Νοε
03

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - Δέσμευση η στήριξη επιχειρήσεων και επενδύσεων
Εκτύπωση

Παρουσία εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, πελατών και φορέων της Ηπείρου η ενημερωτική εκδήλωση της Τράπεζας στα Γιάννενα, όπου παρουσιάστηκαν πολιτική και πρωτοβουλίες για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας

 

Αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι με βάση την πορεία των μεγεθών, διαφαίνεται έξοδος από την μακρά περίοδο της κρίσης, εμφανίστηκε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε εκδήλωση της Τράπεζας, στα Γιάννενα.

Το απόγευμα της Τετάρτης η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε μία ενημερωτική εκδήλωση, παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, πελατών και φορέων της πόλης, της Ηπείρου και ευρύτερα, στην οποία παρουσίασε την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χ. Μεγάλου, η μετάβαση σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία και δεν είναι δεδομένη. Προϋποθέτει μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή στρατηγική σε νέα πρότυπα, με επίκεντρο την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε ένα περιβάλλον ανοιχτών ευκαιριών που θα τις ενθαρρύνει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γ. Χαντζηνικολάου τόνισε ότι η έξοδος από τα Μνημόνια θα πρέπει να είναι η απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την οικονομία μας.

Κοινός τόπος των δηλώσεων του κ. Μεγάλου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και της τοποθέτησης του κ. Χαντζηνικολάου στην εκδήλωση ήταν η εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα καλό σημείο, έχοντας πραγματοποιήσει τεράστια βήματα προς τη θετική κατεύθυνση από το 2015.

Η διοίκηση της Τράπεζας επανέλαβε τη δέσμευση της Πειραιώς για τη στήριξη της παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ παρουσιάστηκε η πολιτική της Τράπεζας έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν προτεραιότητα, αφού σε αυτές θα εξακολουθήσει να στηρίζεται ο οικονομικός και επιχειρηματικός χάρτης της χώρας.

Ο κ. Μεγάλου στη δήλωσή του λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις της Τράπεζας για τις νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκ. θα κατευθυνθούν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην κατεύθυνση της συμβολαιακής γεωργίας, ένα προϊόν που εξελίσσεται ικανοποιητικά για την Τράπεζα και τους πελάτες της στον πρωτογενή τομέα, όπως και στις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Ήπειρο και στη χώρα.

«Τα Γιάννενα και η Ήπειρος είναι μία εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την Τράπεζα στην οποία έχουμε ένα καλό μερίδιο αγοράς και είμαστε ικανοποιημένοι από τη πορεία των εργασιών. Η συμβολαιακή γεωργία είναι ένα μοντέλο που συναντά μεγάλη επιτυχία στη Βόρεια Ελλάδα και βοηθά στις εξαγωγές, την ανάπτυξη και την εξειδίκευση. Επίσης όμως ένα σημαντικό κομμάτι για εμάς είναι ο τουρισμός, αλλά και οι εξαγωγές των φαρμακευτικών προϊόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης

Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου επισήμανε τον κίνδυνο, η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Όπως πρόσθεσε, το σύντομο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά θα πρέπει να συνοδευθεί και από ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, και συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μεγάλου από την πλευρά του μίλησε και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα, για τα capital controls, αλλά και για τα κόκκινα δάνεια.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν και τα κεφάλαια και τη δυνατότητα να προχωρήσουν και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τραπεζικό σύστημα και την ανάπτυξή του. Τα capital controls είναι περισσότερο οικονομικό και λιγότερο πολιτικό ζήτημα. Θα αρθούν, όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών και των καταθετών στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι μακριά κατά την προσωπική μου εκτίμηση αυτός ο χρόνος, αλλά δεν μπορεί κανείς να κάνει μία ασφαλή πρόβλεψη».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν θεωρεί εφικτό το στόχο που ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Τσακαλώτος από τα Γιάννενα για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» μέχρι το τέλος του 2019 κατά 40%, ο κ. Μεγάλου έκανε λόγο για μία σημαντική πρόκληση.

«Ο στόχος έχει τεθεί για τις συστημικές τράπεζες ώστε στο τέλος του 2019 να έχουν 40% λιγότερα «κόκκινα δάνεια». Θα έλεγα ότι ο στόχος αυτός είναι μία μεγάλη πρόκληση, θεωρώ όμως πως είναι εφικτός για να επιτευχθεί», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η δεύτερη ηλεκτρονική

δημοπρασία

Εξάλλου, με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, η δεύτερη ανοιχτή ηλεκτρονική δημοπρασία 57 ακινήτων μέσω του πρωτοποριακού ιστότοπου properties4sale.gr που λειτουργεί η Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της.

Έως την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν την έναρξη της δημοπρασίας- οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν την προσφορά τους στην τιμή της «Άμεσης Αγοράς» που αναγραφόταν στο site και να αποσύρουν το ακίνητο από τη διαδικασία της δημοπρασίας. Σε αυτό το στάδιο, συνολικά υποβλήθηκαν 16 προσφορές άμεσης αγοράς για 13 ακίνητα. Για τα ακίνητα για τα οποία υποβλήθηκαν πάνω από μία προσφορές «Άμεσης Αγοράς» τηρήθηκε αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Για τα 44 ακίνητα που παρέμειναν προς πώληση μετά τη λήξη της επιλογής «Άμεσης Αγοράς», η δημοπρασία ξεκίνησε στις 10:00 π.μ. την Τρίτη 24.10.2017 και έληξε στις 4:00 μμ. την Τετάρτη 25.10.2017. Για τα ακίνητα για τα οποία υποβλήθηκαν προσφορές τα τελευταία λεπτά πριν τη λήξη της δημοπρασίας, δόθηκε αυτόματη παράταση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν επαρκή χρόνο ανταπόκρισης.

Στο τέλος της διαδικασίας είχαν υποβληθεί 216 προσφορές για 28 ακίνητα. Η Τράπεζα ενέκρινε τις πλειοδοτούσες προσφορές για 16 ακίνητα. Το συνολικό αντίτιμο πώλησης των 29 ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συμφωνήθηκαν στην τιμή της «Άμεσης Αγοράς», ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έδωσε τη δυνατότητα δανειοδότησης ενδιαφερομένων, είτε για «Άμεση Αγορά» είτε για αγορά μέσω της δημοπρασίας. Συνολικά προεγκρίθηκαν 15 αιτήματα δανείων.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δημοπρασία εκδήλωσαν πάνω από 270 φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και επαγγελματίες του χώρου και εγκρίθηκαν πάνω από 190. Σε ότι αφορά ειδικότερα στους μεσίτες, είχαν την ευκαιρία να αιτηθούν την συνεργασία τους στην πλατφόρμα και στη συνέχεια μέσω αυτής - χωρίς την προσκόμιση περαιτέρω συμφωνητικών- να εγγράψουν πελάτες τους. Τη διαδικασία αιτήματος συνεργασίας ολοκλήρωσαν συνολικά περισσότεροι από 60 μεσίτες λαμβάνοντας στη συνέχεια έγκριση συμμετοχής.

Κατά το διάστημα που προηγήθηκε της δημοπρασίας, οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ακίνητο σε προκαθορισμένες ημερομηνίες (open days).

Στη συνέχεια και για τα ακίνητα όπου υπήρξε πρόσθετο ενδιαφέρον διενεργήθηκαν πρόσθετα open days. Συνολικά τα ακίνητα επισκέφθηκαν περισσότεροι από 200 ενδιαφερόμενοι.

Η επιτυχία της δεύτερης δημοπρασίας επιβεβαιώνει την επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να συνεχίσει την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των ιδιόκτητων ακινήτων της.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Το Properties4sale.gr ήδη προετοιμάζει την επόμενη δημοπρασία ακινήτων η οποία θα λάβει χώρα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου ενώ η ανάρτηση των νέων ακινήτων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος