Ιαν
12

ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - Αυξάνονται αντιδράσεις και ενστάσεις στο Δήμο Πωγωνίου
Εκτύπωση

 

Αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών της δημοτικής αρχής και κατοίκων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – Ενημερωτική ημερίδα για τις έρευνες και στον Βουτσαρά Ζίτσας

 

Με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών της δημοτικής αρχής Πωγωνίου και κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που τις τελευταίες εβδομάδες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι κάτοικοι αρκετών περιοχών, εκφράζουν ολοένα και πιο έντονα την ανησυχία τους για το μέλλον των δήμων τους, των χωριών τους.

Έτσι, προχθές το απόγευμα στο Καλπάκι, όπου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου,

μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης και έντονης αντιπαράθεσης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Ντότη να κάνει μία σύντομη αναδρομή στην υπόθεση των ερευνών και να καταλήγει με την πρόταση πως ο Δήμος Πωγωνίου θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια επέμβασης που έχει χορηγήσει στην κοινοπραξία, μέχρι να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει και τα οποία απασχολούν και τους φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία.

Επίσης τόνισε ότι υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και των παρατάξεων, επιχείρημα ωστόσο που αντέκρουσε στην απάντησή του ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου σημείωσε αρχικά πως κανείς εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης δε δικαιούται να υποστηρίζει πως δεν υπήρξε ενημέρωση, καθώς πραγματοποιήθηκαν και ενημερωτικές εκδηλώσεις, ενώ και στελέχη του υπουργείου και της κοινοπραξίας είχαν παρουσιάσει το σχεδιασμό τους.

Επισήμανε ακόμη ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές συναντήσεις, καλώντας και τους εκπροσώπους των φορέων και τους κατοίκους να παρευρεθούν προκειμένου να ενημερωθούν.

«Το θέμα των ερευνών έχει ανοίξει 2014 και καταλήξαμε το Σεπτέμβριο σε μία απόφαση που αφορά το 5% της έκτασης ερευνών της εταιρείας. Διότι αυτό είναι το ποσοστό των δημοτικών δασικών εκτάσεων καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις στις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει λόγο. Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τις έρευνες σε πολλές περιοχές της χώρας, για τον οποίο έχουν αποφανθεί υπουργεία, πανεπιστήμια και επιστήμονες. Έχουμε χρέος ως Δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής, όταν συνοδεύεται από σεβασμό προς τους δημότες και το περιβάλλον. Δε διεκδικούμε το αλάθητο κι εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη ότι οι έρευνες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή, εμείς πρώτοι θα επανεξετάσουμε το ζήτημα. Αγαπάμε αυτόν τον τόπο, ζούμε εδώ, δραστηριοποιούμαστε εδώ, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Δεν θα ακολουθήσουμε όμως τακτική μηδενισμού απαξιώνοντας κάθε δυνατότητα εξέλιξης, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο μέλη οργανώσεων και φορέων καθώς και κάτοικοι της περιοχής που έθεσαν ερωτήματα που άπτονται επιστημονικών απαντήσεων. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Παντελής Κολόκας.

Ημερίδα στον Βουτσαρά

Εν τω μεταξύ για τις 22 Ιανουαρίου, εκτός απρόοπτου στις 4 το απόγευμα, στον Βουτσαρά, θα διεξαχθεί η ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και δεκάδες άλλους επιστημονικούς φορείς για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ζίτσας.

Η απόφαση της διοργάνωσης σχετικής ημερίδας ενημέρωσης είχε ληφθεί στο δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί για την ενημέρωση του πληθυσμού. Άλλωστε, οι αντιδράσεις για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι πολλές και από πολλούς δήμους με αρκετούς εξ’ αυτών να αναστέλλουν τελικά τις πρώτες αποφάσεις τους.

Ο Μιχάλης Πλιάκος κληθείς να σχολιάσει το όλο θέμα είπε ότι στόχος αυτής της ημερίδας είναι να ενημερωθούν άπαντες από επιστημονικούς φορείς και να υπάρχει παρουσίαση όλων των σχετικών δεδομένων που συνδέονται με τις έρευνες.

Καλεσμένοι στην ημερίδα, σύμφωνα με τον κ. Πλιάκο, είναι εκπρόσωποι του υπουργείου, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΕΜΠ ενώ ο ίδιος δήλωσε άγνοια για το εάν έχουν προσκληθεί και μέλη της κοινοπραξίας που διενεργούν τις όποιες έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

«Εμείς θα κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Θα διοργανώνουμε την ημερίδα στην οποία έχουν κληθεί όλοι και φυσικά επιστημονικοί φορείς προκειμένου να μας ενημερώσουν. Με την ενημέρωση αυτοί όλοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα επιμέρους ζητήματα που έχουν τεθεί και που προκάλεσαν και ανησυχία σε μερίδα πολιτών», κατέληξε ο κ. Πλιάκος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος