Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Επιτυχημένο και φέτος το Zagori Mountain Running

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 11η διοργάνωση του μεγαλύτερου ορεινού αγώνα τρεξίματος στην Ελλάδα, Zagori Mountain Running 2022, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου, φιλοξενώντας περισσότερους από 2.500 Έλληνες και ξένους αθλητές και πάνω από 10.000 επισκέπτες, στον μοναδικής ομορφιάς τόπο του Ζαγορίου.

Από αγωνιστικής πλευράς, οι αθλητές των τεσσάρων αγώνων της διοργάνωσης 80km, 44+km, 21km& 10 km δοκιμάστηκαν σε δύσκολες τεχνικά διαδρομές, περνώντας ανάμεσα από πετρόκτιστα χωριά και παραδοσιακά γεφύρια, διασχίζοντας το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, και θαυμάζοντας το μεγαλοπρεπές ορεινό τοπίο που περιλαμβάνεται στο «Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου».

Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και στο φετινό Zagori Mountain Running, υπογραμμίζει την τεράστια απήχησή του ως αθλητική διοργάνωση, η συμβολή της οποίας, είναι καθοριστική στην τουριστική προβολή του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας το κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού.

Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, έλαβαν χώρα στο Τσεπέλοβο κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Η μεγαλύτερη γιορτή ορεινού τρεξίματος έχει πλέον καθιερωθεί ως γεγονός διεθνούς εμβέλειας, με συμμετοχές αθλητών από 32 διαφορετικές χώρες, αλλά και εκατοντάδες Έλληνες, οι οποίοι έτρεξαν με στόχο τον τερματισμό, την επαφή με τη φύση και την χαρά της συμμετοχής σε μια μεγάλη γιορτή.

Την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, στoν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του Γυμνασίου Τσεπελόβου, όπου λειτούργησε και η Zagori Expo, ξεκίνησε η παραλαβή των αριθμών από τους αθλητές , ενώ το απόγευμα έγινε η τελετή έναρξης του 11ου Zagori Mountain Running και το καθιερωμένο «Melissa Pasta Party» για τους αθλητές των 80km& 44+km χιλιομέτρων.

Η πρώτη εκκίνηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 4:30 π.μ στο Τσεπέλοβο, με 276 δρομείς να συμμετέχουν στην απόλυτη πρόκληση ορεινού τρεξίματος,τουTeRA80km. Η αναμέτρηση στην τελική ευθεία του αγώνα ήταν πολύ δυνατή, καθώς μόλις 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα ήταν η διαφορά των αθλητών, που κατέλαβαν τις τρεις θέσεις του βάθρου. Ο Δημήτρης Ελευθερίου (Dynafit), έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού, με χρόνο 9:50:17. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Γιώργος Λουφέκης (L-Crew) με χρόνο 9:51:38 και στην 3η θέση βρέθηκε ο Θεόδωρος Ζήσης (Ursa Team) με χρόνο 9:52:32.

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέκτησε η Νικολέτα Τζαβάρα (Fifth Element Running Team) με χρόνο 12:50:35. Δεύτερη τερμάτισε η Δήμητρα Χαιροπούλου (Zntila Running Team) με χρόνο 13:39:19, ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου, ανέβηκε η Λαμπρινή Λιούτα, με χρόνο14:03:22.

Στις 6:00 π.μ., ξεκίνησαν και οι δρομείςτουMarathon+44 km. Μετά από έναν πολύ ωραίο αγώνα σε μια απαιτητική διαδρομή ,ο πρωταθλητής Μαραθωνίου και αγώνων ορεινού τρεξίματος, Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Salomon Hellas), ασταμάτητος πραγματικά, κατέκτησε την πρώτη θέση, με επίδοση 4:24:47”,καταρρίπτοντας το ρεκόρ της διαδρομής του αγώνα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βασίλης Μπαλαμωτής (Saucony) με χρόνο 4:50:02”, ενώ στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Αλέξανδρος Φωτιάδης (Fotiadis Coaching), με χρόνο 5:07:09’’.

Στις γυναίκες, η Μαρία Μαλάϊ (The Runner Project), έκανε εξαιρετική διαχείριση του αγώνα και τερμάτισε πρώτη με χρόνο 5:15:49”,πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ διαδρομής!  Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Μαριαλένα Μπαρούτη,με χρόνο6:04:02’’ και την τρίτη θέση κατέκτησε η  Ελένη Χαζιράκη (Arkalos) με χρόνο 6:11:26’’.

Ο παιδικός αγώνας «Zagoraki Race 1km», με την υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού, του  φυσικού μεταλλικού νερού ΖΑΓΟΡΙ , πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με ιδιαίτερη επιτυχία,καθώς συμμετείχανπερισσότερα από300 παιδιά. Το Zagori Mountain Running υποδέχτηκε του μικρούς του φίλους, που φορούσαν τις ειδικές παιδικές εμφανίσεις της μπλούζας ZAGORAKI, και τις οικογένειες τους με ζεστασιά, σε έναν αγώνα που χαρίζει χαμόγελα και τονίζει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικότητας και της άθλησης από τις νεαρές ηλικίες.

Την Κυριακή 24 Ιουλίου, η γιορτή τους αθλητισμού και του ορεινού τρεξίματος ξεκίνησε στις 8:15 το πρωί, με τονHalf Marathon 21 km, ενώ στις 9:00δόθηκε η εκκίνηση για τον αγώνα των 10km.

Στην πρώτη θέση του δυνατού κι ανανεωμένου από πέρυσι Half Marathon, κατέλαβε ο Δήμος Μαγγίνας με χρόνο 1:56:32’’, δεύτερος τερμάτισε ο Νικος Πονηρέας με χρόνο 1:57:52” και τρίτος  ο Εμμανουήλ Πούρικας, με χρόνο 1:59:07”.

Στην κατηγορία των γυναικών πρώτη τερμάτισε  η Νατάσα Σπανού με χρόνο 2:25:43’’, δεύτερη ήταν η Λεμονιά Παναγιώτου με χρόνο 2:32:43 ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η  Στεφανία Μονσόρνο, με χρόνο 2:34:32.

Mε τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων πραγματοποιήθηκε ο πολύ όμορφος και γρήγορος αγώνας Entry Race 10 km, ενώ πλούσιο ήταν και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Zagori Mountain Running 2022.

Να σημειωθεί πως, η διοργάνωση τέλεσε φέτος υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, γεγονός που αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της μακρόχρονης προσπάθειας στην ανάδειξη και προβολή του Ζαγορίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου κι ο Δήμος Ζαγορίου και θεσμικοί υποστηρικτές, το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ