Ιαν
12

Βάζουν «πλάτη» για την προστασία της φέτας
Εκτύπωση

Το δικό τους «πλέγμα» για την προστασία της φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, δημιουργούν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και οι βιομηχανίες της Ηπείρου

 

Ένα «πλέγμα» για την προστασία της φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.)., δημιουργούν οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα, πόσο σημαντικό είναι για τον πρωτογενή τομέα, η προστασία των συγκεκριμένων προϊόντων.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν πλέον ενεργά οι άνθρωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι παραγωγοί, οι συνεταιριστικές οργανώσεις, οι γαλακτοβιομηχανίες και λοιπές τυροκομικές μονάδες της Ηπείρου.

Όλοι μαζί συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο για την προστασία της φέτας, όπως αυτό αποδείχθηκε και συμφωνήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε διεξοδική συζήτηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από εισαγωγές γάλακτος στην παραγωγή των ανωτέρω προϊόντων, που απειλούν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, των τυροκομικών μονάδων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Η βασική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι φορείς της Ηπείρου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, επικεντρώνεται στο αίτημα για νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αφαιρείται το δικαίωμα παραγωγής προϊόντων Π.Ο.Π. σε κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση που εισάγει γάλα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του ανέφερε αρχικά: «Για να προστατέψουμε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) της φέτας και των κίτρινων τυριών, ζητάμε όπως όποιος εισαγάγει πρόβειο γάλα απ’ έξω, που είναι νόμιμο, να μην έχει δικαίωμα κατοχής κωδικού για παραγωγή ΠΟΠ φέτας ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ίδιο να ισχύει και για όσους έχουν εργοστάσια στο εξωτερικό, καθώς και αυτοί δημιουργούν μια στρέβλωση στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διαλέξει ο καθένας αν θέλει να παράγει προϊόντα που έχουν την προστασία ΠΟΠ, ή δεν θέλει. Δεν μπορεί και να κάνει τη δουλειά του, δηλ. να φέρνει γάλατα άλλης ποιότητας από το εξωτερικό, και να συμμετέχει και στα ΠΟΠ προϊόντα της πατρίδας μας».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, εξήγησε πως γίνεται λόγος και για περιπτώσεις κατά τις οποίες εισάγεται πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, το οποίο επεξεργάζονται μονάδες εντός Ελλάδος και στη συνέχεια το παραγόμενο τυρί εξάγεται ως λευκό και με τη χρήση του κωδικού που διαθέτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις διατίθεται στις αγορές ως «φέτα».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, που μέχρι τώρα δεν αφορά επιχειρήσεις της Ηπείρου, τότε υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο, να υπάρξει παρέμβαση ξένων χωρών κατά των ελληνικών Π.Ο.Π. προϊόντων, με το αιτιολογικό ότι αυτά παράγονται με γάλα από τη Γαλλία, τη Σαρδηνία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία.

Μια άλλη σοβαρή παράμετρος των εισαγωγών γάλακτος, είναι η μείωση των τιμών παραγωγού. «Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό. Δεν μπορεί με το 0,88 ευρώ/ανά κιλό αυτή τη στιγμή να παράγεται φέτα. Ένα κιλό φέτα θέλει πέντε κιλά γάλα. Δεν μπορεί να ακούμε ότι πουλιέται φέτα στο εξωτερικό με 4 ή 3,90 ευρώ το κιλό. Τα κόστη της φέτας είναι στα 6 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι τα άλλα δεν είναι φέτα. Πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς είτε είναι οι κτηνοτρόφοι, είτε οι τυροκόμοι, από την απάτη και τη χρήση της ΠΟΠ χωρίς να είναι, γιατί αυτά τα προϊόντα απαιτούν ελληνικό γάλα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε μετά την πρώτη συζήτηση που είχε γίνει για το θέμα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, με σκοπό να ξεκινήσουμε «ως Ήπειρος, που δεν έχουμε γάλα από το εξωτερικό, να σηκώσουμε το θέμα, ώστε να μπει τάξη σε όλη την Ελλάδα και να γίνει νόμος του κράτους. Εφόσον εισάγεις γάλα από το εξωτερικό, δεν έχεις κωδικό ΠΟΠ, ειδικά στην φέτα που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα του γάλακτος».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Καχριμάνης, εκτίμησε ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ απλή, από τη στιγμή που ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΟΓΑΚ) κάνει έλεγχο ανά πάσα στιγμή για τις ποσότητες και την προέλευση του γάλακτος που χρησιμοποιεί η κάθε τυροκομική μονάδα.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών, του ΕΛΟΓΑΚ και παραγωγών, που έθεσαν επίσης θέματα τιμής παραγωγού, αλλά και την προστασία από εισαγωγές και της τοπικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος που θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την απόδοση των μέτρων που έχουν πρόσφατα αποφασιστεί για την καθιέρωση της σήμανσης στις πωλούμενες συσκευασίες.

«Για τους αγελαδοτρόφους πρέπει το υπουργείο να ξεκαθαρίσει το θέμα, ποιοι χρησιμοποιούν αγελαδινό γάλα ελληνικό και ποιοί ξένο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Οι έλεγχοι

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων που διενεργούνται ενώ υπεραμύνθηκε των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων λέγοντας ότι οφείλουν όλοι οι φορείς να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την προάσπιση των προϊόντων ΠΟΠ και πιο συγκεκριμένα της φέτας και των κίτρινων τυριών.

Στη σύσκεψη και ο πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης που ξεκαθάρισε σε όλους του τόνους ότι η προστασία των ΠΟΠ είναι θέμα εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να το χειριστούμε.

Ο κ. Δεκόλης υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος της κτηνοτροφίας αλλά και ευρύτερα του αγροτικού τομέα είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας θέλοντας να δείξει την σημασία που έχουν τόσο οι ενέργειες προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων όσο και της κτηνοτροφίας συνολικά.

«Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι τα προϊόντα που παράγουμε είναι ποιοτικά και ΠΟΠ. Πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιοι συμμετείχαν

Μεταξύ άλλων στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι Ιωαννιτών (Αντιδήμαρχος Β. Μέγα), Άρτας (Αντιδήμαρχος Θεανώ Γραμματικού), Πρέβεζας (Αντιδήμαρχος Κ. Ματέρης), Ζίτσας (Δήμαρχος Μ. Πλιάκος), Μετσόβου (Δήμαρχος Κ. Τζαφέας), Πωγωνίου (Δήμαρχος Κ. Καψάλης), Κόνιτσας (Δήμαρχος Αν. Παπασπύρου και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Ρόμπολος), Γ. Καραϊσκάκη (Δήμαρχος Π. Μίγδος), Ζηρού (Ν. Καλαντζής), Β. Τζουμέρκων (Ι. Σεντελές), Δωδώνης (Δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης).

Ακόμη εκπροσωπήθηκαν οι γαλακτοβιομηχανίες, «Δωδώνη», «Ήπειρος», «Καραλης», «Τσουτσοπλίδης», «Μπάφας», «Μινέρβα», «Παπαδόπουλος», «Σοφιάς», «Τάτσης», «Κάκος», ο προϊστάμενος του ΕΦΕΤ Ηπείρου Μιλτιάδης Ζήκος, η Προϊστάμενη Εποπτείας – Ηπείρου ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Αλεξάνδρα Μέγα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ι. Δεκόλης, εκπρόσωποι από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, η Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας (και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων) Μυρτώ Λύκα κ.α.

 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος