Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – Εντυπωσίασαν οι φετινές Παρακαλάμιες Διαδρομές

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί ποτέ στην Ελλάδα, κατά μήκος του ποταμού Καλαμά, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες και παραδοχές των αθλητών που συμμετείχαν.

Ο λόγος για τις Παρακαλάμιες Διαδρομές στον Δ. Ζίτσας, με αφετηρία και τερματισμό τον Βουτσαρά, στις οποίες έλαβαν μέρος φέτος 244 αθλητές, από όλη τη χώρα, όπως όμως και από έξι ξένες χώρες.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε το 2017, τριπλασίασε φέτος τον αριθμό συμμετοχών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές διεκδικώντας τη θέση της στον πυρήνα των σημαντικών αγώνων ορεινού δρόμου, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και της χώρας.

Οι αγώνες

Οι δρομείς διαγωνίστηκαν σε τρεις διαφορετικές αποστάσεις:

– Την απαιτητική διαδρομή των 21 χιλιομέτρων που περνούσε και μέσα από το γραφικό Εκκλησιοχώρι

– Την γρήγορη, αγωνιστική διαδρομή των 10 χιλιομέτρων και

– Την σύντομη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, στην οποία συμμετείχαν και αρκετοί αρχάριοι του δρομικού κινήματος που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στο χώρο.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία που προέκυψε από την μπόρα του Σαββάτου, οι δρομείς δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών είναι σκιερό με τις ακτίνες του ήλιου να μην διαπερνούν τα ψηλά δέντρα που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Καλαμά και στο ρέμα της Βλάχας.

Όπως δήλωσαν οι περισσότεροι δρομείς, εντυπωσιάστηκαν από τη διαδρομή, το κατάφυτο τοπίο, τον ποταμό Καλαμά, το μαλακό τερέν, την καθαριότητα των μονοπατιών, τη σηματοδότηση και τη συμπεριφορά των εθελοντών σε όλα τα σημεία υδροδοσίας.

Η αναγνώριση της ομορφιάς, αλλά κυρίως της καθαριότητας των μονοπατιών από τους δρομείς αποτελεί και μια επιβράβευση των κόπων του οραματιστή της διοργάνωσης Νίκου Νικολάου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο Δημήτρης Τζεφαλής μετέδωσε τις γνώσεις του για το ορεινό τρέξιμο σε όσους αθλητές ήρθαν να τον γνωρίσουν από κοντά και να έχουν και μια πρώτη εικόνα του χώρου εκκίνησης, παραλαμβάνοντας παράλληλα και τα απαραίτητα για τη συμμετοχή τους, ΒΙΒ και microchip χρονομέτρησης.

Ο Δημήτρης Τζεφαλής είναι δρομέας, προπονητής δρομέων από όλη την Ελλάδα και συγγραφέας best seller βιβλίων για το ορεινό τρέξιμο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο έμπειρος δημοσιογράφος Λευθέρης Πλακίδας, διευθυντής σύνταξης του Athletics Magazine, ο οποίος παρουσίασε και τους αγώνες την επόμενη ημέρα βοηθώντας και στην ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Οι νικητές

Νικητές στις γενικές κατηγορίες αναδείχθηκαν οι:

1) 5 χλμ

ΑΝΔΡΕΣ

ΛΩΛΗΣ – ΖΩΗΣ – ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΤΖΑΒΑΡΑ – ΧΑΣΚΗ – ΚΩΣΤΟΥΛΑ

2) 10 χλμ

ΑΝΔΡΕΣ

ΣΤΑΛΙΚΑΣ – ΙΩΑΝΝΟΥ – ΒΑΜΒΑΚΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΤΣΕΚΟΥΡΑ – ΚΟΤΖΑΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ

3) 21 χλμ

ΑΝΔΡΕΣ

ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ – ΤΣΙΡΩΝΗΣ – ΤΖΕΦΑΛΗΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΤΣΑΛΟΚΩΣΤΑ – ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΓΚΟΓΚΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ