Οκτ
31

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Πλήθος κόσμου στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση
Εκτύπωση

Παρά την αραιή βροχόπτωση εκατοντάδες Γιαννιώτες και επισκέπτες παρακολούθησαν

τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου

 

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στα Γιάννενα, όπου παρά τις αραιές βροχοπτώσεις, εκατοντάδες Γιαννιώτες και επισκέπτες βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη παρέλαση, παρουσία του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, Γιάννη Μπαλάφα.

Στη 1.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε, συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του 1940 από την στρατιωτική μουσική της 8ης Ταξιαρχίας, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών της περιοχής, παρέστησαν στην παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπαλάφας, σε δήλωσή του με το τέλος της παρέλασης, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ο εορτασμός έχει ιδιαίτερο νόημα για την πατρίδα. «Δώσαμε ένα δείγμα γραφής οι Έλληνες, ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό. Έδωσε μία μάχη ο λαός, ενωμένος και δόθηκε νικηφόρα. Η ενότητα του ελληνικού λαού μπορεί να μας βγάλει και από τις σημερινές δυσκολίες» είπε ο υφυπουργός.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι το μήνυμα του έπους του 40 είναι διαχρονικό. «Είναι μήνυμα ενότητας. Και σήμερα στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε εθνικά για να περάσουμε τα δύσκολα», σημείωσε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κα. Μερόπη Τζούφη, τόνισε ότι πρέπει να αναστοχαζόμαστε εκείνες τις στιγμές, να μην ξεχνάμε και να τιμούμε εκείνους που έδωσαν σκληρές μάχες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος που ανέφερε ότι «το 1940 αποτελεί κορυφαία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Είναι μια στιγμή κορυφαία για όλη την Ευρώπη. Σήμερα που στην Ευρώπη έχουμε αναβίωση του φασισμού, έχουμε χρέος να τον αντιμετωπίσουμε».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, υπογράμμισε ότι το 1940 ο ελληνικός στρατός νίκησε. «Σήμερα χρειαζόμαστε μια καινούρια νίκη κι ένα διαφορετικό πνεύμα», συμπληρώνοντας ότι «οφείλουμε να τα καταφέρουμε και να γίνουμε χτίστες μιας νέας Ελλάδας».

Τέλος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι η Ευρώπη περνάει μια κρίση και πρέπει να ενσκύψει πάνω στα προβλήματά και να κοιτάξει μπροστά και δημοκρατικά.

Νωρίτερα στις 8:00 το πρωί του Σαββάτου, έγινε η επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Ταξιαρχίας Πεζικού ενώ στις 10.30 ακολούθησε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλία από την Ελένη Νούτσου, φιλόλογο, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μουσιωτίτσας. Λίγο αργότερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ο Ερυθρός Σταυρός

Εν τω μεταξύ, το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έλαβε και φέτος μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του έπους του 1940.

Την Παρασκευή έλαβε μέρος στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από την VIII Μεραρχία Πεζικού στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο με κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του τμήματος ΕΕΣ Ιωαννίνων, Ν. Γερασιμίδη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο κενοτάφιο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των επτά Εθελοντριών Αδελφών Νοσοκόμων που σκοτώθηκαν το 1941 στον βομβαρδισμό του Στρατιωτικού Νοσοκομείου που στεγαζόταν στο κτήριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Το Σάββατο ο Πρόεδρος και Εθελοντές του Τμήματος ΕΕΣ Ιωαννίνων παρέστησαν στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων και στην κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μεγαλειώδη παρέλαση, στην οποία το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του ΕΕΣ συμμετείχε με μεγάλο αριθμό εθελοντών και των τριών σωμάτων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος