ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – «Ασπίδα» για τη μετάλλαξη Δέλτα, τα τέσσερα εμβόλια

Σημαντικές οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ για την προστασία που παρέχουν τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια – Χωρίς τη μετάλλαξη η Ήπειρος, 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες στην Π.Ε. Ιωαννίνων – Ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τις μετακινήσεις στα νησιά μόνο με εμβόλιο ή αρνητικό τεστ

 

Με ανάρτηση στο Twiiter o Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, EMA, ανακοινώνει ότι «φαίνεται πως τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν έναντι όλων των μεταλλαγμένων στελεχών, συμπεριλαμβανόμενης της παραλλαγής Δέλτα».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Δύο δόσεις των εμβολίων προστατεύουν έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια εξουδετερώνουν αυτή την παραλλαγή

Για τις ενισχυτικές δόσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει πως βρίσκεται σε επαφή με τους παρασκευαστές των εμβολίων για να συζητηθεί η πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης και να καθοριστεί η καλύτερη χρονική περίοδος και η καλύτερη στρατηγική. «Σε αυτό το στάδιο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ενισχυτικές δόσεις θα είναι απαραίτητες ώστε τα εμβόλια κατά της Covid-19 να διατηρήσουν την προστασία τους.

Προς το παρόν ο EMA δεν μπορεί να κάνει σύσταση για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων κατά της Covid 19 για τις δυο δόσεις. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από μελέτες σε Ισπανία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν καλή ανοσοποιητική απόκριση ενώ δεν υπάρχουν θέματα ασφαλείας. Περισσότερα στοιχεία αναμένονται σύντομα» τονίζει επίσης ο ΕΜΑ.

Ο οργανισμός ζητά την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη διατήρηση των μέτρων Δημόσιας Υγείας, ως αναγκαία εργαλεία για την μάχη κατά της πανδημίας.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τον εμβολιασμό τους για να προστατευτούν από περαιτέρω διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα».

Η κατάσταση στην Ήπειρο

Εν τω μεταξύ, δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα κρούσμα της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ήπειρο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.

Τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν αυξηθεί και εντοπίζονται στην Αττική, στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, στην Κόρινθο, στη Λέσβο, στην Πάρο και την Χαλκιδική.

Στην Ήπειρο, υψηλά -71,5%- παραμένουν τα ποσοστά της Βρετανικής μετάλλαξης.

Την ίδια στιγμή, σε 761 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 4 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.710. Παράλληλα, σε 189 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε ότι αφορά την Ήπειρο, τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν συνολικά σε 20, όλα στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ανακοινώσεις για τα νησιά

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται από όλους τους ενήλικες: είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε (σε περίπτωση μίας δόσης ή ανεμβολίαστων) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Σε αυτές τις ανακοινώσεις προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για τους ενήλικες δεν θα γίνονται δεκτά τα self test στα ταξίδια, ενώ όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τους ανήλικους 12-17 ετών γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται, η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Καμπανάκι για τους νέους

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι υπάρχει μια επιδημιολογική σταθεροποίηση, «σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία», σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων και πλέον εντοπίζεται στα 27 έτη.

Η ίδια σημείωσε ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό τόξο (18-34) καταγράφεται το 60% των νέων κρουσμάτων.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι «ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα», καθώς «είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%».

Σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων, είπε και υπογράμμισε πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 1,1%, συμπληρώνοντας ότι βάσει των υπολογισμών που υπάρχουν, μέσα σε 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ θα βρίσκονται περίπου 100 ασθενείς.

Λόγω του εμβολιασμού, πρόσθεσε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στους θανάτους σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Αναφερόμενη στην Μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν και 40% από την βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη. Και συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντιστοίχως.

«Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση της τάξης του 27% στις διαγνώσεις και 8% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ενισχύθηκε στο επίπεδο των 52.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 870 ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «από τις 47 χώρες, οι 25 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης».

«Σημαντική επιδείνωση ωστόσο βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρωσία», ανέφερε.

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης. Η πίεση, ωστόσο, στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ακόμα, «ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας» είπε.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας