Οκτ
31

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ - Καταγγέλλουν προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων γρίπης και ιλαράς
Εκτύπωση

Αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών για την ιλαρά, επισημαίνουν οι παιδίατροι

 

Προβλήματα στη προμήθεια εμβολίων, τόσο αυτών της ιλαράς, όσο και της γρίπης, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με συνέπεια οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Όσον αφορά τα εμβόλια της ιλαράς, σύμφωνα με ανακοίνωση των φαρμακοποιών, παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα.

Για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση. Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην δυνατότητα αντικατάστασης του από το άλλο όμοιο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα ο οποίος συνηγορεί σε αυτό, αλλά δυστυχώς η επίλυση του κολλάει στην γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστική και η δήλωση του προέδρου των Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Δημήτρη Μήτρικα, ο οποίος τονίζει ότι, «υπάρχει έλλειψη στο εμβόλιο καθώς η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα».

Στο μεταξύ, ο κ. Μήτρικας αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφορικά με τα κοινωνικά φαρμακεία. Να θυμίσουμε ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ζητά την κατάργησή τους μιας και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ενώ πια όλοι οι πολίτες ανασφάλιστοι και μη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. «από τη στιγμή που το 2016 θεσπίστηκε το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, «ευλόγως τίθεται το ερώτημα ως προς τη σκοπιμότητα τόσο της συνέχισης λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων κοινωνικών φαρμακείων» σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Οι παιδίατροι

Από την άλλη, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα αυξάνονται. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τις αρχές της επιδημίας περί τα 450.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, γιατί δεν είναι εμβολιασμένα.

Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Για όσα παιδιά, εφήβους και ενήλικες δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις κατά της ιλαράς, οι ειδικοί συστήνουν το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR).

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΠΓΝΙ Νίκος Χαλιάσος μιλώντας χθες στο Ioannina TV, υποστήριξε ότι το βρέφος δεν θα μπορούσε να σωθεί ενώ κάλεσε τους ενήλικες να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών τους ή σε επανάληψη των δόσεων σύμφωνα πάντα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ζητείται η επαναληπτική δόση για ενήλικες που δεν είναι βέβαιοι ότι έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Στο μεταξύ, αναμένεται να φτάσουν στη χώρα και τα εμβόλια που έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος