράστηκε η ανησυχία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται αναφορικά με την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ τονίστηκε η σημασία της αξιολόγησης υποδομών και προσωπικού του κάθε ΤΕΙ που πρέπει, σύμφωνα με την άποψη της Συνόδου, να ακολουθηθεί».

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό αλλά και για το ΤΕΙ Ηπείρου, ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην εκδήλωση που είχε γίνει με το ΤΕΙ από κοινού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θετικά όπως είπε αποτελέσματα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Σύνοδος θέτει ως προτεραιότητα την αξιολόγηση και την ακαδημαϊκότητα.

«Χρειάζεται αξιολόγηση για να υπάρξει τέτοια εξέλιξη. Επιμένουμε στα ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι απλώς στη μετονομασία ιδιοτήτων καθηγητών» είπε χαρακτηριστικά

Σε ότι αφορά την εκλογή του στο Προεδρείο της Συνόδου, ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε δημόσια τα μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων για την ομόφωνη απόφαση τους αναφορικά με την εκλογή του.

«Ευχαριστώ όλα τα μέλη για την εκλογή μου και κατ' επέκταση την εκλογή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, μία εκλογή στην οποία συνεκτιμήθηκαν από τα μέλη της Συνόδου η σειρά αλλά και η προσφορά του κάθε Πανεπιστημίου. Μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που θα προεδρεύσει της Συνόδου στο τελευταίο τετράμηνο του ακαδημαϊκού έτους, εκλέχθηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε, παρέστη κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ζητήθηκαν και δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διευκρινίσεις για διάφορα διαδικαστικά θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όπως είπε ο κ. Καψάλης, «τέθηκε επιτακτικά το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ» και ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 20.000 ευρώ, ανά Τμήμα και 10.000 ευρώ ανά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που δεν έχει δίδακτρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου. Παράλληλα, έγινε αναφορά στη διοικητική αναδιάρθρωση της δομής της Επιτροπής Ερευνών κάθε Ιδρύματος.

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Εξάλλου, το Σάββατο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, παρακολούθησε τις εργασίες του Θεματικού Συνεδρίου «Πολιτικές για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας», όπου και απηύθυνε χαιρετισμό στους Συνέδρους, συγχαίροντας κατ’ αρχήν τον Δήμο Κόνιτσας και τον Δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου για την ανάληψη και την πραγματοποίηση ενός τόσου σημαντικού συνεδρίου για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Παράλληλα, ο Πρύτανης παρουσίασε τις βασικές αρχές που διέπουν τον Οδηγό Εργαστηρίων που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης του Οδηγού από τους Δήμους της χώρας και επέδωσε, συμβολικά, έναν Οδηγό στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιο Πατούλη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε τον Πρύτανη για την παρουσία και τον χαιρετισμό του και τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται απαραιτήτως την επιστημονική κοινότητα για την επίτευξη των στόχων της. Τις ευχαριστίες του προς τον Πρύτανη εξέφρασε, επίσης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου.

Στα Καλάβρυτα

Τέλος, κατά την επίσκεψή του στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, ο κ. Καψάλης, κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον Τόπο Θυσίας των Καλαβρύτων.

Κατά την παραμονή του συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά και συζήτησε μαζί του τις επιστημονικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν Τμήματα και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσα από τη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων, για θέματα που αναφέρονται στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και μνήμης των μαρτυρικών περιοχών.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις δράσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον τομέα αυτό και υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί με ενδιαφέρον η δυνατότητα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος