Άμεσα θα πρέπει, όπως όλα πλέον δείχνουν, να ξεκαθαρίσει το διοικητικό μοντέλο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, στην Γ΄ Εθνική, καθώς και τα πρόσωπα που θα κληθούν να το στελεχώσουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ερασιτέχνης ΠΑΣ και Νίκος Σιόντης αναμένεται εντός της εβδομάδας να συναντηθούν, ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις από την πλευρά του δεύτερου για το επενδυτικό σχήμα που έχει (;) καταλήξει και εάν γίνει αποδεκτό, να συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση της ομάδας στα πρότυπα πλέον ενός ερασιτεχνικού σωματείου της Γ’ Εθνικής.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ερασιτέχνης θα κληθεί να κάνει γνωστά τα δικά του σχέδια και τις σκέψεις που έχει για το πως θα οργανώσει το ποδοσφαιρικό τμήμα και πως αυτό θα λειτουργήσει, καθώς και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να «τρέξουν» την νέα αυτή πρόκληση.
Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει κάτι που δεν είναι σύμμαχος, αυτός είναι ο χρόνος, καθώς όποια κι αν είναι η τελική απόφαση, είτε δηλαδή υπάρξει συνέχεια με τον κ. Σιόντη είτε όχι, οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί εντός του επόμενου 15νθημέρου το αργότερο.
Από την άλλη και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, αφού αυτό γίνει, τότε θα μπουν σε μία σειρά ζητήματα που σχετίζονται με το διαθέσιμο μπάτζετ και στη συνέχεια με τη συγκρότηση του ποδοσφαιρικού τμήματος, ξεκινώντας από τον προπονητή και στη συνέχεια περνώντας στους παίκτες.
Ο ΠΑΣ έχει ένα πλεονέκτημα που ταυτόχρονα αποτελεί και μειονέκτημα όμως. Διαθέτει έναν αριθμό παικτών από τις υποδομές του, αλλά και παίκτες που δεν έχουν επαγγελματικά συμβόλαια που θα παραμείνουν στην ομάδα εφόσον και οι δύο πλευρές το επιθυμούν. Από την άλλη όμως πρόκειται για νεαρούς και άπειρους παίκτες χωρίς παραστάσεις σε επαγγελματική κατηγορία, επομένως το ρίσκο να στηριχθεί μία ομάδα μόνο σε νέα παιδιά θα έλεγε κάποιος πως είναι παρακινδυνευμένο και μάλλον εκ προοιμίου αποτυχημένο.
Όπως αποδείχθηκε και στη φετινή σεζόν, όσο καλοί κι αν είναι οι νεαροί παίκτες, δε μπορούν μόνοι τους να σηκώσουν το βάρος ούτε των υποχρεώσεων μίας ομάδας που έχει συγκεκριμένους στόχους, ούτε τη φανέλα ομάδας όπως ο ΠΑΣ με το βαρύ ιστορικό φορτίο και την ευθύνη που αυτό μεταθέτει στους ώμους τους. Όσο γρηγορότερα λοιπόν τακτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες, τόσο καλύτερο θα είναι αυτό για τον οργανισμό του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ».
Η ανάρτηση του Νίκου Σιόντη
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Σιόντης με μία μακροσκελή του ανακοίνωση, απάντησε στην ανακοίνωση μέσω ΠΣΑΠΠ των παικτών που κατήγγειλαν τις δυσκολίες που πέρασαν και περνούν σε οικονομικό επίπεδο όντες απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2025. Ο κ. Σιόντης κάνει λόγο μεταξύ άλλων και για έκπληξη και για απογοήτευση για όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως προηγήθηκε την ίδια ημέρα, συνάντηση με τους παίκτες και νομικό τους εκπρόσωπο όπου συζητήθηκαν και άλλες εναλλακτικές για την αποπληρωμή τους, όπως η κατάπτωση της εγγυητικής της ΠΑΕ.
«Παρόλα αυτά, δεν παρεξηγώ και δεν κρατώ κακία. Πρόκειται για νέα παιδιά, με πίεση, αγωνία και ανησυχίες για το μέλλον τους. Όμως άλλο η πίεση και άλλο η ελλιπής αποτύπωση της πραγματικότητας», σημειώνει αρχικά για να δώσει στη συνέχεια απαντήσεις αποκαθιστώντας όπως αναφέρει την αλήθεια και τα γεγονότα. «Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές αναγνωρίζουν στην ανακοίνωση τους ότι έχουν μερίδιο ευθύνης για την αγωνιστική εικόνα. Και η αγωνιστική εικόνα, δυστυχώς, επηρέασε καθοριστικά τα πάντα: το διοικητικό περιβάλλον, το οικονομικό περιβάλλον, την προοπτική της ομάδας και τη δυνατότητα προσέλκυσης ανθρώπων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Αυτό το συζητήσαμε πολλές φορές μέσα στη χρονιά και μάλιστα όχι μόνο όταν υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Η ομάδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αγωνιστικά ούτε σε περιόδους που οι ποδοσφαιριστές ήταν πληρωμένοι.
Το κλίμα στα αποδυτήρια δεν ήταν πάντα αυτό που έπρεπε. Κάποιες από τις αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ πραγματοποιήθηκαν ακριβώς για να προστατευθεί η ομάδα και να φτιάξει το εσωτερικό της κλίμα.
Εδώ λοιπόν υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: όταν έγιναν αυτές οι αλλαγές, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές σε συζητήσεις μας αναγνώριζαν ότι το κλίμα βελτιώθηκε, ότι κακώς δεν ενημέρωσαν οι ίδιοι νωρίτερα για το πρόβλημα, ότι η ηρεμία επέστρεψε στα αποδυτήρια και ότι οι παρεμβάσεις αυτές ήταν απολύτως σωστές».
Στοιχεία για τα οικονομικά
Για το οικονομικό σκέλος ο κ. Σιόντης σημειώνει πως η ανακοίνωση των παικτών δεν αποτυπώνει πλήρως την εικόνα των οφειλών.
«Οι ποδοσφαιριστές που έχουν πληρωθεί έως και τον Νοέμβριο είναι συνολικά 7, οι οποίοι είτε αγωνίζονται ως δανεικοί και αμείβονται παράλληλα και από την ομάδα από την οποία προέρχονται, είτε είναι ποδοσφαιριστές με οφειλές από την προηγούμενη χρονιά, οι οποίοι και εξοφλούνταν παράλληλα για περσινές οφειλές αλλά και τρέχουσες αμοιβές. Οι ποδοσφαιριστές που έχουν πληρωθεί έως και τον Δεκέμβριο είναι 4 και ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Συνολικά, λοιπόν, μιλάμε συνολικά για 11 ποδοσφαιριστές. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές έχουν λάβει αποδοχές για μεταγενέστερους μήνες — κάποιοι για Ιανουάριο, κάποιοι για Φεβρουάριο, κάποιοι για Μάρτιο, ενώ υπάρχουν και καταβολές που φτάνουν έως και τον Απρίλιο.
Τόσο στη σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) συζήτηση όσο και σε προηγούμενες, έγινε ξεκάθαρη αναφορά και σε ένα ακόμη κρίσιμο δεδομένο: εάν δεν υπήρχε η παρακράτηση σημαντικού μέρους της κρατικής επιχορήγησης από το στοίχημα, οι ποδοσφαιριστές θα είχαν εξοφληθεί στο σύνολό τους. Από τα προβλεπόμενα ποσά, παρακρατήθηκαν περίπου 150.000 ευρώ και η ομάδα εισέπραξε μόλις 70.000 ευρώ, ποσό που έπρεπε να καλύψει τη συνολική λειτουργία και ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου. Σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα, ουδέποτε είπα ότι δεν θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν, ούτε ότι δεν θα καταβληθούν. Αντιθέτως, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, εξήγησα με απόλυτη ανάλυση και ειλικρίνεια ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση κρίσιμων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για την επόμενη μέρα της ομάδας. Εξήγησα, καθώς μόλις χθες ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ότι από σήμερα προχωρούν οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα και ότι τα πάντα πρέπει να γίνουν με σειρά, βήμα-βήμα.
Ότι υπάρχει εγγυητική επιστολή, κατατεθειμένη στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία υφίσταται ακριβώς για τη διασφάλιση των ποδοσφαιριστών και των απαιτήσεών τους και ότι πρέπει να εξεταστεί τι μπορεί να καλυφθεί από αυτή και σε ποιο βαθμό και αμέσως μετά να εξετάσουμε το πιθανό υπόλοιπο οφειλών και την εξόφληση τους.
Δεν υπάρχει λόγος για καμία απολύτως αντιπαράθεση. Με θλίβει όμως βαθιά ότι όλα τα παραπάνω δεν αναφέρονται, παρά την ξεκάθαρη δήλωση και πρόθεσή μου να κάνω προσωπικά ό,τι καλύτερο μπορώ ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατόν τα δεδουλευμένα τους».
Έπεται αναλυτική παρουσίαση
Καταλήγοντας ο κ. Σιόντης αναφέρει πως το επόμενο διάστημα θα γίνει νέα, αναλυτική παρουσίαση για τα οικονομικά της ομάδας και τις προθέσεις του για τη συνέχεια.
Λίαν συντόμως θα παρουσιαστεί και το πλήρες δεκάμηνο, με απόλυτη ανάλυση και πλήρη διαφάνεια.
Μέχρι τότε, καλό θα ήταν να υπάρχει λίγη περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη “δίψα για αίμα”.
Γιατί αυτή η τοξικότητα, αυτή η ευκολία στην απαξίωση και αυτή η κακεντρέχεια δεν εκφράζουν ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά την ομάδα. Αντιθέτως, απομακρύνουν κάθε υγιή προσπάθεια, κάθε σοβαρό άνθρωπο και κάθε επενδυτική προοπτική. Υπάρχει βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί μια σοβαρή επόμενη μέρα. Τα πλήρη στοιχεία αυτής της προσπάθειας θα παρουσιαστούν με απόλυτη διαφάνεια, ακρίβεια και τεκμηρίωση. Όποιος το αμφισβητεί, θα διαψευστεί πανηγυρικά προσεχώς. Κάθε ευρώ που εισπράχθηκε, κάθε ευρώ που δαπανήθηκε, κάθε ευρώ που καταβλήθηκε, κάθε ευρώ που μπήκε ή βγήκε από την ΠΑΕ, με οποιονδήποτε τρόπο, έχει αποτυπωθεί, θα αποδειχθεί και θα τεκμηριωθεί πλήρως.
Καλώ τώρα οποιονδήποτε έχει την παραμικρή αμφιβολία — επώνυμα ή ανώνυμα — να ζητήσει τον οποιονδήποτε αρμόδιο έλεγχο, φορολογικό, λογιστικό, θεσμικό. Δεν έχω να κρύψω ούτε να φοβηθώ τίποτα και δεν θα δεχτώ από κανέναν να σπιλωθεί και να αμφισβητηθεί τόσο η δική μου προσωπικότητα και αξιοπρέπεια όσο και του πατέρα μου και εμβληματικού αρχηγού του “Άγιαξ της Ηπείρου”. Μέχρι τότε, παραμένω απόλυτα προσηλωμένος σε αυτό που κάνω από την πρώτη στιγμή: Να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα για να υπάρχει επόμενη μέρα για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Γιατί, παρά τα λάθη, τις δυσκολίες, τις πικρίες και τις αδικίες, ένα πράγμα έχει σημασία: Ο ΠΑΣ σήμερα υπάρχει. Και αυτό δεν έγινε από μόνο του…».





