Δεκ
07

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Η τεχνολογία «θωρακίζει» τις γυναίκες
Εκτύπωση

Η Σχολή συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα όπου αποδείχθηκε πως τα ευφυή υπολογιστικά μοντέλα συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση, την παρακολούθηση και την εξατομικευμένη διαχείριση των γυναικών με παθολογία τραχήλου

 

Τεράστια βήματα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Ιατρική, χάρη και στη χρήση της τεχνολογίας, κάτι το οποίο αποδεικνύεται πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν το ΕΜΠ, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο ετήσιο σεμινάριο παθολογίας τραχήλου που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με αυτά, ευφυή υπολογιστικά μοντέλα που συνδυάζουν πλήθος δεδομένων όπως αποτελέσματα ΠΑΠ test και HPV test, αλλά και δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ζωής των γυναικών και το ιστορικό τους είναι σε θέση να εντοπίσουν με υψηλή ακρίβεια ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από την ανάπτυξη αλλοιώσεων και καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Η σχετική παρουσίαση έγινε από τον Διδάκτορα Ηλεκτρολόγο – Μηχανικό, Μηχανικό Υπολογιστών του ΕΜΠ Παναγιώτη Μπούντρη.

Μέσω της εξαγωγής εκτιμήσεων κινδύνου, τα ευφυή μοντέλα υποστηρίζουν τους κλινικούς γιατρούς στην έγκαιρη ανίχνευση, την παρακολούθηση και την εξατομικευμένη διαχείριση των γυναικών με παθολογία τραχήλου.

Όπως αναφέρθηκε στο σεμινάριο από καταξιωμένους ερευνητές από ολόκληρη την Ευρώπη, η χρήση υπολογιστών και ευφυών αλγορίθμων αποτελεί το μέλλον στη διαχείριση της παθολογίας τραχήλου.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τονίστηκε παράλληλα πως υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αποτελεσματική πρόληψη, που δεν είναι γνωστά ακόμη στο ευρύ κοινό.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής συνεργασίας έδειξαν, σε συμφωνία με άλλες μελέτες, πως ο συνδυασμός ΠΑΠ test με HPV mRNA, όπως το Aptima test, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη λύση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που υπάρχει σήμερα διαθέσιμη.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος