Ιαν
13

ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ - Στήνεται και πάλι στα «πόδια» του, από το Καλοκαίρι
Εκτύπωση

 

- «Πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στις μελέτες στερέωσης

- Προβλέπεται η αποκατάσταση της γέφυρας, σε δυο στάδια, στη μορφή που είχε πριν καταρρεύσει

 

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων οι μελέτες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της Γέφυρας της Πλάκας, στην πρώτη συνεδρίαση του γνωμοδοτικού οργάνου για το 2018.

Το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, έργο του 1866 και κηρυγμένο μνημείο και έργο τέχνης από το 1871, κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Τζουμέρκα.

Ωστόσο, όπως είχε διαπιστώσει η ομάδα μελετητών του ΕΜΠ, που προσέφερε αφιλοκερδώς τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο, οι πλημμύρες που δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις δεν ήταν από μόνες τους ικανές να προκαλέσουν βλάβες στο μνημείο, αλλά κύριο αίτιο της κατάρρευσης ήταν η διάβρωση που εντοπίστηκε στο ανατολικό βάθρο της γέφυρας.

Τον Ιούνιο του 2016 τα μέλη του ΚΣΝΜ έδωσαν το πράσινο φως για την αποκατάσταση του γεφυριού και την άμεση υλοποίηση εργασιών στερέωσης των τμημάτων του που δεν είχαν καταρρεύσει.

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν επείγουσες εργασίες, όπως η στερέωση και συγκράτηση υφιστάμενων τμημάτων για την αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσής τους και η περισυλλογή και διάσωση του αυθεντικού υλικού του μνημείου.

Οι μελέτες

Οι μελέτες, που εγκρίθηκαν, τέθηκαν σε όλα τα στάδιά τους υπόψη Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό (προεδρεύει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Μανόλης Κορρές) και Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου.

Πρόκειται για το σημαντικότερο και πλέον καθοριστικό βήμα σε επίπεδο γραφειοκρατίας και διαδικασιών έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης των δύο βάθρων που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο και το οποίο έγινε στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για το 2018.

Σύμφωνα με τις μελέτες θα γίνει αποκατάσταση της γέφυρας στη μορφή που είχε πριν καταρρεύσει. Το γραφείο μελετών που ανέλαβε να τις συντάξει προτείνει την αποκατάσταση της γέφυρας σε δύο στάδια, χωρίς όμως να αποκλείεται να γίνουν σε μία φάση εάν υπάρξει αυτή η δυνατότητα από τον ανάδοχο του έργου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κορρές, στο μέρος της γέφυρας που λείπει και το οποίο υπολογίζεται στο ήμισυ του συνόλου, θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον νέο υλικό, ενώ «εξετάζεται το αν θα ενσωματωθεί και το παλιό υλικό».

Συμπλήρωσε δε ότι «γνωρίζουμε παραδείγματα όπου υπάρχει διαλεκτική σχέση του αυθεντικού υλικού και των συμπληρώσεων».

Στη συνεδρίαση παρέστη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που εμφανίστηκε υπεραισιόδοξη ότι το γεφύρι θα «σηκωθεί» φέτος το καλοκαίρι, τονίζοντας πως αυτό είναι ρεαλιστικό και εφικτό.

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως το σημαντικό είναι πως εφόσον εγκρίθηκαν οι μελέτες μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου και οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Ιούλιο.

Επίσης, η κα. Κονιόρδου ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων που συντόνισε τη συνεργασία επτά φορέων για την υλοποίηση του έργου, των υπουργείων Πολιτισμού, Υποδομών και Οικονομίας, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και πολύ δύσκολο και γι' αυτό χρειάστηκε η συνεργασία πολλών φορέων», συμπλήρωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, αφού είχε τεθεί ως στόχος η έγκριση των μελετών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

«Το έργο που έχει χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας, ειδικό και κατεπείγον απαιτεί λιγότερο χρονοβόρες διαδικασίες από τα συνηθισμένα. Εάν μέχρι τον Απρίλιο έχουμε συμβασιοποιήσει το έργο με τον ανάδοχο πιστεύω ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν όταν «πέσουν» τα νερά, τον Ιούλιο».

Το ιστορικό παρελθόν

Ήδη πάντως τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και φορείς που ασχολούνται με την αναστήλωση του γεφυριού σχεδιάζουν και άλλα βήματα όπως είναι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αναδείξουν και τις εργασίες, αλλά και το ιστορικό παρελθόν του γεφυριού.

Μία τέτοια πρόταση είναι η αξιοποίηση του πρώτου ορόφου στο Τελωνείο της Πλάκας για την δημιουργία μίας φωτογραφικής έκθεσης με όλα τα στάδια από την κατάρρευση ως την αναστήλωση, ενώ κατατέθηκε και μία δεύτερη πρόταση ώστε ο μεταλότυπος που θα χρησιμοποιηθεί, να μεταφερθεί μετά την αναστήλωση σε διπλανό χώρο και με βάση αυτόν να τοποθετηθούν κομμάτια του παλιού γεφυριού.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

«Υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ειδικά εάν προκύψει μία ικανοποιητική έκπτωση από τον ανάδοχο του έργου και περισσέψουν χρήματα», σημείωσε ο κ. Σεντελές.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος