Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΙ – Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των Πολεοδομιών

Αναγκαιότητα αποτελεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες δόμησης του δημοσίου και τις Πολεοδομίες των δήμων σε όλη τη χώρα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται εφιαλτική έπειτα από έναν συνδυασμό γεγονότων των τελευταίων ετών.

Το κύμα συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση και με την απαγόρευση των προσλήψεων, έχουν προκαλέσει ασφυξία στις υπηρεσίες με την ΠΟΕ ΟΤΑ την ΕΜΔΥΔΑΣ και τους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Δημοσίου να έχουν προκηρύξει μαζικές κινητοποιήσεις.

Στα Γιάννενα, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και των πρωτοβάθμιων σωματείων Μηχανικών ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα είχαν σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ντακαλέτση και τον Γεν. Γραμματέα του δήμου Ιωαννιτών κ. Ζωγράφο.

Σε δηλώσεις τους η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ, ο Μάνος Πατεράκης από την ΕΜΔΥΔΑΣ και η Αθανασία Ράπτη από τους Μηχανικούς ΤΕ του Δημοσίου περιέγραψαν μία δραματική κατάσταση υποστελέχωσης, που όμοιά της δεν έχει ποτέ άλλοτε υπάρξει και κυρίως μία κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι υπηρεσίες δόμησης και οι Πολεοδομίες.

Στην ΠΕ Ιωαννίνων, με τη σύσταση της Πολεοδομίας με τη σημερινή της μορφή το 2010, ο αριθμός των εργαζομένων ήταν 75 υπάλληλοι, ενώ σήμερα είναι μόλις 24, μηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι μαζί.

«Στους υπόλοιπους δήμους του νομού, η σύσταση υπηρεσιών δόμησης  αν και επιβεβλημένη και από το νόμο, καθίσταται πρακτικά αδύνατη, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι των δήμων ανέφεραν ότι όσοι μηχανικοί απασχολούνται στους περιφερειακούς δήμους είναι όλοι τοποθετημένοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες ενώ υπάρχουν και δήμοι που δεν έχουν καν τις απαραίτητες ειδικότητες για τις υπηρεσίες δόμησης. Ακόμα και εκεί που υπάρχουν τμήματα όμως, όπως στην Πολεοδομία των Ιωαννίνων, είναι υποστελεχωμένα και επιπλέον οι συνάδελφοι εξαιτίας του νόμου είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν και σε άλλες επιτροπές. Με αυτό τον τρόπο, σοβαρά ζητήματα όπως ο έλεγχος της αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων καθίσταται ανέφικτος και προβλήματα όπως η επέκταση του σχεδίου πόλεως παραπέμπονται στις καλένδες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου ΟΤΑ.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Σύλλογος των εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την επόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου ενώ ισχύει και η απόφαση των τριών ομοσπονδιών για στάση εργασίας την επόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου από τις 09.00 έως τις 12.00.

Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ

Παράλληλα, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, υπενθυμίζει πως με τον Καλλικράτη καταργήθηκαν οι Πολεοδομίες στις Νομαρχίες και ουσιαστικά οι Πολεοδομίες των Δήμων στην έδρα του κάθε Νομού κλήθηκαν να καλύψουν το σύνολο του κάθε Νομού.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, 12 ολόκληρα χρόνια μετά τον «Καλλικράτη», η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους απέτυχε. Μάλιστα, επισημαίνει πως παρά τις συνεχείς παρατάσεις, η τελευταία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, μέχρι σήμερα  δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία Υ.ΔΟΜ σε κάθε Δήμο. Οι υπηρεσίες των Δήμων αποψηλώθηκαν απο προσωπικό και τα προβλήματα λειτουργίας τους διογκώθηκαν.

Έτσι, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, διεκδικεί, μεταξύ άλλων, επαναπροσδιορισμό του αριθμού των Υπηρεσιών δόμησης της περιοχής μας, αξιολόγηση και αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού καθώς  καταγραφή των πραγματικών αναγκών του συνόλου των Υπηρεσιών, άμεσες μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, στις ήδη υπάρχουσες Υπηρεσίες Δόμησης, για την επαρκή στελέχωση τους και την επιτάχυνση της λειτουργιας τους, επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης με Μηχανικούς όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων και επιτάχυνση της διαπίστωσης της απαιτούμενης επάρκειας και λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης, για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ