Νοε
18

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - «Αγώνας» για την εξεύρεση φοιτητικής στέγης
Εκτύπωση

Στο πλευρό των φοιτητών το Δημοτικό Συμβούλιο και η Περιφέρεια Ηπείρου – Γ. Καψάλης: «Κανείς δεν θέλει να μείνουν φοιτητές έξω από τις εστίες»

 

Τις Πρυτανικές Αρχές, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της στέγασης φοιτητών, κυρίως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Άλλωστε η οικονομική δυσπραγία, οδηγεί πολλές οικογένειες σε αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα διαμονής των παιδιών τους προκειμένου να φοιτήσουν σε ένα από τα πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έτσι η Πρυτανεία κάνει προσπάθειες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο, να βρεθούν λύσεις. Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, όπου τέθηκε το θέμα από φοιτητές, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, ρωτήθηκε και έδωσε τόσο την εικόνα του θέματος όσο και των ενεργειών που κάνουν για να βοηθήσουν τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαμονής.

«Η κοινωνική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, επιβάλει να διαθέτουμε τα αναγκαία για να μην διακόπτουν οι φοιτητές της σπουδές τους. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει συνολικά 1.200 δωμάτια στις δυο Εστίες και στο Παλιό Πανεπιστήμιο. Είμαστε το μόνο Πανεπιστήμιο στη χώρα, που διαθέτουμε αριθμό δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης. Μας δόθηκαν δωμάτια και μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση 50 φοιτητών και έχουμε εκδηλώσει εκ νέου το ενδιαφέρον για να μισθώσουμε και άλλα δωμάτια για να καλύψουμε όσες περισσότερες ανάγκες μπορούμε. Εδώ, πρέπει να πω ότι έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου που καλύπτει ένα μεγάλο κόστος από την ενοικίαση των δωματίων αυτών. Κανείς δεν θέλει να μείνουν έξω φοιτητές από την Φοιτητική εστία. Αναζητούμε τρόπους» είπε ο κ. Καψάλης.

Άραγε είναι στις σκέψεις της Πρυτανείας μια νέα Εστία μιας και οι ανάγκες μεγαλώνουν ενώ αυξάνεται και η ζήτηση για τα τμήματα του Ιδρύματος;

«Είναι από τα πρώτα θέματα που θέτουμε για το ΕΣΠΑ. Πρέπει να σας πω ότι το Πανεπιστήμιο είχε κατηγορηθεί, στο παρελθόν, γιατί χτίζει εστίες ενώ δεν υπήρχε ζήτηση. Ωστόσο, οι συνθήκες αύξησαν και τη ζήτηση. Το θέμα της κατασκευής νέας εστίας το έθεσα και στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μάλιστα ενώπιον των φοιτητών», σημείωσε ο κ. Καψάλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, την έμπρακτη συμπαράστασή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, κυρίως όσοι προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες, έδειξε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Εκπρόσωποι των εστιακών φοιτητών ζήτησαν την παρέμβαση του Σώματος στην αντιμετώπιση τριών καίριων ζητημάτων όπως είναι αυτό της στέγασης συνολικά 175 φοιτητών που έχουν μείνει εκτός εστιών και αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι, της φτηνότερης μετακίνησης με το αστικό ΚΤΕΛ και της αντιμετώπισης των αδέσποτων στην πανεπιστημιούπολη.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, τα αιτήματα των φοιτητών είναι σεβαστά αλλά η λύση τους δεν μπορεί να προέλθει μονάχα από παρεμβάσεις του Δήμου.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από μέλη όλων των παρατάξεων με σκοπό να συνεργαστεί μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκείμενου να βρεθούν οι βέλτιστές λύσεις άμεσα.

Σε ότι αφορά το θέμα της στέγασης, οι φοιτητές ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου στην ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης με το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει όχι μόνο να πιέσει πολιτικά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να εξετάσει αν υπάρχει τρόπος ακόμα και να χρηματοδοτήσει από δικούς του πόρους μέρος τους κόστους.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί ο Δήμος να υποκαθιστά το κράτος ούτε άλλους φορείς και να δίνει λύση μόνος του σε όλα τα προβλήματα. Κατανοούμε όμως το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Πιστεύω πως μια κοινή προσπάθεια με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο θα έχει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα και στο ζήτημα της στέγασης και σε αυτό της μετακίνησης με το αστικό ΚΤΕΛ», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Άρη Μπαρτζώκα που ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας περιέγραψε μία προσωπική εμπειρία πριν μερικούς μήνες, όταν εντόπισε μία φοιτήτρια να κοιμάται μέσα σε ένα ντουλάπι στο εργαστήριο!

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση να επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με την Περιφέρεια Ηπείρου και τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων η διάθεση δωματίων και εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, να αναζητηθούν διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος