Ιαν
09

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - «Ασπίδα» προστασίας στο τουριστικό προϊόν
Εκτύπωση

Συντονισμένη προσπάθεια από τους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες, ώστε να αντιμετωπιστεί από τώρα το ενδεχόμενο να… φύγει η «μόδα» των Ιωαννίνων - Όσο εύκολα έρχονται οι επισκέπτες, άλλο τόσο εύκολα μπορούν να αποχωρήσουν, εξαιτίας μιας κακής φιλοξενίας ή κακών υπηρεσιών

 

Μια νέα συντονισμένη προσπάθεια φαίνεται πως έχει ξεκινήσει από τους τοπικούς φορείς, το Δήμο Ιωαννιτών και τους επαγγελματίες του τουρισμού, προκειμένου από τώρα να υπάρξει ένα «πλέγμα» προστασίας, του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, το οποίο τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως τους τελευταίους μήνες γνωρίζει ραγδαία αύξηση.

Άλλωστε είναι αρκετά τα παραδείγματα άλλων περιοχών τα τελευταία χρόνια, που ενώ βρίσκονταν στην κορυφή των τουριστικών προορισμών, ξαφνικά βρέθηκαν στον… πάτο, εξαιτίας κακών υπηρεσιών και κακής φιλοξενίας των επαγγελματιών, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο να θέλουν να αποφύγουν οι τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων.

Ο προορισμός «Ιωάννινα» όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από το σύνολο των τοπικών φορέων, ώστε να υπάρχει ως ταυτότητα αναγνώρισης στην Ελλάδα και το εξωτερικό κερδίζει σημαντικό έδαφος στον εγχώριο τουρισμό, κάτι που αποδείχθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι επαγγελματίες όμως του κλάδου και εκείνοι που ασχολούνται επισταμένως με το κομμάτι του τουρισμού στο δήμο Ιωαννιτών έχουν στα χέρια τους και επιπλέον ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως είναι η υψηλή επισκεψιμότητα εκτός της εορταστικής περιόδου, ακόμη και σε περιόδους που ουδέποτε καταγράφονταν επισκεψιμότητες στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αύγουστος του 2017, όπου η πόλη των Ιωαννίνων παρουσίασε πολύ υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας, αναμφίβολα τα μεγαλύτερα από κάθε άλλη αντίστοιχη περίοδο στο παρελθόν.

Όμως η αύξηση των επισκεπτών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φέρει εφησυχασμό, καθώς όλα μπορούν να «χαλάσουν», εάν συντρέχουν λόγοι που προαναφέραμε ή για παράδειγμα να υπάρξουν υψηλές τιμές.

Έτσι, το ζήτημα αυτό απασχολεί ήδη τους τοπικούς φορείς, όπως δήλωσε χθες και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γκόλας, τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και για να αντιμετωπιστεί υπάρχουν διάφορες προτάσεις σε πολλά επίπεδα.

«Το σημαντικό είναι πως δεν απευθυνόμαστε σε μία αγορά, αλλά εκτός από την Ελλάδα απευθυνόμαστε στο εξωτερικό. Πιστεύουμε ότι έτσι μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο και να μην έχουμε κάποια στιγμή τεράστια βουτιά στην πληρότητα και τις κρατήσεις. Σημαντική είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών και γι’ αυτό θα προωθήσουμε εκπαιδευτικές ημερίδες για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και οι ανταγωνιστικές τιμές.

Επιχειρούμε επίσης και άλλες κινήσεις, όπως είναι η διασύνδεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους που επωφελούνται από την αύξηση της επισκεψιμότητας», σημείωσε ο κ. Γκόλας.

Περαιτέρω ενίσχυση

Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Γκόλα, τα νέα από το μέτωπο του αεροδρομίου Ιωαννίνων ως προς την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης και αναβάθμισης και ως προς τη λειτουργία των δεξαμενών ανεφοδιασμού είναι ευχάριστα και αυτό επιτρέπει στους τοπικούς φορείς να προσδοκούν μία ενίσχυση της επισκεψιμότητας από τους πρώτους μήνες του 2018.

Ο στόχος όπως τον περιέγραψε ο κ. Γκόλας δεν είναι να επαναπαυθεί κάποιος στην σημερινή εικόνα, αλλά να αναζητήσει τη βελτίωσή της.

«Είναι μία θετική συγκυρία με τη λειτουργία και της Ιόνιας Οδού, τη βελτίωση των υποδομών στο αεροδρόμιο και τα αποτελέσματα της συλλογικής δουλειάς των τελευταίων ετών. Και η Ιόνια θα προσθέσει κόσμο και οι προοπτικές θα βελτιωθούν με το αεροδρόμιο.

Όλοι όμως οφείλουμε να προσπαθήσουμε για τα ευρωπαϊκά Γιάννενα. Δεν πρέπει να μας αρκεί ως ένας εγχώριος προορισμός, αλλά θέλουμε υψηλή επισκεψιμότητα από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε.

Το πρόγραμμα «Γνωρίζω

την πόλη μου»

Τέλος, απόλυτα επιτυχημένο κρίνεται στο μεταξύ το εγχείρημα του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών με το

Οι τουριστικές επισκέψεις – περιηγήσεις των Γιαννιωτών ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα με απόλυτη επιτυχία, που επιβεβαιώνεται από τον μεγάλο αριθμό συμμετοχών και την ανταπόκριση των πολιτών και τον επίσης μεγάλο αριθμό εκείνων που δεν κατάφεραν τελικά να ακολουθήσουν τα προγράμματα των ξεναγήσεων.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

«Το πρόγραμμα των επισκέψεων θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, με νέους προορισμούς που θα προστεθούν στους υπάρχοντες και με την ελπίδα ότι η γνωριμία των κατοίκων της πόλης με τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων θα βοηθήσει και στην καλύτερη φιλοξενία των επισκεπτών. Είναι σημαντικό οι ντόπιοι να είναι ενημερωμένοι για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς και τα αξιοθέατα της πόλης τους, γιατί μπορούν και οι ίδιοι να ενεργήσουν ως «οδηγοί» των επισκεπτών», κατέληξε ο κ. Γκόλας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος