Ιαν
13

ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ - Αντιδράσεις για το νέο σύστημα εξέτασης υποψήφιων οδηγών
Εκτύπωση

Για τις αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, που περιλαμβάνονται στο νέο υπό προετοιμασία νομοσχέδιο, μίλησε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών, Νικόλαος Μαυραγάνης, ο οποίος με τις θέσεις που προωθεί, προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις των εξεταστών οδήγησης.

Σύμφωνα με όσα είπε η βασική διαφορά στον τρόπο εξέτασης είναι ότι ο εξεταστής δεν θα βρίσκεται πλέον μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά σε ένα control room, όπου από εκεί θα εξετάζει τον υποψήφιο οδηγό.Με αυτή την τακτική έχουν στόχο να «να αποφευχθεί η στρέβλωση μεταξύ εξεταζόμενου και εξεταστή», δηλαδή να αποτρέψουν το γνωστό σε όλους φαινόμενο χρηματισμού των εξεταστών.

Μάλιστα για να διασφαλιστεί η διαφάνεια του νέου τρόπου της εξέτασης, οι εξεταστές θα εναλλάσσονται καθημερινά στα εξεταστικά κέντρα. Αλλαγές θα υπάρχουν και στη θεωρία, όπου γνωστοποίησε ότι θα αλλάξουν αρκετά και κατά βάση «η Θεωρία να βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το υπουργείο, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν μαθήματα», ενώ συμπλήρωσε ότι «και αυτό θα εξετάζεται μέσω της τεχνολογίας».

Η δεύτερη βασική αλλαγή σχετίζεται με τα θεωρητικά μαθήματα εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης με τον κ. Μαυραγάνη να τονίζει ότι η διαδικασία θα βρίσκεται υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, αφού έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται καν μαθήματα.

Οι παραπάνω δηλώσεις ήρθαν ως «κεραυνός εν αιθρία» στον κλάδο των εκπαιδευτών οδηγών, με τον Γ. Παπαγεωργίου, πρόεδρο των εκπαιδευτών σχολών οδήγησης Ιωαννίνων να κάνει λόγο για «φωτοβολίδα», σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Μαυραγάνη.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

«Καταρχάς δεν εξελίσσεται κάποια διαβούλευση, ούτε μας ρώτησε κανείς για κάτι. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν εφαρμόζεται σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Εξέταση χωρίς εξεταστή και εκπαιδευτή στο όχημα δε μπορεί να γίνει. Ούτε μπορεί να γίνει εξέταση από κάποιον που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα, που δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με τον οδηγό, δεν θα έχει εικόνα της πόλης και της σήμανσης και δε θα μπορεί ούτε καν να ταυτοποιήσει τον υποψήφιο οδηγό. Για τον έλεγχο των θεωρητικών μαθημάτων επίσης είναι αδύνατο να επιτρέψουμε να τοποθετηθούν κάμερες στους χώρους μας, για να τις ελέγχει κάποιος από το υπουργείο. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από ελεγκτές του υπουργείου στο χώρο κάθε σχολής. Το μόνο που μπορεί να γίνει από αυτά που είπε ο κ. Μαυραγάνης είναι η εξέταση του οδηγού χωρίς εκπαιδευτή και εξεταστή στο όχημα εντός της πίστας εξέτασης που λειτουργεί στα Γιάννενα και στις Σέρρες», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος