Οκτ
31

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Μειώσεις τελών για τη στήριξη των επιχειρήσεων
Εκτύπωση

 

Η Δημοτική Αρχή με τα νέα τέλη φωτισμού και καθαριότητας, προχωρά στην πράξη στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας – Διατηρούνται οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες

 

Το μείζον ζήτημα των τελών φωτισμού και καθαριότητας, απασχόλησε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Με βάση την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θωμά Γιωτίτσα, φαίνεται πως με τα νέα τέλη, η Δημοτική Αρχή, κάνει ένα σημαντικό βήμα για την έμπρακτη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη νέα χρονιά τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων με έδρα τα Γιάννενα θα είναι μειωμένα κατά 20%. Όπως δήλωσε μάλιστα κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Γιωτίτσας, πρόκειται για μια κίνηση ουσίας η οποία εντάσσεται σε ένα πλέγμα καινοτόμων δράσεων από την πλευρά του Δήμου, τις οποίες συζητά με τους φορείς της περιοχής, ώστε πολύ σύντομα να παρουσιάσει το σχέδιο του που αφορά την τόνωση του τοπικού επιχειρείν.

Ο κ. Γιωτίτσας, στην εισήγησή του, ανέφερε μάλιστα, πως η πρόβλεψη για την είσπραξη δημοτικών τελών το 2018 είναι πως αυτά θα ανέλθουν στα 10.666.295,13 έναντι 10.260.935,00 που είναι το ύψος των εξόδων.

Για τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η θετική διαφορά που προκύπτει οδήγησε στη μείωση των συντελεστών των Δημοτικών τελών στα καταστήματα των δημοτικών ενοτήτων Ιωαννίνων, Νεοχωρόπουλου, Μαρμάρρων και Σταυρακίου καθώς και στην Τοπική Κοινότητα Μπάφρας της ΔΕ Ανατολής για λόγους ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία νέου συντελεστή γενικής χρήσης με μείωση κατά ποσοστό 80 % με πλασματικό εμβαδό για δύο χρόνια σε νέους επιτηδευματίες έως 30 χρονών με πρώτη έναρξη λειτουργίας, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να ασκούν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το έτος 2018 με έδρα τα Ιωάννινα, εφόσον πρόκειται για ήπια επαγγελτική δραστηριότητα (γραφεία και επιχειρήσεις, εκτός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος).

«Η ανωτέρω τροποποίηση θεωρούμε ότι δεν θα προκαλέσει σημαντική απώλεια εσόδων καθώς όπως προέκυψε μετά από διερεύνηση σε συνεργασία με άλλους Δήμους της χώρας η κατηγορία αυτή έχει το μικρότερο αριθμό παροχών ηλεκτρικού ρεύματος συνεπώς αποδίδει το μικρότερο ποσόν τέλους καθαριότητας», ανέφερε, μιλώντας στο Σώμα, ο κ. Γιωτίτσας.

Οι μειώσεις και οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, τα νέα τέλη στα καταστήματα και η σύγκρισή τους με αυτά του 2017 είναι η εξής:

Ιωάννινα (καταστήματα) από 4,80 σε 3,80 ευρώ.

Μάρμαρα (καταστήματα) από 4,50 σε 3,50 ευρώ.

Νεοχωρόπουλο (καταστήματα) από 4,50 σε 3,50 ευρώ.

Σταυράκι (καταστήματα) από 4,50 σε 3,50 ευρώ.

Μπάφρα τιμή ανά τ.μ οικιακής χρήσης από 0,75 σε 0,38 ευρώ και γενικής χρήσης από 1,4 σε 0,70 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, παραμένουν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες.

«Επειδή ο Δήμος μας οφείλει να δείχνει πάντα το κοινωνικό του πρόσωπο στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, και προκειμένου να συνεισφέρει στην ελάφρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών κοινωνικά ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα παραμένει η μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2018 για τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας καθώς και τους μεταμοσχευμένους , σε τρίτεκνες οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα, τις πολύτεκνες οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων τέκνων, τις μονογονεικές οικογένειες του Δήμου μας καθώς και τη διατήρηση της μείωσης για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 για τους άπορους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα Άτομα με Αναπηρία, ο κ. Γιωτίτσας, έκανε γνωστό πως διατηρείται η μείωση σε ποσοστό κατά 30% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2018 για άτομα με αναπηρία με ποσοστό από 67% έως και 80% και σε ποσοστό 50% σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό άνω των 80% έως 100% για την κύρια κατοικία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού 22.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα). Για δε τα μεταμοσχευμένα άτομα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Άλλες κατηγορίες

Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, διατηρείται η μείωση από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 για την πρώτη κατοικία των πολύτεκνων οικογενειών.

Συγκεκριμένα: Πολύτεκνες οικογένειες με 1 προστατευόμενο τέκνο ποσοστό 25%, πολύτεκνες οικογένειες με 2 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 35%, πολύτεκνες οικογένειες με 3 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 45% και πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω ποσοστό 55% εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 28.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για το τέταρτο τέκνο, και 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του τετάρτου χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Για τις τρίτεκνες οικογένειες, διατηρείται η μείωση σε ποσοστό κατά 45% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία τριτέκνων οικογενειών με τρία προστατευόμενα τέκνα του Δήμου μας, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 28.000 € χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Σε ότι αφορά τους άπορους, διατηρείται η μείωση από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 κατά 50% για την πρώτη κατοικία των απόρων όπως αυτοί οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, διατηρείται η μείωση 25% από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 18.000 ευρώ χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Τέλος, για τις οικογένειες με δυο συζύγους μακροχρόνια άνεργους, διατηρείται η μείωση κατά 50% για την πρώτη κατοικία για οικογένειες όπου και οι δυο σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία), και ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 6000 ευρώ.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Τέλος διατηρείται η απαλλαγή σε ενώσεις, συλλόγους ή οργανώσεις που εξυπηρετούν πάσχοντες με ανίατες ασθένειες όπως καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, τυφλούς κ.λ.π., και των Ιδρυμάτων «Γηροκομείο Ζωσιμάδων» και ο «Οίκος Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος