Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Από τα Γιάννενα στις βραβευμένες φωτογραφίες της άγριας φύσης!

Ο φωτογράφος Πάνος Λασκαράκης, που ζει και δραστηριοποιείται στα Γιάννενα, ταξιδεύει στα πιο μαγευτικά μέρη του κόσμου και βραβεύεται παγκοσμίως για τις φωτογραφίες της φύσης

 

Συνέντευξη στο Βασίλη Λούπα

 

Ο Πάνος Λασκαράκης είναι ένας άνθρωπος που ζει και δραστηριοποιείται στα Γιάννενα. Παράλληλα, όμως είναι και ένας εκπληκτικός φωτογράφος ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πάρει δεκάδες βραβεία στη φωτογραφία, με αποκορύφωμα το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Mammals (θηλαστικά) του National Wildlife Federation των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά εντυπωσιακή και σπάνια φωτογραφία ενός αρσενικού λιονταριού, με τον Πάνο Λασκαράκη, να μιλά στον «Ανεξάρτητο» και να εξηγεί πως έβγαλε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ποιο είναι το «κλειδί» πίσω από μια μεγάλη φωτογραφία, αλλά και για τα ταξίδια του σε μακρινές χώρες όπου η άγρια φύση προσφέρει μαγικές εικόνες.

1. Πάνο, πες μας αρχικά λίγα λόγια για τον εαυτό σου. Πώς σε κέρδισε η φωτογραφία και συγκεκριμένα η φωτογράφιση της άγριας ζωής; 

Για πρώτη φορά ασχολήθηκα με τη φωτογραφία το 2005 και έκτοτε συνεχίζω να εξελίσσω τις τεχνικές και τις γνώσεις μου, μέσω μιας σειράς πολύτιμων εμπειριών, με επισκέψεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη όπως η Αρκτική, η Αφρική, η Ασία, η Αμερική και η Ευρώπη, συλλαμβάνοντας εντυπωσιακά αξιοθέατα με διαφορετική προοπτική.

Η φωτογραφία της φύσης είναι αγάπη, πάθος, εξερεύνηση, περιπέτεια και δημιουργία. Πάντα ψάχνω για δραματική δράση και νιώθω ζωντανός με κάθε έννοια όταν βιώνω το μεγαλείο των φυσικών στοιχείων. Ζω τη ζωή μου ταξιδεύοντας σε κάθε πιθανό προορισμό, ψάχνοντας για μέρες στο τέλος για στιγμιαίες, ανάσα σκηνές.

Το κλειδί πίσω από τη μεγάλη φωτογραφία κρύβεται στην τεράστια ποικιλία τοπίων, άγριας ζωής και πολιτισμών, καθώς και στα απίστευτα θαύματα που αναδύονται μέσα από την ατελείωτη, υπέροχη δύναμη της φύσης. Η φωτογραφία δεν θέτει μόνο τα όρια μιας στιγμιαίας λήψης στον τόπο της κύριας δράσης, αλλά και την εκτύπωση και την παρουσίαση στη γκαλερί όπου η φύση ζωντανεύει μπροστά από το κοινό.

2. Έχεις πάρει πολλά βραβεία αλλά ξεχωρίζει ένα συγκεκριμένο βραβείο. Πόσο σημαντικά είναι για εσένα η διάκριση, αλλά κυρίως η φωτογράφιση μοναδικών στιγμών;

Σίγουρα το συγκεκριμένο είναι το πιο σημαντικό βραβείο μου, καθώς προέρχεται από τον πιο παλαιό και σπουδαιότερο διαγωνισμό στον κόσμο (του National Wildlife Federation) και διότι η φωτογραφία αντιπροσωπεύει την ωραιότερη ιστορία φύσης που έχω ζήσει.

Λαμβάνω μέρος χρόνια σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας έχοντας αρκετές διακρίσεις:

Το 2020 ήμουν 1ος νικητής στο WPE Awards International photography 2020, 1ος στην Εθνική Ομοσπονδία άγριας ζωής NWF 2020 Διαγωνισμός φωτογραφίας.

Το 2017 υπήρξα 1ος νικητής στο διαγωνισμό φωτογραφίας Best Photography Africa της Φύσης  στην κατηγορία της Αφρικής, 3ος νικητής στα ND Awards 2017, νικητής ασημένιου μεταλλίου και κορυφαίες 50 εικόνες στα διεθνή Βραβεία EPSON Pano 2017 στο Open Award – Κατηγορία δομημένου περιβάλλοντος / αρχιτεκτονικής, νικητής χάλκινου μεταλλίου στο The EPSON International Pano Awards 2017 στο Open Award – Built Environment / Architecture κατηγορία 2017.

Το 2016, κατέκτησα την 1η θέση ως φωτογράφος άγριας ζωής της χρονιάς 2016 σε διαγωνισμό φωτογραφίας Professional Monochrome Awards 2016, βραβεύτηκα με χάλκινο μετάλλιο στα επαγγελματικά βραβεία Photo One Eyeland 2016, ήμουν δεύτερος νικητής – Επιλαχών στο Χαρτοφυλάκιο People & Cultures – MANKIND of Travel Photographer of the Year TPOTY 2016 Διαγωνισμός φωτογραφίας, ενώ επίσης βραβεύτηκα με χάλκινο βραβείο στο Prix de la Professional Photographie People’s Choice, Παρίσι, PX3 2016. Τέλος, το 2014, κατέκτησα το χάλκινο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Επαγγελματία Φωτογράφο της χρονιάς Βραβεία 2014.

3. Πες μας περισσότερα για τη φωτογραφία που κέρδισε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Mammals (θηλαστικά) του National Wildlife Federation των ΗΠΑ;

Η πιο δύσκολη εικόνα που έβγαλα ήταν όταν είδα ένα εξαιρετικό κυνήγι στην άγρια φύση, συγκεκριμένα στο δέλτα Okavango στη Μποτσουάνα. Ξεκίνησε με δεκάδες ισχυρά λιοντάρια να επιτίθενται σε βούβαλους στη μέση της ημέρας. Σε αυτό το σημείο, η σκηνή ήταν ήδη λίγο δύσκολο να απαθανατιστεί, καθώς η επίθεση ήταν πολύ έντονη και η μάχη μεταξύ των λιονταριών και των βουβάλων ήταν δραματική, με πολλές αιματηρές συγκρούσεις και κραυγές «πολέμου» λίγο πριν την θανάτωση!

Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στη φύση, έτσι δεν είναι ο λόγος που λέω ότι ήταν το πιο δύσκολο. Το καλύτερο μέρος δεν είχε έρθει μέχρι τα μέσα της επόμενης νύχτας όταν τα λιοντάρια δέχτηκαν επίθεση από σχεδόν 30 ύαινες που προσπαθούσαν να κλέψουν το κουφάρι από αυτά! Ήταν μια σπάνια και σκληρή σκηνή που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Η αγριότητα, οι ήχοι  τρόμου που προέρχονται από παντού τριγύρω, μέσα στο έντονο σκοτάδι έκαναν τις λήψεις πολύ δύσκολες.

Το επόμενο πρωί, αυτό το μεγάλο αρσενικό λιοντάρι (στη φωτογραφία) επέστρεψε και κοίταξε μέσα από το κουφάρι, δημιουργώντας αυτό το πορτρέτο. Αυτή ήταν η στιγμή που ένιωσα τη δύναμη του βασιλιά στην καρδιά μου!

4. Πως επηρεάστηκες από την πανδημία και ποιοι είναι οι στόχοι σου όταν η ζωή επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα; 

Οπωσδήποτε αυτό το πρωτοφανές γεγονός επηρέασε πάρα πολύ τα ταξίδια, τις μετακινήσεις και την ψυχολογία μας πάνω από όλα. Από εδώ και πέρα το μεγάλο μας πλεονέκτημα στα ταξίδια φύσης είναι ότι η όλη μετακίνηση με προορισμό το ταξίδι είναι χωρίζεται σε 2 μέρη είναι πολύ ασφαλής!

Αρχικά το αεροδρόμιο και τα αεροπλάνα είναι τα πιο ασφαλή μέρη στον κόσμο καθώς τηρούνται οι πιο αυστηροί έλεγχοι σχετικά με τον covid-19 και δεύτερον τα μέρη που διαλέγω είναι πάντα η άγρια απέραντη φύση και τα εθνικά πάρκα όπου ο covid -19 δεν υπάρχει. Άρα τα ταξίδια – σαφάρι θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε συνολικά ως την ασφαλέστερη και ομορφότερη διαδρομή!

5. Πόσο δύσκολο είναι και πριν κορωνοϊού να ταξιδεύει κανείς σε μακρινές χώρες, για παράδειγμα της Αφρικής και πόσο τελικά αξίζει για τον ίδιο κάτι τέτοιο;

Είναι ταξίδια ζωής που τα θυμόμαστε για πάντα γι’ αυτό και το κόστος είναι πάντα σχετικό και εξαρτάται πόσο πολύ θέλουμε να πάμε και να ζήσουμε την εμπειρία η οποία δε μπορεί να εκφραστεί με λόγια… μόνο όταν είμαστε εκεί καταλαβαίνουμε το μεγαλείο!

 

(Σ.σ.: Ευχαριστώ τον Πάνο Λασκαράκη για την όμορφη και ξεχωριστή συνέντευξη και τον επίσης φωτογράφο Νίκο Ζήνα, για την πολύτιμη βοήθειά του).

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ