Νοε
04

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Ενδελεχής έλεγχος ακίνητης περιουσίας για όλα τα κληροδοτήματα
Εκτύπωση

Συστηματική και μεθοδική δουλειά με στόχο τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των κληροδοτημάτων, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, από την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο, Γεωργία Γιώτη.

Κυρίως το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι τίτλων είναι ενδελεχείς σε Ιωάννινα, Αθήνα, Λάρισα και Κέρκυρα μετά από εσφαλμένες εγγραφές που διαπιστώθηκαν στο κληροδότημα Κων/νου Ιωαννίδη στην Αθήνα.

Στόχος, της προσπάθειας που κρύβει πίσω της ώρες δουλειάς από το σχετικό γραφείο του Δήμου, η διασφάλιση της περιουσίας των κληροδοτημάτων, θέμα πρωτίστως ηθικό και φυσικά οικονομικό.

«Διενεργήσαμε έλεγχο τίτλων σε όλα τα ακίνητα, ο οποίος ολοκληρώνεται μέσα στο Νοέμβριο. Προβήκαμε σε διασταύρωση στοιχείων σε τίτλους, κτηματολογικά γραφεία, αποτυπώσεις κτηρίων και τοπογράφηση γεωτεμαχίων. Σημαντικά ευρήματα, που έχουν όμως τακτοποιηθεί τα περισσότερα και κάποια τελευταία έχουν ήδη δρομολογηθεί. Δουλειά υποδομής , απαραίτητη για περαιτέρω ενέργειες αξιοποίησης, ένταξης σε προγράμματα κα» τόνισε μεταξύ άλλων, η κα. Γιώτη, μιλώντας χθες στο Ioannina TV.

Πιο συγκεκριμένα, η οικία Ισμήνης Τζαβέλλα (3/4 το ποσοστό του Δήμου) είναι δηλωμένη ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολόγιο και ασκήθηκε αγωγή αναγνωριστικής κυριότητας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.

Η Οικία Φερενίκης Καλούδη επίσης δηλωμένη ως αγνώστου ιδιοκτήτη, ανατέθηκε η διόρθωση με τη διαδικασία προδήλου σφάλματος. Το Διαμέρισμα της οδού Ακαδημίας έχει δηλωθεί εκ παραδρομής από άλλους και ήδη η κα. Γιώτη έχει έρθει σε επικοινωνία και συνεννόηση για την τακτοποίηση.

Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι τέσσερις περιπτώσεις ακινήτων που εμφανίζονται ως γεωτεμάχια δεν εμφανίζονται σε αυτές οι οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Με συνδρομή συμβολαιογράφων, νομικών και μηχανικών, όπως επεσήμανε η κα. Γιώτη, θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Σημειώνουμε ότι η καταχώριση στο κτηματολογικό γραφείο Ιωαννίνων και Αθηνών γινόταν κατά το έτος το 2008. Εγγραφή των ακινήτων Ελένης Ζωγράφου στην Αθήνα στο γραφείο κτηματογράφησης, δεν είχε υποβληθεί δήλωση στην πρώτη φάση.(από 2008).

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μεταγραφή τμήματος του Ελαιώνα ( ΜΠΕ/2005) , που δε εμφανιζόταν στη μερίδα του Δήμου Ιωαννιτών μέχρι πρόσφατα.

Στο μεταξύ, σημαντικές ενέργειες έγιναν με την ιδιοκτησία Ελένη Γεροντικού:25/100 ιδιοκτησία του Δήμου Ιωαννιτών, μια ξεχασμένη πράξη αποδοχής κληρονομιάς του 2000 με οχτώ νέα αγροτεμάχια-οικόπεδα που δεν μεταγράφηκε και θεωρείται ως μη γενόμενη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διόρθωση σφαλμάτων στο Υποθηκοφυλακείο Κερκύρας με τη διαδικασία προδήλου σφάλματος σε ακίνητα που έχει γίνει αποδοχή. Υπάρχουν αποκλίσεις σε αρκετές περιπτώσεις οι οποίες και θα διευθετηθούν το προσεχές διάστημα.

Έχουν συγκεντρωθεί όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή Ε9, κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει προσπάθεια σύνταξης Ε9. Με την επικείμενη τροποποίηση της απόφασης του Δημ Συμβουλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα κληροδοτήματα :Γεροντικού, Γιώτη, Γκαστή και Κανδηλά οπότε και θα χορηγηθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής τους στα αντίστοιχα γραφεία. Επίσης καταθέσαμε ενστάσεις όσον αφορά τους δασικούς χάρτες για τα δύο ακίνητα του Κληροδοτήματος Βασιλείου Πυρσινέλλα και για τα αγροτεμάχια του Κληροδοτήματος Φιλίππου Γιώτη που παρουσίασαν πρόβλημα» υπογράμμισε η κα. Γιώτη δίνοντας έτσι μια πλήρη εικόνα για το τι γίνεται συνολικά.

Καταλήγοντας η κα. Γιώτη ξεκαθαρίζει ότι από πλευράς της δημοτικής αρχής και της ίδιας, πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

«Γίνεται κατανοητό ότι αν δεν υπάρχει το απαραίτητο υπόβαθρο, δύσκολα μπορεί κανείς να πάει βήματα παρακάτω. Για να προχωρήσουμε σε μελέτες και αξιοποίηση των ακινήτων, κάτι το οποίο και θα πράξουμε θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα εργαλεία που το καθιστούν αυτό εφικτό. Διασφάλιση της περιουσίας των Κληροδοτημάτων πρωτίστως κι εν συνεχεία αξιοποίησή τους στο πνεύμα του Διαθέτη», είπε χαρακτηριστικά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος