Ιαν
09

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - Αντιδράσεις και συγκεντρώσεις για το πολυνομοσχέδιο
Εκτύπωση

 

 

Κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα, το οποίο, σύμφωνα με τους τελευταίους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Ενδιάμεσοι, πιθανοί, «σταθμοί», η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, και η συζήτηση στην Ολομέλεια, από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.

Η κατάθεση θα γίνει με φόντο τις αντιδράσεις εργαζόμενων και συνδικάτων, για την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αφορά στην απεργία, που αποσύρθηκε πριν τις γιορτές και «επιστρέφει» ως διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.

Η επίμαχη διάταξη, με τις απαραίτητες διευκρινίσεις, θα αφορά στο ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, στην αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη και στον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί στην απεργία της Παρασκευής και τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στη Γιοσέφ Ελιγιά.

Παράλληλα, την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, τη Δευτέρα στις 6:00 μμ, προγραμματίζεται συλλαλητήριο μπροστά στο ΕΚΙ.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΙ, «Η αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο είναι χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, ακριβώς όπως ζητούν οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν τους φτάνει που τα δικαστήρια βγάζουν το 90% των απεργιών παράνομες, ξεκινούν τώρα να ξηλώνουν και το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία.

Στόχος είναι να αποδυναμωθεί και να αφοπλιστεί το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα, να παραδοθούν αιχμάλωτοι και ανοργάνωτοι οι εργαζόμενοι στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει τους εργάτες στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, στα σωματεία στους χώρους δουλειάς, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις, εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, τον χώρο που αποτελεί την πηγή της κερδοφορίας».

Στο δρόμο για την απεργία, οργανώνονται και μια σειρά από άλλες δράσεις:

- Σήμερα Τρίτη στις 6:00 μμ πικετοφορία, ξεκινώντας από το ΕΚΙ

- Αύριο Τετάρτη στις 3:00 μμ παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια, ενάντια στους πλειστηριασμούς

- Την Πέμπτη στις 9:00 πμ παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης στην περιοχή μας.

Εξάλλου, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία!», το ΚΚΕ(μ-λ), καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους αυτό, κάνοντας λόγο για πρόκληση από πλευρά της κυβέρνησης.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

«Στόχος τους είναι να καταργήσουν τις συλλογικά οργανωμένες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης απέναντι στον ταξικό της αντίπαλο. Τους βολεύει να παζαρεύονται οι συλλογικές συμβάσεις, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην κάθε μορφής συνδιοίκηση, που θεμελιώθηκε στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 του ΠΑΣΟΚ. Χτυπάνε με τον πιο άμεσο τρόπο τον πρωτοβάθμιο συνδικαλισμό και τα όργανά του», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος