Νοε
01

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - Ασκήσεις ισορροπίας για το λιανεμπόριο
Εκτύπωση

 

Οι εκπτώσεις αρχίζουν σήμερα με προσδοκίες, αλλά και στη… σκιά της Black Friday - Οδηγίες της ΕΣΕΕ στις ομοσπονδίες και στους εμπορικούς συλλόγους της χώρας – Τι αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

 

Σήμερα Τετάρτη 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου.

Με την ευκαιρία της έναρξης των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας δίνει σχετικές οδηγίες και διευκρινίσεις στις ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ σε επιστολή της, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες, η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη έχει εκδοθεί και οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο (ενδεικτικά αναφέρονται η Αιτωλοακαρνανία από 18 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου, ο Έβρος, η Ξάνθη, η Ροδόπη, η Δωδεκάνησος και μέρος του νομού Ηρακλείου από 1 – 15 Σεπτεμβρίου ή η Θεσσαλονίκη που πραγματοποιεί μεν τον Νοέμβριο αλλά για μικρότερο του 15νθημέρου χρονικό διάστημα, από 1 – 10 Νοεμβρίου).

Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες για τις οποίες η παραπάνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Αχαΐα, ισχύει το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Οι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημέρου είναι η Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Όπως διευκρινίζει η ΕΣΕΕ, στη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:

α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.

στ) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και προσφορές, όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, υπενθύμισε ότι «το νέο πλαίσιο για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις στηρίχθηκε επάνω στην πρόταση της ΕΣΕΕ να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα, δύο εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειες τους».

«Ως έμποροι, θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε ώστε ο νέος αυτός θεσμός να πετύχει, αφού στόχος όλων μας είναι η αύξηση του τζίρου και της επισκεψιμότητας στα καταστήματά μας» διαβεβαίωσε, καλώντας τους καταναλωτές να εκμεταλλευτεί τις ενδιάμεσες εκπτώσεις «με τον καλύτερο τρόπο και να κάνει από νωρίς 'έξυπνες' χειμερινές αγορές».

Η Black Friday

Εξάλλου, από το 2009 και μετά το οργανωμένο λιανεμπόριο επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρήσει πωλήσεις ενόσω η πίτα της κατανάλωσης μειώνεται, αλλά και στην προσπάθεια του να διατηρηθεί «ζωντανό».

Έτσι, πριν καλά - καλά το λιανεμπόριο στοκάρει με εμπορεύματα της νέας σεζόν ετοιμάζεται για τις εκπτώσεις του Νοεμβρίου, τόσο για το θεσμοθετημένο ενδιάμεσο δεκαήμερο, όσο και για την διαδικασία της Black Friday στο τέλος του μήνα.

Με τα δύο αυτά ορόσημα, ουσιαστικά υπογραμμίζεται μια κατάσταση «μόνιμων προσφορών και εκπτώσεων», όπως αναφέρουν παράγοντες του λιανεμπορίου, κατάσταση που αν και συμφέρει τον καταναλωτή, εν τούτοις ρίχνει τις λιγότερο ανθεκτικές επιχειρήσεις στο καναβάτσο.

Ήδη και πριν εκπνεύσει ο Οκτώβριος, μεμονωμένες επιχειρήσεις, κυρίως ένδυσης και υπόδησης, έχουν ξεκινήσει μικρές εκπτώσεις επί των προϊόντων τους, χωρίς να περιμένουν την επίσημη έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων την 1η Νοεμβρίου.

Επίσης, τα επιτελεία μεγάλων αλυσίδων προετοιμάζονται τόσο για την Black Friday (ημέρα μεγάλων εκπτώσεων), μετά τον αιφνιδιασμό που δέχθηκαν πέρυσι.

Και οι δύο εκπτωτικές ημέρες ή περίοδοι (όπως τελικώς εξελίσσεται) έκαναν την εμφάνισή τους καταρχάς στις ΗΠΑ, όπου «η ισχύς του λιανεμπορίου είναι ανίκητη, με το χονδρεμπόριο και τους προμηθευτές να ακολουθούν τις εμπορικές πολιτικές του», όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του ελληνικού εμπορίου.

Ακολούθως εξαπλώθηκαν και σε άλλες αγορές, «ως ένα μερικώς επιτυχημένο μάρκετινγκ τρικ που προσελκύει καταναλωτές και δημιουργεί μια "γέφυρα" έως την έναρξη της επίσημης χριστουγεννιάτικης περιόδου», αναφέρει άλλος παράγοντας του ελληνικού εμπορίου.

Στην Ελλάδα, πάντως έχουν όψιμη εφαρμογή και κατά πολλούς εκπροσώπους του εμπορίου υιοθετούνται κυρίως για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθώς το κέρδος ουσιαστικά θυσιάζεται.

Ο Εμπορικός

Σύλλογος Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων δια της προέδρου της Αθηνάς Σπύρου καλεί τους εμπόρους να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή ενώ τάσσονται κατά των εκπτώσεων μιας και όπως λέει «ακόμη δεν παρέλαβαν και θα πρέπει να προβούν σε εκποίηση των ειδών τους».

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Στο μεταξύ, τίθεται σε λειτουργία το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων των Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος.Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ωραρίου ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και λήγει στις 24 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τις Κυριακές τα εμπορικά θα παραμένουν κλειστά. Την Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο θα ανοίγουν στις εννέα το πρωί και θα κλείνουν στις δυόμισι το μεσημέρι ενώ Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από τις εννέα μέχρι τις δύο το μεσημέρι και από τις πεντέμισι μέχρι τις εννέα το βράδυ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος