Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ – Υποχρεωτική η καταχώρηση των ιπποειδών

Σε κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων

Η Διεύθυνση  Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους ιπποειδών ότι από 21/10/2022 τέθηκε σε ισχύ η Υ.Α. 726/107637/21.04.2021 (ΦΕΚ Β’ 2028), η οποία καθιστά υποχρεωτική την καταχώρηση όλων των ιπποειδών στην Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών (Κ.Η.Β.Δ.Ι.).
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ιπποειδών να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους την Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ώστε να τους χορηγηθεί κωδικός αριθμός καταχώρησης εγκατάστασης και στη συνέχεια να δηλώσουν τα ζώα τους.
Τα ζώα θα πρέπει να σημανθούν από ιδιώτη κτηνίατρο με ενέσιμο πομποδέκτη (microchip), καθώς επίσης να συμπληρωθεί και να συνυπογραφεί από τον ιδιοκτήτη και τον ιδιώτη κτηνίατρο το έγγραφο ταυτοποίησης, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στον σύνδεσμο: http://www.minagric. gr/ index.php/el/for-farmer-2/animal-production/horses/13061-katagrafh-ippoi200522
Θα ακολουθήσει έκδοση ισόβιου εγγράφου ταυτοποίησης ιπποειδούς από την υπηρεσία.
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική.
Όσα ζώα δεν έχουν καταχωρηθεί στην βάση δεδομένων θα θεωρηθούν ανεπιτήρητα και δεν θα είναι δυνατή η διεκδίκησή τους από τον ιδιοκτήτη τους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής .
Το έντυπο ταυτοποίησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το κατεβάσουν από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ είτε πατώντας στον ανωτέρω σύνδεσμο,  είτε ακολουθώντας την διαδρομή:
www.minagric.gr/ αγρότης επιχειρηματίας/κτηνοτροφία/ίπποι/σήμανση και καταγραφή ιπποειδών/έντυπο ταυτοποίησης ιπποειδούς.
Σε δηλώσεις της, η Θάλεια Οικονόμου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε πως η μη δήλωση των ιπποειδών συνεπάγεται αυτόματα μη αναγνώριση της ιδιοκτησίας του ζώου, επομένως στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι ανήκουν στα ανεπιτήρητα και συνακόλουθα και ο ιδιοκτήτης και το ζώο είναι απροστάτευτοι απέναντι στη νομοθεσία, ενώ τα ζώα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κατασχεθούν.
Η κα Οικονόμου αναφέρθηκε στη διαδικασία  που θα πρέπει να ακολουθηθεί, και στους κινδύνους που υπάρχουν για τους ιδιοκτήτες σε περίπτωση που δεν έχουν προχωρήσει στη διαδικασία της καταγραφής των ιπποειδών που κατέχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ