Νοε
08

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - Και πάλι στο προσκήνιο η εισαγωγή στα ΑΕΙ με το απολυτήριο
Εκτύπωση

Τι αναφέρει η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου και για την πρόταση να εξεταστούν μόνο σε τέσσερα μαθήματα οι μαθητές της Γ' τάξης του Λυκείου στα απολυτήρια διαγωνίσματά τους

 

Την εισαγωγή σε σχολές με μόνο το απολυτήριο από το 2020 επανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κάτι που εύλογα θέτει ένα είδος βάσης εισαγωγής, αφού όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν απολυτήριο τουλάχιστον με 10.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου, όταν το 2020 φοιτήσουν στην Γ΄ Λυκείου.

Την ίδια στιγμή, η ΟΛΜΕ είναι αρνητική στον σχεδιασμό για μείωση σε τέσσερα των μαθημάτων στα οποία θα εξετασθούν ενδοσχολικά οι μαθητές Γ΄ Λυκείου του 2018 και του 2019.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε, ότι το νέο σύστημα εισαγωγής για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2020. Οι λεπτομέρειες του συστήματος δεν έχουν διευκρινισθεί, ωστόσο βάση διαλόγου είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που περιλαμβάνει Πανελλαδικές Εξετάσεις εντός του σχολείου, οι βαθμοί των οποίων θα υπολογίζονται και για την τελική διαμόρφωση του απολυτηρίου αλλά και για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Βεβαίως, για τον καθένα εκ των δύο παραπάνω στόχων, οι βαθμοί θα προσμετρώνται διαφορετικά. «Ο τρόπος που θα παίρνει το απολυτήριο είναι με ένα σύνολο διεργασιών, όπως οι εργασίες, τα ολιγόλεπτα τεστ, οι εξετάσεις των τετραμήνων και οι βαθμοί των κεντρικών εξετάσεων σε κάποια μαθήματα. Όλα αυτά θα συνυπολογίζονται», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Η πρόσβαση στα ΑΕΙ μόνο με το απολυτήριο λυκείου σημαίνει ουσιαστικά καθιέρωση βάσης εισαγωγής, όπως ισχύει και σήμερα για τον βαθμό του απολυτηρίου, ο οποίος ωστόσο δεν μετράει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αντιθέτως, με το ισχύον σύστημα, κρίσιμος είναι ο βαθμός πρόσβασης στα ΑΕΙ, για τον οποίο ο υποψήφιος δεν υποχρεούται να έχει τουλάχιστον 10.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι είναι υπό συζήτηση εάν στο νέο σύστημα θα τεθεί όρος οι υποψήφιοι να έχουν στο απολυτήριο τουλάχιστον 10 σε μαθήματα βαρύτητας για κάθε σχολή ΑΕΙ (π.χ. στη Φυσική για τα τμήματα Φυσικής, στα Αρχαία για τα φιλολογικά).

Από την άλλη, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο θα γίνεται για όλες τις σχολές εκτός από τις ιατρικές και τις πολυτεχνικές, για τις οποίες θα υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, για να γίνει δυνατή η εισαγωγή όλων των υποψηφίων στις σχολές όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων, θα ιδρυθούν νέες σχολές στα ΑΕΙ.

Το, φερόμενο ως τελικό σχέδιο, θα δημοσιοποιηθεί περί το τέλος του μήνα, και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν τα σχόλιά τους, στα οποία ομάδα στο υπουργείο θα απαντά σε πραγματικό χρόνο.

Πάντως, ο υπουργός συναντά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ στα πιο κοντινά σχέδιά του, που αφορούν τη μείωση, σε τέσσερα, των μαθημάτων στα οποία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου το 2018 και το 2019 θα εξετάζονται ενδοσχολικά για το απολυτήριο.

Η Γ’ Λυκείου

Εξάλλου, πρόταση να εξεταστούν μόνο σε τέσσερα μαθήματα οι μαθητές της Γ' τάξης του Λυκείου στα απολυτήρια διαγωνίσματά τους έχει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η πρόταση αναμένεται να γίνει δεκτή ώστε να απελευθερωθεί εξεταστικός χρόνος για τους μαθητές της Γ' τάξης του Λυκείου, που πέρυσι εξετάστηκαν σε όλα τα μαθήματα για να πάρουν το απολυτήριό τους, αλλά και διδακτικός χρόνος για τους μαθητές της Α' και της Β' τάξης του Λυκείου που θα αρχίσουν απολυτήριες εξετάσεις ένα δεκαήμερο αργότερα.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, Αγγελική Φωτεινού, συντάχτηκε με την πρόταση λέγοντας ότι θα συμβάλλει στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας ενώ παράλληλα θα αποφορτίσει τους μαθητές που ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση, επίκειται για τους μαθητές της Γ' τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Δ' τάξης του εσπερινού Γενικού Λυκείου, στις απολυτήριες εξετάσεις να εξεταστούν μόνο στα μαθήματα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης. Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων, πλην της Φυσικής Αγωγής, προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο 1ο και στο 2ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του 1ου και του 2ου τετραμήνου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος