Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – Οι ανατιμήσεις «εκτοξεύουν» το κόστος

Η έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου της ΕΣΕΕ, δείχνει πως φέτος το τραπέζι θα είναι ακριβότερο έως 12% και θα στοιχίσει από 92,55 έως 127,07 ευρώ – Πόσο θα κοστίσουν αρνί, γαλοπούλα, μελομακάρονα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) θα στοιχίσει φέτος από 92,55 έως 127,07 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού θα είναι υψηλότερο κατά 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας καταγράφηκαν με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.
Διψήφιες ανατιμήσεις καταγράφονται σε όλα τα βασικά προϊόντα που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας είναι φέτος ακριβότερη κατά 18,1%, η νωπή γαλοπούλα κατά 14,1%, ενώ η τιμή του αρνιού έχει αυξηθεί κατά 11%. Αντίστοιχα η τιμή στους κουραμπιέδες ζαχαροπλαστείου εμφανίζεται φέτος αυξημένη κατά 15,4%, ενώ τα μελομακάρονα θα στοιχίσουν 9,8% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι.
Βάσει των στοιχείων της έρευνας, τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων καταγράφονται στα παρακάτω προϊόντα:
Πατάτες 28,6%
Φέτα σε άλμη 22,5%
Χοιρινό (σπάλα χωρίς κόκαλο) 25,5%
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη) 18,1%
Αναψυκτικά 17%
Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ διευκρινίζει ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται όπως κάθε χρόνο ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».
Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ