Ιαν
03

«Η μεγάλη απόδραση» στην Ήπειρο, φέτος στις γιορτές
Εκτύπωση

«Ανάσταση» την… Πρωτοχρονιά έκαναν οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων, του Ζαγορίου και του Μετσόβου

 

«Ανάσταση» έκαναν την Πρωτοχρονιά οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων, του Ζαγορίου και του Μετσόβου, καθώς οι προβλέψεις για… «εκρηκτικές» πληρότητες, επιβεβαιώθηκαν.

Οι παραπάνω περιοχές, αποτέλεσαν top προορισμούς για τους επισκέπτες, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και την Πρωτοχρονιά και για να αντιληφθεί κανείς την αυξημένη κίνηση, αρκούσε μια βόλτα στην πλατεία των Ιωαννίνων, ή στο Μώλο, στο νησάκι, στην πλατεία του Μετσόβου, καθώς και σε όλα τα χωριά του Ζαγορίου, που «βούλιαξαν», μετά από μια «μαύρη» περίοδο, ελέω οικονομικής δυσπραγίας.

Πολλοί αποφάσισαν φέτος, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις συνεχείς μειώσεις τιμών των τελευταίων χρόνων και τις προσφορές γνωστών ξενοδοχείων και γραφείων ταξιδίων.

Η κρίση αποδείχθηκε «μάννα εξ ουρανού» για τα δεύτερα, τα οποία κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά. Ο φόβος των ξενοδόχων ότι μπορεί να μείνουν με πολλά άδεια δωμάτια χριστουγεννιάτικα, τους έδωσε την ευκαιρία να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές. Έτσι, κατάφεραν να προσελκύσουν πελάτες που, επιπλέον, ήθελαν να αποφύγουν τα έξοδα μετακίνησης με δικό τους μέσο.

Παράλληλα, δημιούργησαν «καλάθια» με πολύ καλές προσφορές για ταξίδια εντός Ελλάδας. Πολλοί ταξιδιώτες προτίμησαν να περάσουν λίγες μέρες σε ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς κλείνοντας θέση σε ομαδικές εκδρομές (γκρουπ), όπου το κόστος είναι μειωμένο. Αρκετοί φαίνεται πως στράφηκαν στις ομαδικές εκδρομές προκειμένου να γλιτώσουν και το κόστος μετακίνησης μέχρι το κατάλυμα (διόδια και καύσιμα).

Στο Ζαγόρι

Με πολύ υψηλές πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα κύλησε και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στο Ζαγόρι, ως συνέχεια της αυξημένης κίνησης που υπήρξε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και έδωσε μεγάλη οικονομική «ανάσα» στους επαγγελματίες του κλάδου.

«Σταθερός στόχος για τον τουρισμό στο Ζαγόρι είναι η διάρκεια, να μην περιορίζεται η κίνηση μόνο στις εορταστικές περιόδους, αλλά η περιοχή να προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την καλή πορεία των ημερών σημειώνοντας ότι, «ο Δήμος στηρίζει με κάθε πρόσφορο μέσο τον τουρισμό με υποδομές και προβολή μέσω των εκθέσεων που συμμετέχει, αλλά βασικό μέλημα των επαγγελματιών του κλάδου θα πρέπει να είναι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας για να στηρίζονται και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα».

Οι πληρότητες καθόλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα όχι μόνο στους δημοφιλέστερους προορισμούς του Ζαγορίου, αλλά συνολικά στα χωριά που διαθέτουν καταλύματα, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων, ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, δωματίων και των καταστημάτων εστίασης τα οποία δούλεψαν και με ημερήσιους επισκέπτες.

Σε αυτό το καλό αποτέλεσμα βοήθησε και ο καλός καιρός και φυσικά η ολοκλήρωση και της Ιόνιας οδού που μαζί με την Εγνατία έκαναν εύκολη και ταχύτερη την έλευση των εκδρομέων.

Την ικανοποίησή του για την καλή πορεία του τουρισμού στο Ζαγόρι εξέφρασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος, επισημαίνοντας ότι «οι προοπτικές που ανοίγονται για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα είναι ευοίωνες και η προσπάθεια Δήμου, Περιφέρειας και επαγγελματιών για την προβολή του τουριστικού προϊόντος αποδίδει καρπούς».

Πολύ καλές πληρότητες , όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Ελένη Παγκρατίου, υπάρχουν και για την εβδομάδα που διανύουμε με αποκορύφωμα τα Θεοφάνεια και όπως επισήμανε, «το νέο στοιχείο της φετινής εορταστικής περιόδου είναι η διάρκεια, αφού οι κρατήσεις και η διαμονή δεν αφορούσαν μόνο τις αργίες των εορτών, αλλά το σύνολό της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το Ζαγόρι, όπως σημείωσε η κ. Παγκρατίου, ανέδειξε και κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν κυρίως στην εστίαση με τα καταστήματα να μην επαρκούν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι και οι ημερήσιοι επισκέπτες μαζί με όσους καταλύουν σε ξενοδοχεία και ξενώνες, δεδομένου ότι τα περισσότερα καταλύματα δεν διαθέτουν κουζίνα.

Επίσης, χρειάζεται να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στο να έχει επιλογές ο επισκέπτης ή να αποτελούν πόλο έλξης για την περιοχή, πέρα της φυσικής ομορφιάς, των μνημείων και των διαφόρων σπορ που ήδη προσφέρονται σε ποτάμια και βουνά της περιοχής.

Ήδη, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΤΕΖ, υπάρχουν κρατήσεις για την περίοδο της Αποκριάς και αρκετά καταλύματα θα υποδεχθούν επισκέπτες και τον μήνα που μόλις άρχισε.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'}

«Βασικό μέλημα, κατέληξε η κ. Παγκρατίου, όσων ασχολούνται με τον τουρισμό θα πρέπει να είναι οι συνεργασίες, η ένταξη της τοπικής γαστρονομίας στο προσφερόμενο μενού και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για έλευση επισκεπτών στο Ζαγόρι, όλες τις εποχές του χρόνου».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος