Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΑΔΕΔΥ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια

Η Υπ. Παιδείας από κοινού με τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη παρουσίασαν το  νομοσχέδιο για την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τα περιοριστικά μέτρα, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τις αντιδράσεις από φοιτητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των  φοιτητών κι εργαζομένων και στήριξης της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητική μέριμνας.

Για την πρόσληψη όμως 1.000 φρουρών στα Πανεπιστήμια  βρίσκει. Στο ίδιο νομοσχέδιο της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεράνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα. Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Και επειδή γνωρίζουν ότι η όλο και βαθύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι αρνητικές επιδράσεις που έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων προκαλούν αντιδράσεις και αγώνες, θέλουν να προλάβουν Τα πανεπιστήμια  έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών».

Παράλληλα, ανακοίνωση για το νομοσχέδιο, εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Σε αυτή σημειώνονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ορθώνει ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή των παιδιών της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στα Πανεπιστήμια, περιορίζοντας τις επιλογές τους στις σχολές προτίμησης ώστε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα παράγει την ποιότητα και την ποσότητα πτυχιούχων πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων που έχει ανάγκη η καπιταλιστική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, με τις αλλαγές στο χρόνο φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών που σχεδιάζει, καταδικάζει πολλούς φοιτητές που αναγκάζονται να εργαστούν, για να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες της ζωής τους, να μην μπορούν να πάρουν τελικά το πτυχίο τους. Κλείνει την πόρτα των Πανεπιστημίων στους μαθητές και ανοίγει την πόρτα στην Αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες επιβεβαιώνουν ότι η ζωή των οικογενειών των εργαζομένων δέχεται σφοδρή επίθεση σε όλα τα επίπεδα. Δίπλα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς για την ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και την καταστολή των αγώνων, η κυβέρνηση επιταχύνει την επίθεση στα παιδιά μας, στην μόρφωσή τους, στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τον περιορισμό της πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση. Για να υλοποιήσει την αντεργατική επίθεση βάζει μπροστά περισσότερο το «μαστίγιο» και αφήνει πιο πίσω το «καρότο».

Με την καταστολή και με την Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια και στα συνδικάτα η κυβέρνηση λογαριάζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον εχθρό – λαό και τις ανάγκες του, ότι θα τελειώσει τη «δουλειά» γρήγορα και αποτελεσματικά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ