Φεβ
14

ΗΠΕΙΡΟΣ - 9,5 εκ. ευρώ στους Δήμους για αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

 

- Επτά δήμοι επιλέχθηκαν από την περιφέρεια μας για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση

των δικτύων, με στόχο τη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων

-1,5 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑΙ για τη μείωση των διαρροών του δικτύου ύδρευσης

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αξιολόγησης και της εξέτασης των ενστάσεων για την δράση «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών».

Επιλέχθηκαν οι 71 προτάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία και συνολικό προϋπολογισμό 88,6 εκατ. ευρώ.

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών.

Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ενέκρινε την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος κατά 58 εκατ. ευρώ.

Με την αύξηση αυτή, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 88,6 εκ. ευρώ και ικανοποιεί το σύνολο των ώριμων προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

Από τα χρήματα αυτά, περίπου 9,5 εκ. ευρώ πηγαίνουν σε έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης σε επτά δήμους της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα έργα θα γίνουν από τις ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Ζηρού.

Έτσι, σύμφωνα και με κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, μια εκ των 71 προτάσεων που επιλέχθηκαν, βάσει βαθμολογίας, αφορά και στο Δήμο Ιωαννιτών, με το ποσό της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 1.499.905,10 ευρώ, με στόχο την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

«Το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα πακέτο συντονισμένων δράσεων της Κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος κατά 58 εκ. ευρώ, η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και οι επικείμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να κάνει πιο ορθή διαχείριση των δικτύων της», αναφέρουν οι βουλευτές.

2 εκ. ευρώ στους δήμους

Πρέβεζας και Ζηρού

Παράλληλα, αναφορικά με την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης των δήμων του νομού Πρέβεζας, επιλέχθηκαν δυο προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρόταση της ΔΕΥΑ Πρέβεζας με τίτλο «Αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιών υποδομών ύδρευσης ΔΕΥΑ Πρέβεζας», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, καθώς και για την πρόταση του Δήμου Ζηρού με τίτλο «Προμήθεια Συστήματος Βελτίωσης – Εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης με στόχο την ορθολογική διαχείριση, εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος του Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 1.484.690 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 1.197.331 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Τα έργα

Τα έργα που θα γίνουν ανά ΔΕΥΑ και Δήμους είναι τα εξής:

ΔΕΥΑ Ιωαννίνων – Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης.

ΔΕΥΑ Αρταίων – Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου /τηλεχειρισμού για την αυτόματη διαχείριση και τον έλγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης.

ΔΕΥΑ Πρέβεζας – Αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιών υποδομών ύδρευσης.

ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας - Επέκταση συστήματος αυτόματης διαχείρισης (τηλεέλεγχος - τηλεχειρισμός) εξωτερικού και εσωτερικού υδραγωγείου, στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου.

ΔΕΥΑ Νικολάου Σκουφά – Τηλεμετρικό σύστημα ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης.

Δήμος Ζηρού - Προμήθεια συστήματος βελτίωσης – εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης με στόχο την ορθολογική διαχείριση, εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος του Δήμου.

Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη - Εμπλουτισμός δικτύου ύδρευσης από γεώτρηση Βαθύ Διάσελλο ως τη θέση Μαργαρίτη.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος