Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΑΓΟΡΑ – Αναγκαία η στήριξη της επανεκκίνησης του εμπορίου

Με έκδηλη την αγωνία για την επόμενη μέρα, οι καταστηματάρχες των Ιωαννίνων, άνοιξαν και πάλι χθες τις επιχειρήσεις τους

 

Τη στήριξη της επανεκκίνησης του εμπορίου με άμεση επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ζητεί η ΕΣΕΕ, με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.

Η ΕΣΕΕ, σημειώνει ότι χρειάζεται παροχή άμεσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που παρέμειναν επί μακρόν κλειστές με κρατική εντολή.

Επίσης, επισημαίνει πως, σύμφωνα με τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα όμως, όπως υποστηρίζει, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι τα αλλεπάλληλα κλεισίματα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ειδών στους περιορισμένους χώρους των επιχειρήσεων, γεγονός που τις επιβαρύνει και με αυξημένα κόστη αποθήκευσης.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΣΕΕ προτείνει την υλοποίηση Δράσης, ανάλογης με αυτήν που εξαγγέλθηκε για την εστίαση, η οποία να στοχεύσει στην ομαλοποίηση της αγοράς και να συμβάλλει στην αποτροπή «λουκέτων» και απολύσεων στο ελληνικό εμπόριο την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Η χθεσινή ημέρα στα Γιάννενα

Εν τω μεταξύ, χθες, τα εμπορικά καταστήματα των Ιωαννίνων, λειτούργησαν και πάλι, μετά την απόφαση για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Η πρώτη ημέρα δεν έφερε και μεγάλη κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Οι περισσότερες βιτρίνες αλλάχτηκαν και τοποθετήθηκαν τα ανοιξιάτικα ενώ δεν υπήρχαν και πολλές προσφορές σε είδη χειμερινά.

Ενδεχομένως στο επόμενο διάστημα να γίνουν περισσότερες προσφορές στα εμπορεύματα της προηγούμενης σεζόν ώστε οι έμποροι να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.

Από την βόλτα στα εμπορικά καταστήματα φαίνεται ότι τα μέτρα τηρούνται. Οι έμποροι που μίλησαν στην κάμερα του Ioannina TV στο σύνολό τους μίλησαν για τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν καθώς και για τις υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν.

Από την άλλη, να υπενθυμίσουμε πως το λιανεμπόριο λειτουργεί με δυο τρόπους στην περιοχή μας:

-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό τρόπο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού.

-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό τρόπο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Για να κάνουμε λοιπόν τα ψώνια μας θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Επίσης, θα πρέπει να φοράτε υποχρεωτικά την μάσκα σας εντός και εκτός καταστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ