Νοε
15

Στα «σκαριά» η χαρτογράφηση 419 περιοχών Natura
Εκτύπωση

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης – Στον «αέρα»

για μια ακόμη φορά οι δεκάδες εργαζόμενοι των Φορέων

 

Στην κάλυψη του συνόλου των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας (100%, 446 περιοχές), ενώ έως σήμερα καλύπτονται οι 116 από τις 419 περιοχές (ποσοστό 27,7%), στοχεύει μεταξύ άλλων το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Αυτό θα καταστεί εφικτό αφενός με την επέκταση των περιοχών ευθύνης των υφιστάμενων 28 ΦΔΠΠ και αφετέρου με την ίδρυση επτά νέων ΦΔΠΠ. Η μόνη περιοχή που προς το παρόν δεν εντάσσεται σε ΦΔΠΠ είναι η χερσόνησος του Άθωνα, για την οποία προβλέπεται ειδικότερη ρύθμιση, που θα υλοποιηθεί εντός του 2018.

Ειδικότερα με το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ρυθμίζεται η χωρική αρμοδιότητα των ΦΔΠΠ στο 100% των περιοχών του δικτύου Natura 2000. Συγκροτούνται μικρότερα και αποδοτικότερα σχήματα διοίκησης (επταμελή Δ.Σ.).

Φορείς και αρμοδιότητες

Επίσης συγκροτούνται Φορείς Διαχείρισης για περιοχές με μεγάλο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, π.χ. για τον Θερμαϊκό και τον Αμβρακικό Κόλπο (διεύρυνση ορίων υφιστάμενων φορέων), τον Κορινθιακό Κόλπο και τις νησιωτικές προστατευόμενες περιοχές (όπου η ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ερμηνείας και οικοτουρισμού μπορεί να παράξει νέο τουριστικό προϊόν και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο) και δίνεται η δυνατότητα σύστασης συμβουλευτικών επιτροπών για την υποβοήθηση του έργου των Δ.Σ. και των ΦΔΠΠ συνολικά.

Ακόμη, επικαιροποιείται το έργο των ΦΔΠΠ και οι αρμοδιότητες των διοικητικών τους συμβουλίων, με έμφαση στα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και ενεργοποίησης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, παράλληλα με την περιβαλλοντική προστασία, εποπτεία και διαχείριση.

Επίσης, εξασφαλίζονται πόροι για τη λειτουργία των ΦΔΠΠ, για πρώτη φορά από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ, αλλά και η πρόσβασή τους σε ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά εργαλεία και σε τοπικούς αναπτυξιακούς και ανταποδοτικούς πόρους και τίθενται διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού και του έργου των ΦΔΠΠ συνολικά, σε ετήσια βάση, ενώ ρυθμίζονται εκκρεμότητες επί οργανωτικών ζητημάτων και της λειτουργίας των ΦΔΠΠ (σχετικά με το ωράριο των εργαζομένων, την κάλυψη οδοιπορικών κ.ά.).

Οι εργαζόμενοι

Ωστόσο το Σχέδιο Νόμου όχι μόνο δεν περιλαμβάνει την οριστική τακτοποίηση των εργαζομένων, αλλά οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν αντί των ετήσιων παρατάσεων των δύο τελευταίων ετών, συμβάσεις χρονικής διάρκειας οκτώ μηνών.

Απώτερος στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του 2019 για θέσεις αορίστου χρόνου, όπως επισημαίνει το υπουργείο.

Οι εργαζόμενοι όμως κρατούν κάτι παραπάνω από επιφυλακτική στάση κάνοντας λόγο για διαρκή υποβάθμιση των σχέσεων εργασίας τους, αλλά και για ασάφειες που δεν δημιουργούν κανένα βέβαιο περιβάλλον για τους ίδιους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Μιχ. Βάκκας τόνισε πως από τις συμβάσεις με χρονική διάρκεια ίση με τα επιχειρησιακά προγράμματα, περάσαμε στις ετήσιες παρατάσεις και τώρα στις οκτάμηνες συμβάσεις.

«Χαριτολογώντας ελπίζουμε, το επόμενο βήμα να μην είναι η ωρομίσθια εργασία. Κάθε χρόνο βρισκόμαστε μπροστά σε ένα χειρότερο σενάριο και δεν αντιλαμβανόμαστε τι έχουμε κάνει ως εργαζόμενοι με 12 ή 14 χρόνια εργασίας στους φορείς για να αξίζουμε αυτή τη συμπεριφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις, που θα αποφασιστούν σε έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Ο Φορέας της Λίμνης

Στο δεύτερο ζήτημα της επέκτασης των ορίων των Φορέων Διαχείρισης, οι αλλαγές που επέρχονται στους περισσότερους είναι αναμενόμενες, έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν και ακολουθούν μία λογική ένταξης περισσότερων περιοχών Natura στα διοικητικά όρια των Φορέων.

Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφοροποιήσεις που ήδη προκαλούν ενστάσεις και μία από αυτές είναι ότι ο Φορέας Παμβώτιδας δεν θα έχει πλέον στα όριά του το ανατολικό τμήμα του Μιτσικελίου, στη λεκάνη απορροής της λίμνης, το οποίο περνά στην αρμοδιότητα του Φορέα Βίκου – Αώου.

Σύμφωνα με τον κ. Βάκκα οι δύο Φορείς είχαν συμφωνήσει εδώ και χρόνια να παραμείνουν ως έχουν τα όρια αρμοδιότητας και ειδικά για το Μιτσικέλι, να παραμείνει το ανατολικό τμήμα στην ευθύνη του Φορέα της Λίμνης.

«Δημιουργείται ζήτημα εκ του μη όντος παρότι είχαμε συζητήσει και είχαμε συμφωνήσει σχετικά. Δε γνωρίζω αν γίνονται λάθη εκ παραδρομής ή μετά από ώριμη σκέψη και δεν ξέρω πως θα περιληφθεί η διαφοροποίηση αυτή στο προεδρικό διάταγμα της λίμνης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα όρια των Φορέων είναι τα εξής:

Φορέας Διαχείρισης Βίκου - Αώου και Πίνδου: Βασιλίτσα – Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου – Εθνικός Δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα – ευρύτερη περιοχή) – Όρη Ορλιακας και Τσουργιακας – Κορυφές Όρους Γράμμος – Εθνικός Δρυμός Βίκου, Αώου – Κορυφές Όρους Σμόλικας – Κεντρικό Τμήμα Ζαγορίου – Περιοχή Μετσόβου (Ανήλιο – Κατάρα) – Όρος Μιτσικέλι – Όρος Τύμφη (Γκαμήλα) – Όρος Δουσκον, Ωραιόκαστρο, Δάσος Μερόπης, Κοιλάδα Γόρμου, Λίμνη Δελβινακίου – Κεντρικό Ζαγόρι και ανατολικό τμήμα Όρους Μιτσικέλι.

Φορέας Διαχείρισης Στενών Αχέροντα και Εκβολών Καλαμά: Εκβολές Καλαμά – Έλος Καλοδίκι – Λίμνη Λιμνοπούλα – Στενά Καλαμά – Υγρότοπος Εκβολών Καλαμά και Νήσος Πρασούδι – Έλη Καλοδίκι, Μαργαρίτι, Καρτέρι και Λίμνη Προντάνι – Στενά Παρακαλάμου – Όρη Παραμυθιάς, Στενά Καλαμά και Στενά Αχέροντα – Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φαρμακοβούνι, Μεγάλη Ράχη – Εκβολές Αχέροντα (από Γλώσσα έως Αλωνάκι) και Στενά Αχέροντα – Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη από Πάργα έως Ακρωτήριο Άγιος Θωμάς (Πρέβεζα), Ακρ. Κελαδιο – Άγιος Θωμάς. Στον Φορέα εντάσσεται επίσης τμήμα της Κέρκυρας και των Παξών.

Φορέας Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου: Περιοχή Λίμνης Ταυρωπου – Άγραφα – Ασπροπόταμος – Κερκετιο Όρος (Κόζιακας) – Αντιχασια Όρη και Μετέωρα – Σπήλαιο Μελισσότρυπα – Κορυφές Όρους Κοζιακα – Όρη Αθαμανων (Νεράιδα) – Κοιλάδα Αχελώου και Όρη Βάλτου – Όρος Λάκμος (Περιστέρι) – Ευρύτερη περιοχή Αθαμανικών Όρεων – Όρη Άγραφα.

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού: Αμβρακικός Κόπλος – Δέλτα Λούρου και Αράχθου – Λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια – Εσωτερικό Αρχιπέλαγος Ιονίου (Μεγανήσι, Αρκούδι, Άτοκος, Βρωμονας) - Λιμνοθάλασσες Στενών Λευκάδας και Αλυκές Λευκάδας – Περιοχή Χορτατων (Λευκάδας) – Λίμνες Βουλκαρια και Σαλτίνη – Λίμνη Αμβρακία – Όρος Τσερεκας (Ακαρνανικά).

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας: Λίμνη Ιωαννίνων και ευρύτερη περιοχή πόλης Ιωαννίνων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος