Οκτ
12

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - Ανάδειξη και προστασία όπως η… Καστοριά
Εκτύπωση

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν για τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, οι παρεμβάσεις

που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη λίμνη της Καστοριάς

 

Στα πρότυπα των φορέων της Καστοριάς που κατάφεραν να αναδείξουν και να προστατέψουν τα τελευταία χρόνια τη λίμνη τους, επιθυμεί να βαδίσει και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας.

Άλλωστε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουν γίνει σε μια λίμνη σαν αυτή της Καστοριάς, δράσεις και παρεμβάσεις, που μέσα σε μια δεκαετία, ανήλθαν στα 9 εκ. ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία και ανάδειξη του οικοσυστήματος και μάλιστα χωρίς καμία χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρειάστηκε η συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Καστοριάς, με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με την υψηλή επιστασία και επιστημονική ευθύνη και καθοδήγηση του ΑΠΘ.

Έτσι, οι καλές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στη λίμνη της Καστοριάς αποτελούν ένα καλό παράδειγμα που μπορεί να αξιοποιηθεί και στη λίμνη των Ιωαννίνων. Το τελευταίο 20ήμερο πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις εργασίας σε Γιάννενα και Καστοριά αντίστοιχα με τους Φορείς Διαχείρισης και παρουσία εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών φορέων.

Η δεύτερη έγινε την Τρίτη στην Καστοριά και εκτός από την εκπροσώπηση του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας συμμετείχαν η αντιδήμαρχος Β. Μέγα από το Δήμο Ιωαννιτών και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας Κατ. Σιαπλαούρα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Π. Τσουμάνης υπάρχουν παρόμοια χαρακτηριστικά για τις δύο λίμνες που αναφέρονται στο αστικό περιβάλλον και στις πιέσεις που ασκούνται, έστω κι αν η δυναμικότητα και ο πληθυσμός των Ιωαννίνων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στο επίπεδο των έργων όμως που έγιναν και βελτίωσαν την εικόνα της λίμνης στην Καστοριά είναι προφανές τόνισε, ότι μπορεί και πρέπει να ακολουθηθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο.

«Κατάφεραν να υλοποιήσουν έργα ορεινής υδρονομίας, με αναδασώσεις, ανασχέσεις χειμάρρων, αποφεύγοντας την εισροή φερτών στη λίμνη. Μείωσαν τη ρύπανση με την αντικατάσταση παλιών αντλιοστασίων, με τη σύνδεση του 100% των οικιών και επιχειρήσεων στην πόλη και περιαστικά και διαχειρίστηκαν ορθολογικά τα απόβλητα.

Λειτουργούν αυτοματοποιημένα το θυρόφραγμα και όχι χειροκίνητα όπως κάνουμε εμείς.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Κατάφεραν τέλος, παρά τα προβλήματα που είχαν αρχικά να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις βρίσκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ των προτάσεων των επιστημόνων και των απαιτήσεων των κατοίκων και των φορέων», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος