Φεβ
14

ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - Σε κρίσιμη καμπή η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των ΑΕΙ
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Στην αντεπίθεση περνούν 180 καθηγητές του Ιδρύματος, που διαφωνούν ριζικά στο ενδεχόμενο κοινής πορείας με το ΤΕΙ Ηπείρου – Αντιδράσεις και από το δήμο Ηγουμενίτσας που βλέπει «λουκέτο» στο τμήμα του ΤΕΙ

 

Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά… 180 καθηγητές μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαφωνούν έντονα στο ενδεχόμενο το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου, να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον κοινή πορεία.

Οι καθηγητές, προχώρησαν χθες σε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν τη διαφωνία τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για ενέργειες που υπονομεύουν, την θεσμικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΑΕΙ.

Σε μία χρονική στιγμή που δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα αφενός εξαιτίας της πρότασης του υπουργείου Παιδείας και αφετέρου λόγω των διαρροών εκατέρωθεν και κυρίως από το ΤΕΙ, 180 καθηγητές μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τις υπογραφές τους εκφράζουν την αντίθεσή τους, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένη προσπάθεια ένταξης του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των καθηγητών ΔΕΠ που συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τοποθετήθηκαν αναλυτικά με ακαδημαϊκά και πολιτικά επιχειρήματα επί της πρότασης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση τόσο στο υπουργείο, όσο και στα μέλη των πρυτανικών αρχών που συμμετείχαν στην επιτροπή.

Ο Καθηγητής Κώστας Πέτσιος τόνισε πως δεν υφίσταται καμία μελέτη σκοπιμότητας και δεν έχει κοινοποιηθεί το παραμικρό στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου.

«Θεωρούμε ότι είναι μείζον ακαδημαϊκό θέμα και τίθεται εν αμφιβόλω η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και αυτοδυναμία των ΑΕΙ. ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν διακριτούς στόχους και όποιο εγχείρημα συνεργασίας συναντά διαφορές που βασίζονται σε επιστημολογικά και ακαδημαϊκά κριτήρια».

Ο Καθηγητής Γ. Θυφρονίτης χαρακτήρισε «τραγικές» τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα, ενώ επέρριψε ευθύνες στην στάση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συμβούλου του υπουργού κ. Γεωργάτου για τη στάση του.

«Ο ίδιος σε άρθρο του παραδέχεται το κενό που θα δημιουργηθεί, το οποίο δεν πρόκειται να καλυφθεί από τα διετή προγράμματα που θα δημιουργηθούν. Ουσιαστικά, θα έχουμε τμήματα δύο ταχυτήτων, τα παλιά και τα νέα και συγκρούσεις μεταξύ τους. Υπάρχουν τεράστιες αντιφάσεις και ασυνέπειες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κίνδυνοι υποβάθμισης

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ντίνος Σιάκαρης επισήμανε πως εάν το σχέδιο προχωρήσει είναι προφανείς οι κίνδυνοι υποβάθμισης του Πανεπιστημίου. «Είναι μία επιστημολογικά αδόκιμη και πολιτικά ακατανόητη πρόταση. Τα προεόρτια βέβαια φάνηκαν με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που εντάσσεται και αυτό στη λογική του πολέμου εναντίον της αριστείας. Δυστυχώς, αντί να διορθωθούν οι παθογένειες ετών, ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης με το όποιο κοινό καθηγητών ή σπουδαστών των ΤΕΙ για να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους», σημείωσε ο κ. Σιάκαρης καλώντας το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου να τοποθετηθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νίκος Ζαφειρόπουλος και ο Καθηγητής Βενετσάνος Μαυρέας, με τον πρώτο να απαντά και σε σχετικό ερώτημα για το εάν σχετίζονται οι τελευταίες εξελίξεις και με τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές.

«Τουλάχιστον σε ότι αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν αφορά τις πρυτανικές εκλογές ή τους συσχετισμούς. Δε μπορώ όμως να πω το ίδιο και για το ΤΕΙ όπου οι πρόσφατες εκλογές έγιναν σε αυτή τη βάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Την ίδια στιγμή, σοβαρές αντιδράσεις εγείρει και στην Ηγουμενίτσα το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο καθώς με την εξέλιξη αυτή αναμένεται να πάρει τέλος η λειτουργία του Τμήματος, στη Θεσπρωτική πρωτεύουσα.

Τη Δευτέρα, το βράδυ, στην Ηγουμενίτσα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο με κυρίαρχο θέμα τις εξελίξεις για το μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει καθώς όλοι θέλουν να συνεχίσει την λειτουργία του το τμήμα. Όλοι οι φορείς, αναγνωρίζουν τα θετικά από την λειτουργία του τμήματος στην Ηγουμενίτσα που είναι πύλη εισόδου και εξόδου στη χώρα.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις και στην συζήτηση που έγινε για το θέμα της λειτουργίας του τμήματος του τμήματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λώλος ξεκαθάρισε ότι ζητούν μια συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις που έχουν θορυβήσει την τοπική κοινωνία.

«Ο υπουργός αρνείται να μας δεχτεί προκειμένου να συζητήσουμε την αναγκαιότητα διατήρησης του τμήματος στην περιοχή μας. Με τον τρόπο αυτό βγαίνει μόνο η δική μας περιοχή από τον ακαδημαϊκό χάρτη», είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας την δυσαρέσκεια που υπάρχει για αυτήν την εξέλιξη.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος