Ιαν
10

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Και σε Δημοτικά των Ιωαννίνων τα σχολικά γεύματα
Εκτύπωση

Η εφαρμογή του προγράμματος, έχει σαν στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών και την αντιμετώπιση φαινομένων υποσιτισμού

 

Μετά την Άρτα και την Θεσπρωτία, ξεκινούν εντός των προσεχών ημερών τα σχολικά γεύματα και σε δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων.

Τα δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ανέρχονται στα 20. Υπενθυμίζεται ότι στην Άρτα τα σχολεία είναι 19 και στη Θεσπρωτία επτά. Η διανομή, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Αγγελική Φωτεινού, θα ξεκινήσει σε 20 Δημοτικά των Ιωαννίνων το επόμενο διάστημα.

Η εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε Δημοτικά σχολεία, έχει σαν στόχο αφενός την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών και αφετέρου την αντιμετώπιση φαινομένων υποσιτισμού, αλλά και φαινομένων παχυσαρκίας καθώς σε συνθήκες κρίσης οι γονείς καταφεύγουν στη φθηνή, ανθυγιεινή τροφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα» θα μεταβαίνουν στις οριζόμενες από το Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες σίτισης. Η ώρα της σίτισης διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα και έως τις 14.00 για όσους συμμετέχουν στο Ολοήμερο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων ενώ σύμφωνα με την κα. Φωτεινού υπάρχουν και γονείς που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στην καθημερινή σίτιση.

Με στόχο τη μεσογειακή

διατροφή

Η κα. Φωτεινού αναδεικνύει πέραν της κάλυψης συγκεκριμένων αναγκών και μια άλλη παράμετρο αυτή που έχει να κάνει με την σωστή διατροφή μιας και το πρόγραμμα βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή.

«Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς έλεγχοι» είπε η κα. Φωτεινού απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δικλίδες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν, θέμα που είχαν θέσει και οι εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το κάθε προσφερόμενο γεύμα θα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως που θα κλείνουν αεροστεγώς. Το ψωμί θα είναι συσκευασμένο. Κάθε συσκευασία, θα συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά σκεύη μιας χρήσεως. Σε κάθε συσκευασία θα αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος.

«Στόχος μας είναι τα σχολικά γεύματα να μπουν σε όλα τα σχολεία των Ιωαννίνων ενώ ήδη το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε σχολεία της Άρτας και της Θεσπρωτίας», κατέληξε η κα. Φωτεινού.

Οι εκδρομές στο εξωτερικό

Εξάλλου, κανονικά θα γίνονται οι περισσότερες εκδρομές στο εξωτερικό σύμφωνα με την διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αγγελική Φωτεινού, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα των εκδρομών στο εξωτερικό.

Η κα. Φωτεινού ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα «κοψίματος» των εκδρομών επισημαίνοντας ότι το μόνο που «κόβεται» είναι εκδρομές που διενεργούσαν από μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί χωρίς να εντάσσεται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. «Δεν μπορώ να κατανοήσω το θέμα που δημιουργήθηκε. Οι εκδρομές θα γίνονται κανονικά σύμφωνα με τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. Το ίδιο ισχύει και για την εκδρομή της Γ Λυκείου που μπορεί να γίνει σε όποιο μέρος επιλέξουν οι μαθητές. Το μόνο που δεν θα γίνεται είναι οι εκδρομές που έκαναν κάποιοι εκπαιδευτικοί χωρίς αυτό να εντάσσεται σε καμία δράση του υπουργείου Παιδείας», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

«Προσπαθούμε να δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Οι εκδρομές θα γίνονται κανονικά», κατέληξε η κα. Φωτεινού.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος