Λίγες μόνο ημέρες πριν το πρώτο Ευρωπαϊκό ματς στην ιστορία του Γυναικείου ΠΑΣ, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Γιάννης Ζήκος, μιλά στον «Α», για την πορεία της ομάδας, τις δυσκολίες και το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΠΑ
Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την 18η Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, το βράδυ της οποίας ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC, θα αγωνιστεί στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων, για πρώτη φορά στην ιστορία του σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι.
Λίγες ημέρες πριν το ιστορικό αυτό ματς, και με αφορμή και την εντυπωσιακή πορεία της ομάδας, στο περυσινό πρωτάθλημα, αλλά και στον θεσμό του Κυπέλλου, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΑΣ WBC, Γιάννης Ζήκος, μίλησε στον «Α», για το Eurocup, το Πρωτάθλημα της Α1, την πορεία της ομάδας, αλλά και για το Γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα, την ΕΣΚΑΒΔΕ και την ΕΟΚ.
1.Γιάννη, μια ακόμη χρονιά στην Α1 για τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC, αλλά και πρώτη ευρωπαϊκή, ιστορική συμμετοχή στο Eurocup. Η περυσινή χρονιά, ήταν σαφώς η καλύτερη για την ομάδα, με τους φιλάθλους της να ανυπομονούν για τη φετινή σεζόν. Τι μπορούν να περιμένουν οι φίλαθλοι και εσείς ως Διοικούσα, από τη φετινή ομάδα;
Η 6η διαδοχική χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Μια πορεία με ανάμεικτα συναισθήματα. Με λύπες με χαρές με covid, χωρίς covid, με κόσμο χωρίς κόσμο. Πέντε χρονιές γεμάτες και με την τελευταία ήρθε η καλύτερη θέση του συλλόγου η 5η θέση που έδωσε και το εισιτήριο για το Eurocup. Αυτό που πρέπει να περιμένει ο κόσμος είναι μια ομάδα αξιόμαχη να παλεύει όλα τα ματς και να υπερασπιστεί την θέση της τελευταίας χρονιάς. Ο ΠΑΣ Γιάννινα πρέπει να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως μια υπολογίσιμη δύναμη που παλεύει για τη νίκη σε κάθε αγώνα. Σύμφωνα με τους φιλάθλους, αλλά και όσους παρακολουθούν την ομάδα, ο ΠΑΣ WBC, είναι μια ομάδα που έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει σε αρκετές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν.
2.Πόσο δύσκολο είναι για μια ομάδα επαρχιακής πόλης, να στέκεται για τόσα χρόνια με αξιοπρέπεια και αρκετές επιτυχίες, σε ένα πρωτάθλημα, με τόσες υποχρεώσεις και μεγάλο ανταγωνισμό;
Είναι αρκετά δύσκολο όπως και πολλά πράγματα στην ζωή. Για να πετύχεις πρέπει να παλέψεις. Αυτό κάνουμε και εμείς κάθε χρόνο. Παλεύουμε. Κάνουμε λάθη και προσπαθούμε μέσα από την διαδικασία να γίνουμε καλύτεροι. Προσπαθούμε να είμαστε ανταποδοτικοί στους χορηγούς μας που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και στον κόσμο με τις εμφανίσεις της ομάδας να τους αποζημιώνουμε για τα εισιτήρια και τα διαρκείας που αγοράζουν. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω θα δούμε ότι τα πρώτα χρόνια γίνανε λάθη, σταθήκαμε τυχεροί και καταφέραμε να πάμε δυο φορές στις καλύτερες 4 ομάδες στο θεσμό του κυπέλου και την τελευταία χρόνια να βγούμε 5οι. Αλλά όπως είπα ο στόχος είναι η καθιέρωση και να μπορούμε να βελτιώνουμε τομείς του συλλόγου όπως είναι το αγωνιστικό, το μάρκετινγκ την εξωστρέφεια και το κοινωνικό πρόσωπο.
3. Σύμφωνα με τους φιλάθλους, αλλά και όσους παρακολουθούν την ομάδα, ο ΠΑΣ WBC, είναι μια ομάδα που έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει σε αρκετές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν. Τελικά πόσο δύσκολο είναι για εσάς στη Διοικούσα της ομάδας, να κρατάτε ψηλά τον ΠΑΣ όλα αυτά τα χρόνια;
Μέσα από τις δυσκολίες γινόμαστε καλύτεροι. Συσπειρωνόμαστε πεισμώνουμε αφήνουμε τους εγωισμούς μας τις προσωπικές φιλοδοξίες και κοιτάμε μόνο το καλό της ομάδας. Βήμα – βήμα γίνονται όλα. Με εργατικότητα μεθοδικότητα και μεράκι. Τα μέλη της διοίκησης στο 75% των αποφάσεων είναι σε κοινή γραμμή. Οκ θα διαφωνήσουμε και κάποιες φορές αλλά το καλό της ομάδας είναι πάνω από όλα.
4. Ασχολείσαι χρόνια με το Γυναικείο μπάσκετ. Πες μας δυο λόγια για αυτό; Τελικά είναι «αδικημένο» στην Ελλάδα;
Μεγάλη κουβέντα αυτό. Προσωπικά για μένα δεν είναι στο επίπεδο που έπρεπε να είναι. Προφανώς και είναι αδικημένο και είναι αδικημένη και η γυναίκα. Θα μου πεις αυτό είναι και παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν έχει σχέση το αντρικό μπάσκετ με το γυναικείο. Ακόμα και τώρα που μιλάμε το μπάσκετ γυναικών είναι ερασιτεχνικό με συμβόλαια 30, 50, 100 και 200.000 ευρώ. Βέβαια μέσα σε αυτά 13 χρόνια που είμαι στο χώρο τα τελευταία 3 χρόνια γίνονται πράγματα. Από την στιγμή που μπήκε η επιδότηση από την φορολόγηση του στοιχήματος αυξήθηκαν και οι απολαβές. Πλέον υπάρχει υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση. Υπάρχει μεγαλύτερη εξωτερίκευση από τα social media της ομοσπονδίας και των σωματείων.
Υπάρχει υποχρεωτική κάλυψη αγώνων μέσο live steaming επιδοτούμενο από την ομοσπονδία. Γενικά το προϊόν αναβαθμίζετε. Μεγάλη επιτυχία ήταν η ανάληψη του Ευρωμπάσκετ του 2025. Αυτό θα κάνει τον κόσμο να δει ακόμα περισσότερο γυναικείο μπάσκετ και μαζί να ασχοληθούν περισσότερα κορίτσια. Από φέτος θα υπάρχουν αγώνες που θα καλύπτει η ΕΡΤ. Κάποια πράγματα έχουν ξεκινήσει να γίνονται σίγουρα όμως θέλει με πιο γοργούς ρυθμούς.
5. Παράλληλα, από τις υποχρεώσεις σου στη Διοικούσα του ΠΑΣ, είσαι και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚΑΒΔΕ. Πως βλέπεις τα πράγματα στην τοπική Ένωση του μπάσκετ;
Η ΕΣΚΑΒΔΕ ήταν και είναι μια μικρογραφία της ΕΟΚ η ίδια στασιμότητα που επικρατούσε στο μπάσκετ από το 2010 έως το 2020. Όπως το μπάσκετ γενικά έφτασε σένα τέλμα έτσι και στην ΕΣΚΑΒΔΕ έγινε το ίδιο. Έπρεπε να αλλάξει όλο αυτό να μπουν καινούρια πρόσωπα, νέα πρόσωπα να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και να γυρίσει στον αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Η διοίκηση έπρεπε να γυρίσει ξανά στα σωματεία να ακούσει τα προβλήματα και να βρει λύσεις. Να σταματήσει να είναι προσωποκεντρική. Να γίνουν επιτροπές έτσι ώστε περισσότεροι παράγοντες να ασχοληθούν. Έγιναν διορθώσεις σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες πρωταθλημάτων για το καλό του αθλήματος και των παιδιών μας.
6. Τέλος θα ήθελα να μου πεις και την άποψή σου για την ΕΟΚ και τις εκλογές στην Ομοσπονδία σε λίγες ημέρες.
Σταθερότητα και βήματα ουσιαστικά προς τα μπροστά η γυρνάμε πάλι στο παλιό με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι το δίλημμα σε αυτές τις εκλογές. Κεκτημένα ή θα βρούμε, θα δούμε, θα γίνει. Το γίνεται είναι καλύτερο από το θα γίνει.
Πλέον τα σωματεία έχουν άποψη και καταλαβαίνουν τι είναι προς όφελος τους. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να γυρίσουμε στις εποχές προ 2010 και στις επιτυχίες. Για να γίνει αυτό όμως θέλει και χρόνο και υπομονή. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα.