Νοε
18

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Έργα και αναπτυξιακές δράσεις και το 2016
Εκτύπωση

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, ο ισολογισμός και ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε

 

«Δεν υποθηκεύουμε το μέλλον του Δήμου, δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομική μας βιωσιμότητα, σχεδιάζουμε έργα με βάση πραγματικούς πόρους».

Αυτό ήταν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίστηκε η εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου για τον οικονομικό απολογισμό του 2016.

Ο κ. Γιωτίτσας απέδειξε με αριθμούς αυτό που όλοι οι δημότες των Ιωαννίνων διαπιστώνουν καθημερινά, ότι δηλαδή η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή για να αντιμετωπιστούν παθογένειες που ταλάνιζαν επί δεκαετίες το Δήμο Ιωαννιτών, αποδίδει καρπούς.

«Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η προσπάθεια της Δημοτικής αρχής για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας έχει φέρει αποτελέσματα που, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμη και τις προσδοκίες μας. Απόδειξη, τα απολογιστικά στοιχεία τόσο για το 2015, όσο και για το 2016, τη χρονιά δηλαδή που συζητούμε σήμερα. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφερθώ ξανά στις τεράστιες δυσκολίες που βρίσκουμε στο δρόμο μας, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θα μπορούσαν καν να είχαν προβλεφθεί. Στην περσινή συζήτηση είχα αναλύσει εκτενώς τα δραματικά γεγονότα στην οικονομία της χώρας που έλαβαν χώρα το 2015. Γεγονότα που συνέχισαν να αφήνουν το αποτύπωμα τους και το 2016, δυσχεραίνοντας το έργο μας. Όμως αυτή η Δημοτική αρχή είναι εδώ και για τα δύσκολα και αισθανόμαστε όλοι περήφανοι γιατί μέχρι τώρα έχουμε υλοποιήσει ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς, πιστοί στις δεσμεύσεις μας», είπε αρχικά ο κ. Γιωτίτσας.

Η συνεχής βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά αποδεικνύεται με ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τόσο από τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικονομικών δεικτών, όσο και από την έκθεση ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών εκτιμητών και τις παρατηρήσεις που τη συνοδεύουν.

«Το έργο μιας Δημοτικής Αρχής κρίνεται από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συνδημοτών της αλλά και από την ικανότητα της να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Ο Δήμος Ιωαννιτών παραμένει οικονομικά υγιής και δυνατός, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις και δυσκολίες. Η επιτυχία αυτή είναι καρπός συλλογικής δουλειάς. Όλοι οι συνάδελφοι αιρετοί της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου, με όποιες ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες τον χαρακτηρίζουν, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα σε εποχές πρωτόγνωρες για τον τόπο. Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, και τη θέσπιση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων στόχων, απέφεραν απτά αποτελέσματα που αποτυπώνονται τόσο στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου, όσο και στο σύνολο των παρεμβάσεων που μόλις σας περιέγραψα. Επιδιώκουμε βήμα - βήμα, λιθαράκι - λιθαράκι να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι και χρησιμότεροι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

Στην τοποθέτηση με την οποία έκλεισε και η συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε πως τα στοιχεία του απολογισμού για το 2016 αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται μεθοδικά με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών προσπαθόντας καθημερινά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κληρονόμησε, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας παράλληλα αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

«Δεν έχουμε χρεώσει το Δήμο ούτε ένα ευρώ από τη μέρα που αναλάβαμε. Αντίθετα προσπαθούμε και τα έχουμε καταφέρει σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό να καλύψουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και παράλληλα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα προς όφελος των δημοτών μας», είπε ο κ. Μπέγκας.

Ο ισολογισμός και ο απολογισμός του 2016 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Η αντιπολίτευση

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταψήφισε τον απολογισμό και απείχε από τον ισολογισμό κάνοντας λόγο για διαρκή εμπαιγμό του Σώματος και των συμπολιτών.

Ο Ν. Γκόντας τόνισε πως η τακτική της παρελθοντολογίας από το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή δεν μπορεί να γίνει άλλο αποδεκτή.

«Ούτε την απλή διαχείριση δεν έχετε την ικανότητα να κάνετε και παρουσιάζετε πλασματικά στοιχεία στον απολογισμό και στον ισολογισμό του 2016, όπως κάνετε κι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι συμπολίτες μας θέλουν έργα κι όχι λόγια».

Εισηγητής της παράταξης ήταν ο Σπ. Κωνσταντόπουλος, που τόνισε πως η μεταφορά χρηματικών υπολοίπων από χρονιά σε χρονιά επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια στην εκτέλεση έργων.

«Λειτουργείτε ως πιστωτικό ίδρυμα αποταμίευσης για να παρουσιάσετε χρηματικό υπόλοιπο», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων συμβούλων της παράταξης που κατήγγειλαν ότι τα πλεονάσματα υπήρχαν και στις προηγούμενες χρήσεις και πως η δημοτική αρχή δεν εφαρμόζει την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Με μικρές επισημάνσεις για συγκεκριμένα σημεία της εισήγησης τοποθετήθηκε από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ο Δημήτρης Παππάς ενώ ο Άρης Μπαρτζώκας επανέλαβε τις ενστάσεις για το «μαξιλάρι» των 22 εκ. ευρώ τονίζοντας πως παγιώνεται πλέον η εκτίμηση ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν τη χρονιά πριν τις εκλογές του 2019 για την υλοποίηση έργων.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Τον ισολογισμό και απολογισμό καταψήφισαν τέλος και οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και ΔΡΑΣΥ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος