Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ – Διαφωνίες για τις αρμοδιότητες των Δασικών Υπηρεσιών

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για μεταφορά τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Το δικό τους «όχι» στην κυβερνητική εξαγγελία και δέσμευση που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές για μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπ. Περιβάλλοντος, λένε επί της ουσίας οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων, επισημαίνοντας πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει σαφές πρόβλημα συνταγματικότητας.
Χθες, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Μιχελάκης, μίλησε στο Ioannina TV και ανέφερε πως το άρθρο 101 του Συντάγματος με την συγκεκριμένη ΠΝΠ, καταστρατηγείται.
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για το θέμα αυτό, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Ο κ. Μιχελάκης τόνισε επίσης, ότι ακόμη και αυτό το εμπόδιο να ξεπεραστεί, η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης στη μέση της χρονιάς τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και των εφαρμοστικών Νόμων, θα είναι τουλάχιστον προβληματική.
«Ο Πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν τον είχαμε συναντήσει μας είχε πει, ότι ήθελε να ενδυναμώσει την αποκέντρωση των υπηρεσιών του κράτους», ανέφερε.

Για την δασοπυρόσβεση

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, αυτά έχουν να κάνουν με τις θεσμικές παρεμβάσεις και το αντίστοιχο περιεχόμενο των προτεινόμενων αλλαγών σε επίπεδο κυβέρνησης.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχει η προσέγγιση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στον εντοπισμό των προβλημάτων στη δασοπυρόσβεση και στη στοχοποίηση των δασικών υπηρεσιών εν γένει, όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, χαρακτηρίζοντας άδικο το ότι το «ανάθεμα» για ό,τι κακό συνέβη πέφτει στις δασικές υπηρεσίες.
«Ίσως αδικούνται οι δασικές υπηρεσίες της χώρας από αυτήν την κριτική. Αν υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις υπερβολών από δασάρχες στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, αυτό δε σημαίνει, ότι συλλήβδην όλες οι δασικές υπηρεσίες ευθύνονται για την κατάσταση. Και οι δήμοι πήραν χρήματα για την δασοπυρόσβεση, όμως δεν ξέρω ποια έργα έκαναν για την πρόληψη των πυρκαγιών. Οι δασικές υπηρεσίες έχουν την ευθύνη για τα δημόσια και δημοτικά δάση, όμως υπήρξαν περιπτώσεις στην Αττική, όπως στα Βίλια, που οι καταστροφές ξεκίνησαν σε ιδιωτικά δάση και εκεί υπάρχει ένα κενό του θεσμικού πλαισίου, που δεν έχει αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

Για την Ήπειρο

Τέλος, για το συγκεκριμένο θέμα της δασοπυρόσβεσης και των μέτρων πρόληψης που έχουν ληφθεί, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε σε δύο προγράμματα δασοπυρόσβεσης που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με κύριο αυτό της τοποθέτησης και πλήρους λειτουργίας 12 καμερών υψηλής ευκρίνειας στην οριογραμμή των συνόρων με τη γειτονική Αλβανία, από τη Θεσπρωτία μέχρι την Καστοριά, με τον πλήρη έλεγχο αυτών από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το Δασαρχείο Ιωαννίνων αντίστοιχα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και μία δεύτερη παρέμβαση στο πλαίσιο προγράμματος μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος με δορυφορική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της οριογραμμής των δύο χωρών, με το σκεπτικό, ότι οι ελληνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα της παρακολούθησης της κατάστασης στα σύνορα στην πλευρά των δύο χωρών, που δεν διαθέτουν ισχυρές και αποτελεσματικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ