68 κρούσματα στην Ήπειρο, τα 27 στην Πρέβεζα

68 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή στην Ήπειρο από τον ΕΟΔΥ, με την Πρέβεζα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα να έχει τα περισσότερα από τις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Αναλυτικά η κατανομή:

Νομός Άρτας 11

Νομός Θεσπρωτίας 16

Νομός Ιωαννίνων 14

Νομός Πρέβεζας 27

Συνολικά, σε επίπεδο χώρας ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.925 κρούσματα και 21 νέους θανάτους ενώ 191 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας.

Ένα στα τρία κρούσματα στην Ήπειρο, με «Δ»

26 είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δ» στα Ιωάννινα για το χρονικό διάστημα από 5 έως 18 Ιουλίου σύμφωνα με τις αναλύσεις και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης την Πέμπτη. Στην Άρτα το ίδιο διάστημα έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Δ», στη Θεσπρωτία τέσσερα και στην Πρέβεζα τρία.

Στην Ήπειρο το ποσοστό της μετάλλαξης Alpha για το δεκαπενθήμερο από 5 μέχρι 18 Ιουλίου ανέρχεται στο ποσοστό του 65,5%, το ποσοστό της μετάλλαξης Β.1.1.318 ανέρχεται στο 3,45 το ποσοστό της μετάλλαξης «Beta» είναι στο 1,15 και το ποσοστό της μετάλλαξης «Δ» στο 29,3%.

«Ασφυξία» προκαλούν ζέστη και καπνός

Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αλλά και ο καπνός και η στάχτη από τις πυρκαγιές που καίνε πολλές περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει συνθήκες «ασφυξίας» σε εκατοντάδες πολίτες ειδικά στις περιοχές που εκδηλώθηκαν οι φωτιές.

Πολίτες όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν- ειδικά όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, την κατάσταση.

Για τις πιθανές συνέπειες και τους τρόπους προστασίας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, ενημερώνει ο πνευμονολόγος και μέλος του Συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Θανάσης Κωστούλας καλώντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο κ. Κωστούλας κινείται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Ανάμεσα στις βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς είναι:

-Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.

-Πλήρη αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, των ηλικιωμένων, των παιδιών και των εγκύων.

-Παραμονή, όσο το δυνατόν, σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

-Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

-Οι  ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

-Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.