Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ – Στο επίκεντρο η αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου

Εξάλλου, μια πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με κύριο θέμα συζήτησης, τη σύνταξη Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης Πουρναριού και της Παραλίμνιας ζώνης.
Την πρωτοβουλία είχε η Δημοτική Αρχή, σε συνέχεια της προσπάθειας που γίνεται ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν κοινό βηματισμό και άρα περισσότερες πιθανότητες διεκδίκησης για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και τη νέα Προγραμματική Περίοδος.
Παρόντες στην συνεδρίαση, διατυπώνοντας την άποψη τους, ήταν ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Δήμου Νικολάου Σκουφά Ηλίας Σερβετάς, οι μελετητές, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου & της Παραλίμνιας Ζώνης, Αντιδήμαρχοι και Υπηρεσιακά Στελέχη του Δήμου Αρταίων.
Υπενθυμίζεται πως ο Δήμαρχος Αρταίων με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Χρήστο Ντακαλέτση είχε ζητήσει την χρηματοδότηση και σύνταξη σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας ζώνης, ώστε ο Δήμος να μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την νέα προγραμματική περίοδο 2021- 2027. Μια χρηματοδότηση για την οποία απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις ΟΧΕ, κοινές με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Ικανοποίηση για το Κέντρο Κρέατος
Σχετικά με την τελευταία καλή είδηση και συγκεκριμένα της απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου για την εγκατάσταση του Κέντρου Κρέατος στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.),ο  Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:
«Η ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος εντός του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου, στην Πανεπιστημιούπολη στους Κωστακιούς Άρτας, που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο είναι αναμφίβολα μία θετική είδηση την οποία και επικροτούμε, μιας και έτσι θα στηριχθεί η Γεωπονική μας Σχολή. Άλλωστε, αυτή η Δημοτική Αρχή έχει πολλές φορές επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να στηριχθεί η Άρτα με υποδομές που βοηθούν την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
Είναι την ίδια ώρα, μια σοβαρή απόδειξη πως όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και τρόπος. Αναμένουμε σύντομα οι εξαγγελίες να συνοδευτούν με πράξεις. Αυτονόητα, ο Δήμος μας θα είναι παρών σε όποια βοήθεια του ζητηθεί»
Τέλος υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο σε παλαιότερη συνεδρίαση του  με αριθμ. απόφαση 158/2020, ομόφωνα αποφάσισε τη λειτουργία εντός του Πάρκου  του  Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος.
Για τα σχολεία
Τέλος, χωρίς ενεργειακά προβλήματα και «ζεστά» αναμένεται να είναι τα σχολεία της Άρτας, μετά και την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 72.000 ευρώ που ζήτησε ο Δήμος Αρταίων και έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Με την έκτακτη χρηματοδότηση, αναμένεται να καλυφθούν τα αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων που σε συνδυασμό με τις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης της Δημοτικής Αρχής, θα επιφέρουν το επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος «τα σχολεία της Άρτας αναμένεται να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα θέρμανσης. Αντιληφθήκαμε το πρόβλημα πολύ έγκαιρα, γιατί είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις διευθύνσεις των σχολείων, και ζητήσαμε έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ. Χαίρομαι και για το δύο, αφού τόσο η επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων, όσο και η καλή μας συνεργασία με το Εσωτερικών, μας δίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ