Νοε
10

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Ούτε βήμα πίσω για τα διόδια στο Δροσοχώρι
Εκτύπωση

  • Το Σώμα ζητά να μην λειτουργήσουν τα διόδια για λόγους ηθικής – Επιτακτική η ανάγκη για την εφαρμογή ειδικής τιμολογιακή πολιτικής στους σταθμούς διοδίων στην Ήπειρο

 

Δυσβάσταχτο και με πολλές και αρνητικές συνέπειες είναι το κόστος των διοδίων σε Εγνατία και Ιόνια Οδό, για όλους τους Ηπειρώτες, όπως αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, για όσους μετακινούνται με τα οχήματά τους, χρησιμοποιώντας τους νέους αυτοκινητόδρομους.

Κυρίως δε τα διόδια στην Εγνατία Οδό, είναι πολλές φορές απαγορευτικά για τους Ηπειρώτες, τόσο για όσους κινούνται καθημερινά από και προς τη Θεσπρωτία, όσο και για όσους ταξιδεύουν προς τη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα το κόστος θα γίνει ακόμη πιο υψηλό, αν τελικά το κράτος θέσει σε λειτουργία και τα διόδια στο Δροσοχώρι, διόδια που θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα κυρίως στους μόνιμους κατοίκους και τους εργαζόμενους στο Μέτσοβο και χωριά της γύρω περιοχής.

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα Παρασκευή ξεκίνησαν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Δροσοχώρι, προκειμένου η ΔΕΗ να κάνει εργασίες για να δοθεί ρεύμα. Μετά και τα παραπάνω, το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, πήρε μια απόφαση για τα διόδια στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, απόφαση που κινείται σε τέσσερις κατευθύνσεις.

Η τελική απόφαση και το σχετικό ψήφισμα θα διαμορφωθούν με τη συνεργασία όλων των παρατάξεων, ωστόσο ο βασικός κορμός τους κινούνται στο πλαίσιο της εισήγησης του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση και με βάση την προσφυγή της Περιφέρειας, Δήμων, επιχειρηματιών και κατοίκων στο ΣτΕ, μέχρι να καταστεί το λειτουργικό το παράλληλο εθνικό οδικό δίκτυο, δεν μπορεί να λειτουργήσει νέος σταθμός διοδίων εντός της Περιφέρειας Ηπείρου στην Εγνατία οδό.

Μάλιστα, στην περίπτωση λειτουργίας του για τους μόνιμους κατοίκους και όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο κ. Καχριμάνης, ζήτησε να υπάρχει απαλλαγή από καταβολή διοδίων.

Σύμφωνα με το Σώμα, στους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων (Εγνατίας οδού, Ιόνιας οδού, υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου- Πρέβεζας) θα πρέπει να εφαρμοστεί εκπτωτική πολιτική χρέωσης για μόνιμους κάτοικους, μακροχρόνια ανέργους, για όσους επαγγελματίες μετακινούνται συχνά και δραστηριοποιούνται εντός της Ηπείρου. Ειδικά δε, για τη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας πρόσθετη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τους μετακινούμενους αγρότες και κτηνοτρόφους που ασκούν δραστηριότητα στην περιοχή Ακτίου.

Ακόμη, σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ζητείται να καθιερωθεί αναλογική – ηλεκτρονική χρέωση, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των μονίμων κατοίκων, των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο και χρησιμοποιούν τακτικά τους ανωτέρω οδικούς άξονες και την υποθαλάσσια ζεύξη.

Μέσω της εισήγησής του, ο κ. Καχριμάνης και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητούν την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τα φορτηγά αυτοκίνητα, ούτως ώστε να είναι ελκυστική η χρήση εκ μέρους τους των οδικών αξόνων.

Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση του θέματος έγινε μετά από αίτημα της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο».

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση για την Εγνατία Οδό που κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο σε σχέση με την Ιόνια Οδό, που έχει κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης.

Ειδικότερα για την Εγνατία οδό, τόνισε ότι υπήρξε δέσμευση του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για μη λειτουργία του σταθμού στο Δροσοχώρι.

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από το 2009 καταργήθηκαν σταδιακά οι τρείς σταθμοί αποχιονισμού Μετσόβου, Κατάρας και Κάμπου Δεσπότη. Αυτό ουσιαστικά σήμαινε υποχρεωτική διέλευση από την Εγνατία Οδό, καθώς σταδιακά απαξιώθηκε το υπάρχον οδικό δίκτυο. Αν ξέραμε τη διαδικασία, θα είχαμε κάνει προσφυγή και για τα διόδια στην Τύρια και για τα διόδια στο Μαλακάσι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε και τα εξής: «Ζητάμε για λόγους ηθικής τάξης και όχι ανομίας, μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής μας στο ΣτΕ να μην λειτουργήσουν τα διόδια στο Δροσοχώρι. Είναι ανήθικο να ξεκινήσουν τα διόδια, πριν να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Εμμένουμε στην προσφυγή μας. Και συμφωνούμε πλήρως με την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών για τα διόδια».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

 

 

 

 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος