Νοε
14

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ - Πολλαπλά μηνύματα έστειλαν οι 212.000 ψηφοφόροι
Εκτύπωση

- Πρώτη στο νομό Ιωαννίνων η Φ. Γεννηματά με τον Ν. Ανδρουλάκη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση

- Αναλυτικά πόσοι ψήφισαν ανά εκλογικό τμήμα

 

Στην αναμέτρηση δύο διαφορετικών πολιτικών προτάσεων, αυτή της κ. Γεννηματά και αυτή του κ. Ανδρουλάκη, οδήγησε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στην αναμέτρηση για την εκλογή του νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά.

Το αναμενόμενο και ευρύ προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά στην πρώτη Κυριακή δεν καθιστά τη δεύτερη Κυριακή τυπική διαδικασία. Το γεγονός ότι το ποσοστό της σημερινής προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στο 40% και όχι στο 50%, όπως φαινόταν στην αρχή της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, οδηγεί σε έναν ανοικτό δεύτερο γύρο, που θα κριθεί περισσότερο από το πόσοι ψηφοφόροι θα ξαναπάνε στην κάλπη, τι θα προτάξουν ως προτεραιότητα με την ψήφο τους και λιγότερο από τη γραμμή που θα δώσουν οι χαμένοι του πρώτου γύρου.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, οι Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιάννης Μανιάτης είναι πιο κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, από τη νικήτρια του πρώτου γύρου Φώφη Γεννηματά. Η πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων όμως στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι ένα απλό άθροισμα των ποσοστών του πρώτου γύρου, όποια γραμμή και αν δοθεί από τους χαμένους του πρώτου γύρου.

Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή των 212.000 πολιτών στη διαδικασία του πρώτου γύρου αναγκάζουν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ να διαβάσουν τα γεγονότα και να σταθούν με σοβαρότητα έναντι στο πολιτικό γεγονός της εκλογής νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει με την απαξία, την ειρωνεία και τη διαρροή φημών «περί ψηφοφόρων που έστειλε ο Μητσοτάκης», απλώς θα επιβεβαιώσει τα σχόλια περί ανησυχίας, αμηχανίας και αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης.

Από την άλλη πλευρά, ούτε η Φώφη Γεννηματά ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτρέπουν στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίξει ότι θα έχει εύκολους συνομιλητές στο κόμμα που πάει να δημιουργηθεί.

Το αποτέλεσμα

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, με καταμετρημένο το 83,2% των ψήφων, (ψήφοι από 608 σε σύνολο 878 εκλογικών τμημάτων, δηλαδή 175.000 από τις 210.264 συνολικά), πέραν των λευκών και των άκυρων, έλαβαν:

Φώφη Γεννηματά: 73.939 ψήφοι (42,50%),

Νίκος Ανδρουλάκης: 43.735 ψήφοι (25,14%),

Γιώργος Καμίνης: 23.520 ψήφοι (13,52%),

Σταύρος Θεοδωράκης: 17.062 ψήφοι (9,81%),

Γιάννης Μανιάτης: 7.417 ψήφοι (4,26%),

Γιάννης Ραγκούσης: 4.162 ψήφοι (2,39%),

Κων/νος Γάτσιος: 2.877 ψήφοι (1,65%),

Απόστολος Πόντας: 924 ψήφοι (0,53%),

Δημήτρης Τζιώτης: 343 ψήφοι (0,20%).

Οι εκλογές στο νομό Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, όπως κινήθηκαν τα αποτελέσματα της διαδικασίας σε πανελλαδικό επίπεδο, έτσι κινήθηκαν και στο νομό Ιωαννίνων, αλλά και στην Ήπειρο συνολικά, με την κα. Γεννηματά να βρίσκεται στην πρώτη θέση της ψηφοφορίας και τον κ. Ανδρουλάκη, στη δεύτερη.

Στην Ήπειρο ψήφισαν συνολικά 7.800 άτομα, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ψήφισαν συνολικά 3.488 εκλογείς, εκ των οποίων οι 1.675 στα δύο εκλογικά τμήματα του Πολιτιστικού Πολυχώρου και της Ριζάρειου.

Επίσης, στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα ψήφισαν ως εξής:

Πέραμα: 90, Κατσικά: 306, Πεδινή: 291, Ελεούσα: 455, Ασπράγγελοι: 82, Καλπάκι: 176, Μέτσοβο:68, Κόνιτσα: 117, Κρυφοβό: 120, Πράμαντα: 35, Καλέντζι: 73.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Εμπιστοσύνης δεν ανακοίνωσε, τουλάχιστον, μέχρι αργά χθες το απόγευμα επισήμως τα αποτελέσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ο Στέφανος Ζούμπας, Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Ioannina TV για τον πρώτο γύρο των εκλογών δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή του κόσμου στο εγχείρημα.

Ο κ. Ζούμπας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι είναι μια νίκη των 210.264 συνολικά πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν για τον νέο ηγέτη της κεντροαριστεράς. Υποστήριξε ότι η εκλογική διαδικασία και η προσέλευση του κόσμου «έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες», σημειώνοντας ότι η προσπάθεια όλων των υποψηφίων ήταν σημαντική.

Ο κ. Ζούμπας ερωτηθείς, αναφέρθηκε και στους δυο διεκδικητές της αρχηγίας λέγοντας ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι δυο σημαντικές προσωπικότητες.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί ο δεύτερος και τελικός γύρος. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο ενώ αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει καταβολή χρηματικού ποσού. «Ελπίζουμε και καλούμε τον κόσμο να ανταποκριθεί και να ψηφίσει και στο δεύτερο γύρο των εκλογών» είπε, φανερά ικανοποιημένος μιας και η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος