Ο Ηπειρώτης, Δημήτρης Γραμμόζης, στο «τιμόνι» της Σάλκε

Συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το καλοκαίρι του 2022 υπέγραψε ο ηπειρώτης προπονητής, με καταγωγή από το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου, Δημήτρης Γραμμόζης.

Ο 42χρονος έλληνας τεχνικός που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με το έργο που έκανε στη Ντάαρμσταντ, συμφώνησε με τη Σάλκε, που βρίσκεται σε δεινή βαθμολογική θέση στη Μπουντεσλίγκα και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να μείνει στην κατηγορία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Δημήτρης Γραμμόζης είναι ο σωστός προπονητής για να αναλάβει το τελευταίο τρίτο της σεζόν. Όλοι ξέρουμε την κατάσταση, αλλά απομένουν 11 αγωνιστικές στην Μπουντεσλίγκα. Θέλουμε όσο περισσότερη επιτυχία γίνεται σε αυτά τα παιχνίδια» σχολίασε ο Πίτερ Κνέμπελ εκ μέρους της ομάδας.

«Ανυπομονώ γι’ αυτή την εμπειρία. Θα αξιοποιήσουμε το λίγο χρονικό διάστημα για να αποκτήσω εικόνα της ομάδας μας. Φυσικά θέλουμε να ξεκινήσουμε με νίκη κόντρα στη Μάιντς» δήλωσε με τη σειρά του ο Δημ. Γραμμόζης.

Έτσι, χθες το gazzetta.gr, προχώρησε σε μια αναδρομή στην επταετή προπονητική καριέρα του Δημήτρη Γραμμόζη. Από ασίσταντ στη Β’ ομάδα της Μπόχουμ μέχρι την Σάλκε. Η ονειρεμένη πορεία με την Ντάρμσταντ με το αγαπημένο του 4-2-3-1, ο Παυλίδης, αλλά και η επίδραση των Ρεχάγκελ και Γκέρετς.

Πλέον είναι και επίσημα ο πρώτος Έλληνας προπονητής σε πάγκο Top-5 ευρωπαϊκής λίγκας. Αν μη τι άλλο ιστορικό γεγονός.

Στις 25 Ιανουαρίου 2014 έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα στην προπονητική αναλαμβάνοντας χρέη ασίσταντ στο πλευρό του Τόμας Ράις στην Β΄ ομάδα της Μπόχουμ. Στο ξεκίνημα της σεζόν 2014/15 πήρε τα ηνία την ομάδας Κ15 της Μπόχουμ στη Regionalliga West κατηγορία. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη του δουλειά ως χεντ κόουτς.

Παρέμεινε στην Μπόχουμ, παίρνοντας την σεζόν 2016/17 προαγωγή για την K17 ομάδα της Μπόχουμ και την αμέσως επόμενη σεζόν στην Κ19. Αρχικά ως ασίσταντ και έπειτα από τρεις μήνες ως πρώτος προπονητής.

Συνολικά κάθισε στον πάγκο της ομάδας σε 37 παιχνίδια από τις 10 Οκτωβρίου 2017 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2019. Απολογισμός: 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες.

Με τον 42χρονο τεχνικό στον πάγκο η Μπόχουμ έπαιζε θεαματικό ποδόσφαιρο σκοράροντας κατά το δοκούν.

Μάλιστα ένας από τους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ήταν και ο διεθνής επιθετικός, Βαγγέλης Παυλίδης, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Βίλεμ.

«Αυτό που μπορώ να πω για τον Βαγγέλη είναι ότι τον βρήκα σε ηλικία 16-17 στην Μπόχουμ. Είναι εξαιρετικό παιδί, εξαιρετικός επαγγελματίας, ο οποίος έχει γερμανικό μυαλό. Πόσες φορές τον είχα συναντήσει να προσπαθεί μόνος του με ατομικές προπονήσεις να σκοράρει και αυτό τον βελτίωσε πάρα πολύ. Έχει σκυμμένο το κεφάλι και δουλεύει, δεν θέλει να δείξει ποιος είναι».

Τον Μάρτιο του 2018 ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη και της Κέρκυρας απέκτησε δίπλωμα προπονητής από την γερμανική ομοσπονδία ενώ στις 24 Φεβρουαρίου 2019 έκανε αποφασιστικό βήμα στην καριέρα του ως προπονητής, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Ντάρμσταντ.

Μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε παρά το περιορισμένο μπάτζετ (ένα από τα χαμηλότερα στη 2. Bundesliga) να δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο.

Πριν από την διακοπή του περυσινού πρωταθλήματος η Ντάρμσταντ έτρεχε ένα αήττητο σερί 10 αγωνιστικών διαγράφοντας πορεία πρωταθλητισμού. Τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας παίζοντας το αγαπημένο του 4-2-3-1, ωστόσο ο Γραμμόζης επέλεξε να αποχωρήσει αφού δεν συμφωνούσε στο μονοετές συμβόλαιο που του προσφέρθηκε.

«Η ομάδα είχε δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν με προπονητές στους οποίους έκανε από νωρίς ανανέωση συμβολαίου και έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα τους έδιωχνε με συνέπεια να αναγκάζεται να τους αποζημιώνει για δύο χρόνια.

Αυτό το λάθος σε εισαγωγικά, το ρίσκο αν θέλεις, δεν ήθελαν να το επαναλάβουν και έτσι ανανέωναν το συμβόλαιο μου μόνο για έναν χρόνο. Αυτό από την πλευρά μου δεν το έβλεπα θετικά, αφού παρόλο που κάναμε μια καλή πορεία πετυχαίνοντας κάτι μεγάλο δεν συμφωνήσαμε στη χρονική διάρκεια του συμβολαίου.

Εγώ ήθελα να μείνω περισσότερο, γιατί μου αρέσει ο σύλλογος, μου αρέσει να δουλεύω στο Ντάρμσταντ, αλλά δυστυχώς η ομάδα μπορούσε να μου προσφέρει μονοετή επέκταση, γι΄αυτό αποφάσισα να μην ανανεώσω το συμβόλαιο μου», είχε πει σε συνέντευξη του στο gazzetta.gr προσθέτοντας πως: «Η ομάδα έχει εξελιχθεί, πάντα θέλαμε να κάνει ένα βήμα μπροστά και καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε απίστευτο δεύτερο γύρο. Ασφαλώς υπάρχει μελαγχολία που αποχωρώ από την ομάδα. Ποτέ δεν είδα τους παίκτες ως αριθμούς, αλλά ως ανθρώπους και χαρακτήρες. Είναι ωραίο που όταν θα κοιτάζουμε στο παρελθόν θα ξέρουμε πως περάσαμε ωραία».

Παράλληλα, είχε αποκαλύψει πόσο σημαντικό ρόλο είχε διαδραματίσει στην προπονητική εκπαίδευση η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα.

«Πιστεύω πως ήταν πολύ σημαντική η εμπειρία που απέκτησα παίζοντας στην Ελλάδα γιατί για έναν Έλληνα που έχει μεγαλώσει στη Γερμανία ήταν ένα νέο βήμα προκειμένου να δω πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την Γερμανία. Αυτό που μου άρεσε στην Ελλάδα, ήταν ότι παρόλο που προσπαθούσαμε να δουλέψουμε με τον σωστό τρόπο υπήρχε μια χαλαρότητα με τους συμπαίκτες μου. Δεν ήμασταν μηχανές όπως είχα μάθει στη Γερμανία, πριν και μετά τις προπονήσεις.

Μου άρεσε ότι ήμασταν πολύ δεμένοι ως συμπαίκτες. Κάναμε πολλά πράγματα μαζί εκτός γηπέδου, πηγαίναμε για καφέ, βγαίναμε, συζητούσαμε, ενώ μας βοηθούσε ο καιρός προκειμένου να απολαύσουμε περισσότερο την ζωή σε σχέση πάντα με την Γερμανία. Μέσα από τις αρνητικές, αλλά και τις θετικές εμπειρίες που βίωσα στην Ελλάδα παίρνεις πάντα κάτι μαζί σου, στην προπονητική σου καριέρα προκειμένου να τα συμπεριλάβεις και αυτά μέσα.

Οπότε δεν μετανιώνω για τίποτα. Η εμπειρία στην Ελλάδα και στην Κύπρο με βοήθησε να κατανοήσω πολλά πράγματα για το πως λειτουργούν οι προπονητές. Είχα και τον Τάκη Λεμονή στην Κύπρο, ο οποίος είναι πολύ καλός προπονητής και μπορούσα να μάθω πολλά πράγματα για την επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές, πώς μιλάει, πώς προσπαθεί να περάσει την φιλοσοφία για τον τρόπο παιχνιδιού και αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.

Από τέτοιους προπονητές έμαθα πράγματα που με βοηθούν μέχρι τώρα, αλλά και με τους ποδοσφαιριστές και τον τρόπο που λειτουργούσαν αντιλήφθηκα τη νοοτροπία στην Ελλάδα. Μου άρεσε να υπάρχει αυτό το μιξ της νοοτροπίας στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά αυτό είναι ασφαλώς πολύ δύσκολο. Οι εμπειρίες που έζησα στην Ελλάδα με βοήθησαν ωστόσο και ως προπονητή στον τρόπο που δουλεύω».

«Από πολύ νωρίς στην καριέρα μου είχα ενδιαφέρον για τακτικές. Έβλεπα τον κύριο Ρεχάγκελ με τι τρόπο προσπαθούσε να περάσει πράγματα στους παίκτες της Καϊζερσλάουτερν, την ηρεμία και την εμπιστοσύνη που μετέδιδε. Έβλεπα τον Γκέρετς που ήταν τοπ στην τακτική. Κι από αυτόν πήρα πολλά πράγματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο άλλοτε παίκτης του Εργοτέλη και της Κέρκυρας θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα κοουτσάρει ομάδα της Bundesliga σε σταθερή βάση, αφού ο Ηρακλής Μεταξάς αν και ασίσταντ του Χάικο Χέρλιχ στην Άουγκσμπουργκ είχε κάνει ντεμπούτο τον περασμένο Οκτώβριο στα μεγάλα σαλόνια του γερμανικού ποδοσφαίρου σε ματς κόντρα στη Βόλφσμπουργκ.

Όπως είχε τονίσει στο gazzetta.gr μια πρόταση από την Ελλάδα δεν θα τον άφηνε ασυγκίνητο… «Εάν υπήρχε από την Ελλάδα μια ενδιαφέρουσα πρόταση θα την άκουγα οπωσδήποτε γιατί πιστεύω και στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαροί σύλλογοι που δουλεύουν σωστά. Θα δούμε στην πορεία τι θα γίνει».