Φεβ
13

ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ - «Μαραθώνιος» μελετών για την αποκατάσταση
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Αλ. Καχριμάνης: «Η “αρτηριοσκλήρωση” που υπάρχει πολλές φορές κεντρικά δημιουργεί

θέματα» - Ζητούμενο η άμεση ολοκλήρωση και έγκριση των απαιτούμενων μελετών

από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

 

Τρία ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν την 1η Φεβρουαρίου, από την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας και όπως αποδεικνύεται η πολιτεία ακόμα προσπαθεί να οργανώσει την αποκατάστασή του.

Παρά την επιστημονική κινητοποίηση που έγινε από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη του εγχειρήματος, οι μελέτες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και εγκριθεί, ενώ αν προκηρυχθεί μέσα στον χρόνο ο διαγωνισμός, τα έργα κανείς δεν γνωρίζει αν θα προλάβουν να ξεκινήσουν το 2018.

Ευτυχώς τουλάχιστον, σε όλη αυτή τη διαδικασία η Περιφέρεια Ηπείρου και οι τοπικοί φορείς, «έτρεξαν» όσα μπορούσαν να κάνουν με αποτέλεσμα να σωθεί το κομμάτι που είχε απομείνει στη δυτική πλευρά, από το μεγαλύτερο μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι στα Βαλκάνια.

Φαίνεται λοιπόν πως το μεγάλο ζητούμενο πλέον και ο αγώνας που γίνεται έχει να κάνει με την ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών που απαιτούνται, σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα.

Μάλιστα, στις 17 Ιανουαρίου το υπουργείο προσέλαβε και δεύτερο εξωτερικό σύμβουλο, ως ειδικό στις αναστηλώσεις. «Σύμφωνα με τους κανόνες που ακολουθούνται για την αποκατάσταση διατηρητέων μνημείων πρέπει υποχρεωτικά για να εγκριθούν οι σχετικές μελέτες από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αυτές να συνοδεύονται από πλήρη ιστορική, μορφολογική, υφολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση», εξηγεί η απόφαση του υπουργείου.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να ξεκινήσει η ανακατασκευή. «Η πραγματοποίηση εργασιών εντός της κοίτης του Αράχθου είναι εφικτή μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο», επισημαίνει η απόφαση του υπουργείου και επομένως ο χρόνος που απομένει για το 2018 είναι λιγοστός.

Έτσι, το ερώτημα είναι αν όλες οι μελέτες θα είναι έτοιμες μέσα στην άνοιξη, αν θα εξεταστούν έγκαιρα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ή αν θα απαιτηθεί. ακόμα ένας εξωτερικός σύμβουλος για κάποια πτυχή του έργου που δεν γνώριζε το αρμόδιο υπουργείο.

Ο Περιφερειάρχης

Ευθύνες στο κεντρικό κράτος, επέρριψε χθες και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στις διαδικασίες αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας.

«Εμείς μέσα από μια προγραμματική σύμβαση, αυτά που αναλάβαμε και θεωρώ ότι ήταν και τα πιο δύσκολα στην αναστήλωση του γεφυριού, τα ολοκληρώσαμε. Σώσαμε τα δύο βάθρα και πλέον το γεφύρι δεν κινδυνεύει να πέσει. Αν δεν είχε γίνει αυτό τον Οκτώβριο, θα είχε πέσει κι αυτό το κομμάτι της δυτικής πλευράς. Αυτά σιγουρεύτηκαν. Μας βοήθησε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ και έγιναν εργασίες ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ, τα οποία όμως τα περισσότερα ήταν δωρεές. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης, πρόσθεσε πως στην προγραμματική σύμβαση συμμετείχαν τοπικοί παράγοντες και το υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας ειδική αναφορά στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων του υπουργείου.

«Εμείς τελειώσαμε και τώρα τη διαδικασία την έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Δεν σας κρύβω ότι ως εκπρόσωπος της ομάδας ο κ. Σμύρης ήταν την προηγούμενη Παρασκευή με τον κ. Αλ. Λάμπρου (από το ΤΕΕ Ηπείρου) στην Αθήνα. Και εκεί ζητάνε τη συνδρομή του (Γ. Σμύρη). Από εμάς θα υπάρχει. Αλλά ξέρετε αν δεν σπάσεις αυγά, δεν τρως ομελέτα. Εμείς τρέχαμε για να καλύψουμε αυτά που αναλάβαμε και πολλές φορές δεν είχαμε από αυτούς που έπρεπε τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουμε. Κάναμε αγώνα μεγάλο σε χρόνο ρεκόρ των 1,5-2 μηνών κάθε φορά για να λύνουμε τα θέματα, και να φτάσαμε εδώ.

Έχω πει στον κ. Σμύρη γιατί εκπροσωπεί όλους τους τοπικούς παράγοντες (ΤΕΕ, Περιφέρεια, Δήμος Κ. Τζουμέρκων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων) ότι μπορεί να τεθεί στη διάθεσή τους για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα πράγματα. Μάλιστα, θέλω να δώσω και μια λεπτομέρεια. Ο κ. Σμύρης με ομάδα από το Πολυτεχνείο το περασμένο Σαββατοκύριακο και δούλευαν επί τόπου στο γεφύρι για να τελειώσουν την αρχιτεκτονική μελέτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης εξαπέλυσε αιχμές κατά του κεντρικού κράτους, λέγοντας και τα εξής: «Καταλαβαίνετε ότι ‘αρτηριοσκλήρωση’ που υπάρχει πολλές φορές κεντρικά δημιουργεί θέματα. Εμείς εδώ το έχουμε όνειρο ότι όλοι μαζί θέλουμε να ξαναγίνει το γεφύρι, γι’ αυτό βοηθάμε. Το ελληνικό κράτος έχει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει στα επίπεδα που έχουν οι περιφερειακές και οι τοπικές αρχές, και πως βλέπουν κάποια θέματα στον τόπο τους».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος