Ιαν
04

Χαμόγελα ικανοποίησης από τους ξενοδόχους
Εκτύπωση

 

Κακό «ποδαρικό» έκανε ο καινούργιος τουριστικός φόρος

 

Ικανοποιημένοι είναι οι επαγγελματίες των Ιωαννίνων όσον αφορά στην τουριστική κίνηση την περίοδο των εορτών, αφού η πόλη μας κινήθηκε σε εορταστικούς ρυθμούς, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ο Στάθης Σιούτης δήλωσε την ικανοποίησή του αλλά και τις ευχαριστίες της Ένωσης σε όλους τους φορείς που από κοινού δίνουν την μάχη της προβολής του τουριστικούς προϊόντος της Ηπείρου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους που θέτουν αλλά και στους επόμενους προορισμούς της Ένωσης προκειμένου να προβάλλει τις ομορφιές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου.

Ο νέος φόρος

Στο μεταξύ, χωρίς καν εφαρμοστική εγκύκλιο - απόφαση, αλλά με υποσχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση για τον νέο φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα, έκανε «ποδαρικό» ο καινούργιος τουριστικός φόρος!

«Αντί οι αρμόδιοι να έχουν εκδώσει από καιρό την απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του νέου φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε στο παρά πέντε ότι θα φέρει τροπολογία που θα τροποποιεί τον σχετικό νόμο!» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, κάνοντας λόγο για «απίστευτη προχειρότητα».

Συγκεκριμένα, μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε την τροποποίηση του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 για τον φόρο διαμονής, έτσι ώστε «να προβλέπεται ρητά πως ο φόρος αυτός θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη - διαμένοντα - χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φόρος θα επιβάλλεται κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής». Το ειδικό αυτό στοιχείο, προστίθεται στην ανακοίνωση, δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Επειτα από αυτό, οι ξενοδόχοι αποφάσισαν - μέχρι νεωτέρας - να κόβουν αποδείξεις είσπραξης στο όνομα του πελάτη καταγράφοντας τον αριθμό των «δωματιοδιανυκτερεύσεων». Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση, ανέρχεται:

- Ξενοδοχεία 1-2 αστέρων: 0,5 ευρώ

- Ξενοδοχεία 3 αστέρων: 1,5 ευρώ

- Ξενοδοχεία 4 αστέρων: 3 ευρώ

- Ξενοδοχεία 5 αστέρων: 4 ευρώ

p.p1 {margin: 5.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 5.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'}

- Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα: 0,5 ευρώ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος