Οκτ
31

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Προτεραιότητα στο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας
Εκτύπωση

Τις δικές του θέσεις και απόψεις για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, εξέφρασε χθες ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνάντηση που έγινε στο ΚΔΑΠ της «Αποστολής» και της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και για τις δυο πλευρές καθώς από την εκκλησία αποστερούνται πόροι για το κοινωφελές έργο της και από τα δημόσια ταμεία εξίσου πολύτιμοι πόροι. Χθες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, μιλώντας στο Ioannina TV, ανέφερε πως στόχος είναι να υπάρξει συνεκμετάλλευση εκτάσεων από την οποία το όφελος που θα προκύψει θα διανεμηθεί 50% - 50%.

«Εμείς προτείνουμε τα οφέλη από την συνεκμετάλλευση των εκτάσεων να μοιραστούν στη μέση προκειμένου και το δημόσιο να αυξήσει τους πόρους του και η Εκκλησία να προχωρήσει το κοινωφελές της έργο» είπε, χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι και η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει τέτοιες εκτάσεις που θα μπορούσαν να συνεκμεταλλευτούν με το δημόσιο.

Η όψιμη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, δείχνει πως είναι πιθανόν να έχουν αρχίσει να ωριμάζουν οι σκέψεις και να έχει εδραιωθεί η φόρμουλα για την ουσιαστική ενεργοποίηση του σχεδίου μέσω εταιρείας στην οποία μετέχουν από κοινού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αλλά και το Δημόσιο με ισάξια ποσοστά.

Στο μεταξύ, ο Σεβασμιότατος ρωτήθηκε και για τα οικονομικά της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. Ο κ. Μάξιμος κάνει μια τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να λειτουργούν όλες οι δομές που προσφέρουν σημαντικό κοινωφελές έργο. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει καταφέρει να μηδενίσει το χρέος της τάξης των 800.000 ευρώ του Γηροκομείου και συνεχίζει.

Μεταξύ, των όσων ανέφερε, είπε ότι «η Μητρόπολη δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και ότι η φορολογική δήλωση είναι μηδενική», ενώ στάθηκε και στην λανθασμένη αντίληψη που επί χρόνια επικρατούσε.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

«Ο κόσμος συνέδεε την περιουσία των Αγαθοεργών Καταστημάτων με την Μητρόπολη. Το μόνο κοινό που υπήρχε ανάμεσα στα δυο αυτά, είναι ότι και στα δυο ασκούσε διοίκηση ο εκάστοτε Μητροπολίτης», υπογραμμίζοντας ότι το έργο του τα τελευταία χρόνια στήριξαν ομογενείς, επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα (σ.σ. το τελευταίο διάστημα και από τα Γιάννενα) προαναγγέλλοντας τιμητική εκδήλωση που θα διοργανώσουν για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ίδρυμα «Τιμώ».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος